Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2013

Odgovori
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Krasni plodovi, Viktor! Listje si porezal zaradi boljšega osončenja ali je bilo prizadeto od vročine?_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
viktorh

Odgovor Napisal/-a viktorh »

Veš, stara postaja,
če bi videla tole gredo predno sem jo oskubil, ne bi videla paradižnikov, tako je bila zaraščena z desetinami poganjkov od tal do vrha. Bil sem odsoten, potem pa sem se lotih drugih del in si mislil, naj se razrastejo... pa so se.
Če pa hočem, da dozorijo, pa jih je bilo potrebno urediti.
Juhu!_________________Viktorh
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Tudi sam sem danes nameraval oskubiti paradižnike.
Jih zgoraj senčijo čajote.

Samo pri meni ni tako urejeno.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pravo veselje je letos proti koncu septembra gledati lepe zdrave čeprav še nezrele paradižnike. Narava nam očitno kompenzira pomladno zamudo Very Happy Very Happy .
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Mene pa zanima, kako je s shranjevanjem paradižnikovih semen iz cepljenega paradižnika. A je to smiselno ali je to tako, kot bi shranil skrižano seme?

Če je to kje že razloženo, se opravičujem, vendar ne najdem nič takega.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Cepljen paradižnik ohrani svoj genetski material, cepljenje pomeni le, da ima koreninski sistem od takega paradižnika, ki ima boljše sposobnsoti tvorjenja korenskega sistema in zato boljši privzem vode in mineralov. Ne vidim razloga, da bi bila semena drugačna kot od rasltine iste sorte, ki ni bila cepljena. No, če je slučajno cepljen paradižnik hibrid F1, potem bodo pač potomci nekateri taki kot on, nekateri pa bodo pokazali katero od lastnosti staršev cepljenga. Pa to ne zaradi cepljenja, seveda.
stara postaja

Irenca, pomembno je, kaj je cepljeno na podlago, torej ali križanec ali čista sorta. Cepljenje samo nima nobenega vpliva, saj gre za vegetativen poseg, rastlina ima lastnosti cepiča, če se izrazimo po sadjarsko. lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Se pravi, če shranim seme cepljenega paradižnika, ni možno, da bo drugo leto paradižnik iz teh semen slabše rodil in imel manjše plodove?
Ne vem, iz kje mi ta ideja, morda imam vse pomešano...
stara postaja

Nisi me popolnoma razumela: če je bil na podlago cepljen križanec (F1), ni nujno, da bo seme oz, novi pridelek enak letošnjemu, To je tako, kot če shraniš seme od paradižnika iz semena, ki ga kupiš v trgovini z oznako F1. Najbrž pa ne veš, kaj je bilo. Je kaj pisalo? Drugo ti ne znam povedati, ker sama ne gojim cepljenega paradižnika, hotela sem ti le razložiti, da podlaga sama nima vpliva na prihodnjo rastlino, ker ne boš dobila semena podlage, ampak tiste sorte ali križanca, ki je na tej podlagi rastel._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Mislim, da Irenco moti to, da iz peške cepljenega sadja ne dobimo vedno, oz. komaj kdaj, isto sorto.

Tudi mene zanima, če se paradižnik obnaša enako. Potaknjenec bi bil gotovo enak, seme pa ?

Irenca, ne bo druge, kot preverjanje naslednje leto.
Odgovori