Stran 59 od 60
Objavljeno: Po Okt 15, 2018 12:50 pm
Napisal/-a brbr
Pravijo, da zorenje pospeši tudi, če rastlino delno izrujemo. Če deluje, pa ne vem._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Okt 15, 2018 4:11 pm
Napisal/-a mfranc
Verjetno tudi delno izruvanje pospeši zorenje. Če se ne motim, priporočajo tudi izruvanje celega grma in ga obrnjenega na glavo, obesiti v kak topel prostor ....
To pri meni odpade, tile pelati so visoki med štiri in pet metrov. Pa tudi kaj dosti se jih ne da "aranžirati", plodovi radi odletijo. Pravzaprav jih kaj dosti mučil ne bom, počakam še kaj bo storila naravna toplota, upam vsaj na roza barvo. Pelati so res zelo trpežni, ko so plodovi odtrgani, se prav počasi lepo pordečijo.
Italijani so "izzumili" celo sorto Scatalone (San Marzano tip), ki jo reklamirajo s tem, da plodovi lepo zorijo zloženi v kartonske škatle. Po moje to velja za večino "ta pravih" pelatov z veliko mesa, sušine.
Pri meni sorta Scatolone ni imela prostora za vodoravno vodenje pod streho, ko je prilezla do strehe, se je morala obrniti navzdol.
Sicer pa je danes, v oddaji dobro jutro, en gospod, ljudski vremenoslovec, napovedal še drugo rundo babjega poletja. Po deževju konec tega tedna naprej, potem pa Uršula komandira - se mi zdi .... _________________mfranc
Objavljeno: Sr Okt 31, 2018 8:45 pm
Napisal/-a platar
S temi bo letos sezona končana...pospravil sem tudi zunanje, ker jim ta dež ne bi nič več pomagal.
So pa do tega tedna zunaj ostali vsi, tudi volovsko srce, ki naj bi bilo manj odporno, nabolje pa so kot ponavadi preživeli češnjevci.
Objavljeno: Če Nov 01, 2018 8:28 am
Napisal/-a muha
Kakšen je okus pri teh vaših zapoznelčkih? Pri meni zori še nekaj Whippersnapperjev na okenski polici a zaradi slabšanja okusa ne vem, če se je bilo vredno mučiti z njimi vse doslej. Komaj se še lhko prepričam, da zares jem paradižnike.
Objavljeno: Če Nov 01, 2018 10:04 am
Napisal/-a Plamenka
Enako, Muha! Tudi pri nas so sveži popolnoma neokusni.
Objavljeno: Če Nov 01, 2018 10:05 am
Napisal/-a metuljc
Ob hiši mi zori en, droben, se ne spomnim, kateri, morda Ribesoides, vsekakor kot drobne češnje. Ta ima povsem normalen okus, s precej kisline in bi ga bilo vredno gojiti v te namene. Mislim, za pozno pridelavo. Bom spravila nekaj semena.
Objavljeno: Če Nov 01, 2018 10:49 am
Napisal/-a lpmami
Tudi moj Whippersnapper je izgubil precej okusa, ko so noči krepko zahladile._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Če Nov 01, 2018 12:22 pm
Napisal/-a MARIJAV
Meni je tudi tale rumen, ki se mi je pojavil letos med kupljenim semenom volovsko srce kot edina sadika, še vedno okusen. Zanimivo pa je, da je najmanj zbolel, zori zelo dolgo, se ne mehča in ne gnije, tudi naslednjo sezono bom sadila eno sadiko, čeprav mu ne vem imena. Tole gre danes za kosilo poleg sklede motovilca (smo pač solatožerci).
Od pozno zorečih so mi v plastenjaku ostali le še češnjevci, najbolje se drži Princip Bourghese kar se tiče zdravja in okusa:
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Objavljeno: Če Nov 01, 2018 3:14 pm
Napisal/-a mfranc
Izgleda da so rumeni/oranžni res manj občutljivi na neprave temperaturne pogoje. Tudi pri nas se rumeni bolj držijo kar se okusa tiče, pa tudi zdravja.
Sploh Dad's Sunset se je odlično izkazal na koncu sezone. Zadnjega sem pojedel včeraj, dozorel je še na grmu in bom zelo pogrešal to sorto do prihodnje sezone.
Izgleda pa, da se mi je okus zelo prilagodil "zatečenemu stanju" kar se okusa paradižnikov tiče . Te dni ga pojem skoraj več kot poleti in o kupljenem paradižniku niti ne razmišljam ._________________mfranc
Objavljeno: So Nov 03, 2018 9:19 pm
Napisal/-a platar
Meni se zdijo tisti, ki so vsaj malo barve dobili na rastlini še vedno zelo OK.
Mogoče so sedaj še za oddtenek slajši, verjetno pomaga še vedno visoka temperatura.
Tudi tistim, ki so bili pobrani še zeleni in so dozoreli v kleti pravzaprav nič ne manjka. Še vedno ni primerjave s kupljenimi.