Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kdo jo pozna ?

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Se strinjam, NI naravna varianta, kot sem že prej napisala, se ne ve, ali gre za drugo vrsto ali le kultivar. Ostalo je napisala že stara postaja.
simicitane

Odgovor Napisal/-a simicitane »

stara postaja je napisal/a:
Ligustrum vulgare, ki pri nas raste v naravi, sigurno ni.
Če bi vsaj vedeli, ali gre za naravno vrsto ali kultivar, bi bilo lažje. Ne vemo niti, ali gre za zaraščanje opuščenega vrta ali ostanke nekoč posajenih grmovnic. V naravi rastoča kalina ima manjše liste, cvet ni tako razkošen.

Lahko samo povem, če kaj pomaga ... grm je bil še mlad prinešen verjetno iz neke drevesnice, torej ne gre za ostanek nekoč posejane grmovnice, vsaj tako sklepam, saj ga je pred 10 leti prinesel oz. posadil nekdo, ki je študiral v Angliji nekaj v zvezi urejanjem okolice - "vrtnar"..., ampak takrat me ni zanimalo kaj je to, ampak samo, da bo kaj cvetelo ... Do lanskega leta ni cvetel (vmes je bil za par metrov prestavljen, saj je bil preblizu cipres in leta ni nič rastel...).
metuljc

Vsekakor bi bilo tole rastlino zanimivo videti v živo. Si kdaj potaknila porezane poganjke, kot se dela z navadno kalino? Poskusi, če nisi.
Rak

Odgovor Napisal/-a Rak »

Rastla je ob Bornovi poti pod Zelenico na travišču med skalnimi stenami. Doslej je med svojimi planinskimi potepanji po hribih in gorah še nisem opazil, pa tudi med mojo literaturo jo ne najdem.

_________________Ko si prepričan koliko da veš, hitro spoznaš kako malo je to.

https://get.google.com/albumarchive/105542164406791269945?source=pwa
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Nekaj tako na pogled običajnega, pa vendar neznanega raste pri meni. Neznano seme in šlo naj bi za užitno/zdravilno zadevo.

Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Nagnoj, si sejala?
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Dajmar je napisal/a:
Nagnoj, si sejala?

Če je vprašanje namenjeno meni .... ne vem kaj sem sejala. To bomo 1x že videli. Upam da ne kakšne nebodigatreba.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Rak: si tule tudi že preverjal? In tule

SA
: spominja me na deteljo. Medena detelja mogoče?
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Sanjarka Ana je napisal/a:
Nekaj tako na pogled običajnega, pa vendar neznanega raste pri meni. Neznano seme in šlo naj bi za užitno/zdravilno zadevo.

Lahko bi bil sladki koren. Užitno in zdravilno.
metuljc

Arašidi? Vsekakor je metuljnica.
Odgovori