Stran 59 od 60

Objavljeno: To Nov 05, 2019 11:08 am
Napisal/-a Pepe
Ko jem enega zadnjih paradižnikov, ki sem ga zjutraj utrgal na vrtu, razmišljam, če sem kaj letos naredil proti krompirjevi plesni na njem. Streho. To je prvo in res učinkovito. Pa malo slabši pogoji za rast. Sušo so pogosto trpeli. Kolobar. Kako leto jih poškropim, ker imam precej vinograda in če tam izberem primerno sredstvo, poškropim še paradižnike v juniju. Ko se pojavijo sadeži, ne več. Ampak neke hude razlike ni.
S plesnimi se lahko učinkovito in smiselno borimo samo preventivno. Taka je izkušnja iz vinogradništva. Ko napad plesni vidimo s prostim očesom, smo zamudili in ni nekih realnih (stroškovno sprejemljivih) možnosti, da to povrnemo v "zdravo" stanje. Življenje v vinogradu bo lažje, če ga bomo "zanemarili", kar se tiče gnojenja. Vsekakor čimmanj dušika, tudi če dodajamo organski material. Slabši rastni pogoji, počasnejša rast, manj problemov. Rezultat glede pridelka je na koncu skoraj enak, ker je vse bolezni lažje imeti pod nadzorom, edino bolj svetlozeleno je videti vse skupaj čez leto. Težko sprejemljivo za moje starše, ki so kmetovali v obdobju intenzivne pridelave grozdja. Mislim, da s paradižnikom ni dosti drugače.

Objavljeno: To Nov 05, 2019 12:40 pm
Napisal/-a živa
Meni je strokovnjak za ffs svetoval Pergado MZ namesto Ridomila. Da je boljši v smislu neizpiranja in deluje tudi kurativno. žal letošnje škropljenje krompirja ni prineslo rezultatov, ker so voluharji vsega požrli in niti cime ni bilo več.
Imamo enega strokovnjaka v Šmihelu pri Nm, ki dela v prodajalni s samimi škropivi poleg Vrtnarije. Star gospod, ki je živa enciklopedija. Čez dan se mu nabere ogromno obolelega materiala, ki ga stranke prinesemo pokazat in prosimo pomoč. Pa še napiše sam na sredstvo, koliko dati v 10 l vode. Samo bojim se, da bo šel v pokoj prekmalu (govorim zgolj iz koristoljubja)._________________Lp, Živa

Objavljeno: To Nov 05, 2019 12:48 pm
Napisal/-a Bicikel
mfranc je napisal/a:
Evo, Bicikl, paradajz ti je vrgel rokavico Cool Laughing , se ga boš lotil? Kolikor vem, bi ga lahko pedenal v službi Wink .


Ne, to bi bilo preveč. Čiliji še gredo na polico, če so manjši. Paradajz pa preraste v šavje, sploh ker imam pisarno na severni strani, torej večino leta popolnoma brez sonca. Doma (ker ni nič mojega nimam glasovalne pravice) pa bi me odselili, če bi to počel. Rolling Eyes

Objavljeno: To Nov 05, 2019 1:21 pm
Napisal/-a muha
Se ne splača, sem poskusila leta nazaj. Saj je obrodil, 2x tekom zime, a plodovi skoraj niso bili užitni. Spomladi sem ga presadila na vrt. Zastal je v rasti in niti za minuto ni prehitel pomladancev. Najbrž bi ga morala obdržati na toplem vse tja do julija.

Objavljeno: To Nov 05, 2019 5:51 pm
Napisal/-a mfranc
Ne splača pa se res ne - iz dveh zornih kotov Wink .

1. če rastlina nima dovolj svetlobe in toplote, samo životari, pri kritičnem pomanjkanju toplote in svetlobe pa propade. So pa taki skromni pogoji zadostni za recimo dozorevanje napol zrelih plodov, sploh če ni problem temperatura, ampak svetloba. Tako sem pred leti kar precej podaljševal življenje čilijem; po dva odrasla grma sem lahko dal na okno, in jih lepo obiral dokler so se strinjali s pogoji Wink .

2. Ustvariti pogoje za dobro rast, saj sploh ni problematično, če malo poenostavim. Dovolj toplote, svetlobe, pa tudi primerna vlaga je lahko problem.
Žal pa se tudi to ne splača, ker ni poceni. Razen če nisi hud entuziast, ki stroške lahko ignorira Laughing .

Letos se s čiliji v loncih igram igrico "nekaj vmes", na zaprto teraso sem postopoma postavil devet loncev s čiliji. Dva lonca sem že obral, pet jih je v različnih fazah zorenja, pri večini upam na čimveč pridelka.
Dva lonca sta se neplanirano znašla na terasi. Približno pred mesecem sta bili dve sorti čisto obrani, Machu Picchu in Trinidad Scorpion Green. Sproščena grma sta zunaj ob primerni temperaturi ponovno močno zacvetela, in sedaj nadaljujeta na terasi misijo nemogoče.

Živi bili pa videli, kakšne temperature do novega leta nam bodo namenili vremenarji Very Happy ._________________mfranc

Objavljeno: To Nov 05, 2019 6:23 pm
Napisal/-a mfranc
Pepe je napisal/a:
S plesnimi se lahko učinkovito in smiselno borimo samo preventivno. Taka je izkušnja iz vinogradništva. Ko napad plesni vidimo s prostim očesom, smo zamudili

in ni nekih realnih (stroškovno sprejemljivih) možnosti, da to povrnemo v "zdravo" stanje. ???


živa je napisal/a:
Meni je strokovnjak za ffs svetoval Pergado MZ namesto Ridomila. Da je boljši v smislu neizpiranja in deluje tudi kurativno.


Pepe, s tistim podebeljenim tekstom se čisto strinjam! Pa saj je že skozi znano, da drugače ne gre, samo ljudje smo večni optimisti in radi verjamemo, da so tudi bližnjice ...do zdravih paradižnikov. In trte recimo.
Tako nas recimo tudi strokovnjaki tolažijo, da pa imamo sistemike, ki zdravijo že obolele rastline. To kar je Živa napisala za Pergado, s tem so nas že desetletja razveseljevali trgovci in tudi "strokovnjaki".

Pred leti sem poslušal strokovnjakinjo za pridelavo krompirja, in z debelo črto Wink je opozorila, da so tudi vsi sistemiki, pa naj bodo še tako učinkoviti, namenjeni samo za preventivo! Ko računamo na kurativo, se pravi za zdravljenje bolanih rastlin, že delamo narobe. Plesni se v tem primeru počasi, z več takimi škropljenji prilagodijo na novo in učinkovito substanco in škropivo postane v določenem času neunčinkovito. Nič novega, to se dogaja s skoraj vsem boleznimi in škodljivci.
Tudi navedeni predavatelj na FSS je je poudaril uporabo samo za preventivo!_________________mfranc

Objavljeno: Ne Nov 17, 2019 2:10 pm
Napisal/-a lpmami


Tole je moja skoraj zimska trgatev. Drugi plod na rastlini, za katero nekako verjamem, da je malahitna škatlica. Okus je dober, malo kisel malo sladek, čeprav je bil tale tudi že malo moknat. Uf, nisem navajena zelenih in rumenih paradižnikov, pa še ne znam določiti prave zrelosti.
Rastejo še trije, štirje. Moram pa bolj opazovati, ne le zalivati, ker so listje kar precej obžrle gosenice. No, saj njih je pa Miško, moja želvica, tako da nič ni šlo v nič Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Ne Dec 08, 2019 12:20 pm
Napisal/-a Plamenka
Zadnji trije plodovi letošnje sezone, ki so dozoreli na pultu.


Objavljeno: Ne Dec 08, 2019 1:52 pm
Napisal/-a lpmami
Prav lepi so, kaj pa okus - poletni ali zimski?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Ne Dec 08, 2019 1:59 pm
Napisal/-a Plamenka
Bolj zimski, a v solati je čisto v redu.