Stran 58 od 60

Objavljeno: Če Sep 13, 2018 9:08 pm
Napisal/-a crtj
Iz lastne proizvodnje ne, v vrečki od pošiljatelja je pa še dovolj.

Hit lista za naslednjo sezono je zdaj:

- Negrillo de A
- Malahitova
- Bloody butcher, ki ga prej nisem omenil, je pa zelo produktiven in četudi okus ni pretresljivo super, je še vedno zelo soliden
- Marianna's peace
- Black and brown boar
- Indian stripe
- Black cherry, za katerega je nekako vtis, da eden zadošča za celo družino in še kaj ostane Smile

Objavljeno: Če Sep 13, 2018 9:24 pm
Napisal/-a lpmami
Črt, prosila bi te za nekaj semen od škatlice._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Če Sep 13, 2018 9:40 pm
Napisal/-a crtj
OK, bova uredila.

Objavljeno: Pe Sep 14, 2018 4:46 pm
Napisal/-a muha
Večina sadik se je že poslovila, tudi pod streho. Ne zato, ker bi bile bolne, le plodov na njih ni bilo več. Verjetno zaradi avgustovskih temperaturnih šokov?? Saj cvetja je še kar bilo, le oplodilo se ni.

Tale je pa rekorder - meter in pol ob eni palici navzgor

in še meter in pol ob drugi navzdol:



Okus mi je zelo všečen, zame pravo razmerje med sladkorjem in kislino.

Imena žal ne vem, se mi je nekaj pomešalo s semeni. Je pa nov kandidat za viseči paradižnik - lonec v drugem nadstropju, obiranje v prvem Wink Laughing . Spomladi sem en zalistnik potaknila tudi v večji lonec. Veselo je rasel pod milim nebom in se brez zaščitnih škropljenj dokaj dolgo upiral vremenskim razmeram.

Objavljeno: Pe Sep 14, 2018 7:39 pm
Napisal/-a metuljc
Skratka, muha, semena shraniš, kajneda? Tisto o visečem me privlači imam okna na ravno pravi višini, da bo obirala s tal. Embarassed

Objavljeno: Pe Sep 14, 2018 10:15 pm
Napisal/-a muha
Seme bo, ampak za na okno je tale mrcina občutno prevelika. Rabi vsaj 20 litrski lonec.

Objavljeno: So Sep 22, 2018 12:02 pm
Napisal/-a muha
Iz Čveka kopiram še semle, če bo kdo iskal idejo, kam z nedozorelimi paradižniki:


Zorenje paradižnikov na toplem:

Obstaja več načinov. Pri vseh je enako, da odrežeš steblo pri tleh in odstraniš le vrh nad zadnjim plodom ter liste in morebitne zalistnike. Ostane golo steblo s plodovi.

Po tem pa:
-eni jih obesijo nekam na toplo, suho in svetlo
-drugi jih zračno naložijo v kartonske škatle (ne smejo biti natlačene) in zorijo v toplih in suhih prostorih, ki so lahko tudi brez svetlobe. Škatla pravzaperav niti ni nujna, je pa dobro, da je na tleh pod plodovi papir ali karton. Meni ta način bolj ustreza, ker nimam toplega in svetlega prostora, kjer bi sadike nemoteče visele. Eno leto sem jih razobesila po stopniščni ograji, a je bilo preveč moteče in neestetsko.

Pri prvih na ta način zorjenih plodovih praktično ni opaziti razlike v okusu. Kasneje se okus slabša, sorazmerno temu, koliko sonca jim je zmanjkalo v času rasti.

Spet tretji prisegajo na zorjenje pobranih plodov, zavitih v papir. Tudi to ni slaba ideja. Vsak se loti tiste, ki mu najbolj ustreza.[/quote]

Še tale link: http://forum.gartlc.si/gartlc-about1878.html

Objavljeno: Pe Okt 12, 2018 8:20 pm
Napisal/-a mfranc
Tole si pa res nisem mislil, upal, da bodo začeli zoreti še paradižniki na "pergoli" Wink . Obljubljajo še dober teden in več sonca.



Levo gre Abbattista, desno Cow`s Tit, obe sorti s plodovi med 150 in 300 g; pa kakšen še več.

Tudi veliko ostalih sort zori, po kapljicah._________________mfranc

Objavljeno: Pe Okt 12, 2018 8:30 pm
Napisal/-a Žlehtnoba
Uuuu, mojster, navijam za tele kerlce!! Very Happy

Tudi jaz imam dva favorita (in pol; ta tretji je nekam krmežljav). Volovca se pod nadstreškom ne data in kljubujeta ljubljanski jutranji megli, zato pa popoldne toliko bolj "kraljujeta" sredi šteng. Ampak jaz dejansko govorim o dveh volovcih, tj. dveh plodovih, ti imaš "slajše" skrbi s celo familijo, hehehh, bravo! palec gor_________________go with your instinct to live as you want

Objavljeno: Ne Okt 14, 2018 12:40 am
Napisal/-a mfranc
Huh, a veš da sem se spremenil v enem dnevu iz optimista v zmernega optimista Cool . Ma, kradejo sonce mojim paradajzkom spredaj in zadaj Wink .
Zjutraj megla, do dvanajstih, popoldan se vsak dan podaljša senca bližnjih hiš in se vsede na boge paradajzke. Pa tako malo jim manjka, nekaj sem jih že obral, nekaj se jih barva, večina je že zlezla iz zelene barve v belorumeno.

Jutri bom malo pospešil zorenje, vrhove, vse kar je naprej od kandidatov za dozoritev, bom odstranil. Upam na uspeh._________________mfranc