Krompir - Solanum tuberosum L.

Odgovori
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Nas vrt ima proti travniku cesnovo "zivo mejo" ze kakih 7-8 let. In deluje. Napravi(jo) pa vzdolz nje rov ca 30cm proc.
goIdhorn

Odgovor Napisal/-a goIdhorn »

brbr je napisal/a:
Kaj odganja voluharja?

Odkar smo "posvojili" mačka, ki ga je nevesten lastnik pred dopustom pripeljal na podeželje in spustil, ni več težav z voluharji in mišmi.
originalnilist

Odgovor Napisal/-a originalnilist »

Pika:vijolični krompir tudi gojila enkrat samkrat in nikoli več,drobni plodiči,pri kuhanju se razbarva...en velik palec dol
Brbr-voluharju pred rov nastaviš steklenico, postrani,tako da veter piha čez odprtino v rov.Čez 5 minut ga voluha r poskuša zapred, ker ga moti prepih in hrup, če mu z lopato zapreš pot nazaj, ga imaš v pasti.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Mravlja, pa ni noben česen obgodan? pri meni vsako leto opažam, da, ko voluharji prečkajo česnovo njivo, so v liniji poti česni obglodani. Lani so se mastili tudi s čebulo, ki je rastla na gredi poleg krompirja. Če je česen samo obglodan, pa so čebulo pojedli vse do stebla...

Pika, Goldhorn, njivo redno obiskujeta dve mački (za ti dve vem), a voluharji so še vedno. Izgleda, da so ti dve mački preleni ali pa presiti.

Originalnilist, hvala za nasvet, a se bojim, da mi ne pomaga prav dosti; kaj namreč narediš z voluharjem, ko ga imaš v pasti? Jaz ga ubiti gotovo ne bi mogla. Meni res ni pomoči, se mi zdi.

Včeraj sem opazila, da so semena Romana, posejana 24.2. začela kukati na plano._________________naredimo svet lepši
goIdhorn

Odgovor Napisal/-a goIdhorn »

brbr je napisal/a:

Pika, Goldhorn, njivo redno obiskujeta dve mački (za ti dve vem), a voluharji so še vedno. Izgleda, da so ti dve mački preleni ali pa presiti.

Mogoče uporabljata njivo za opravljanje potrebe? Dandanes je dosti mačk navajenih le na Kitekat, Wiskas in podobne pripravljene zadeve in žive hrane ne lovijo. Pri nas smo včasih proti voluharjem uporabljali tiste pištole, ki se vstavijo v rov.
mravlja

Pri nas smo jih nekaj let prej uspesno odganjali z baterijskimi odganjalci (2 za 200m2) in jih tudi pregnali nazaj na travnik (zdaj bo tega kaksnih 10 let), pasti ali strupa nismo nastavljali. Potem je "sefica" ob robu nasadila cesen, 1 strok na vsakih 15cm - 20m na dolgo. Odkar je cesen zrastel, "meje" podzemno ne preckajo vec. Napravijo vsako leto rov (se jim tudi udre in odpre) ca 30cm od meje, ampak vzdolzno z njo, skoraj po celi dolzini vrta. Imamo obcasen obisk voluharja le z druge strani, s sosedovega vrta, obicajno preko zime, spomladi pa ne vec. Ce bi se pojavil pogosteje, je v nacrtu podobna zasaditev tudi tam. Do sedaj je bilo tako, lahko pa bo ze letos kaj drugace, kdo ve.

Ce so voluharji ze v sami njivi, ce imajo notri gnezda, potem razumem tvojo situacijo.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

@mravlja; nenavadno. Sprašujem se, ča so pri vas sploh voluharji. Da niso to kakšne mestne "miške", ki se boje slabega zadaha. bhuahahaha

A se da to kaj ujeti. Žive bi imel in poizkusil "nadgraditi" našo kri.
mravlja

Cudno ali ne, dokler je mir pred njimi bom rekel, da se obnese in upam, da bo v naprej tudi tako.
Kaksno sorto voluharjev imamo v sosescini pa ne vem. Misi so se vedno prisotne, krti tudi, a redkeje. Mogoce se pa na Gorenjskem v splosnem bolj izogibamo(jo) cesnu in cebuli... Very Happy.
mravlja

Prilagam se povezavo: http://zelenisvet.com/zatiranje-voluharjev-ekoloski-nacin/

"Sefica" ge. Pusenjakovi verjame, jaz pa tudi Wink.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Počasi sem pritovoril semenski material k bajti. (ne shranjujem ga doma)

Zanimivo je to, da je zelo malo odgnan. Kali so dolge po kakšen cm, redko več. Sploh je pa zanimiv igor, ki še popolnoma spi. Nula, dobesedno.
No, razen kifeljčarja, ki je le bil malo bolj "priden".

Brb kako je pri tebi, oz. pri drugih, če ga še kdo ima? Tole mi je malo sumljivo, čeprav so gomolji obstali lepo. (ni videti kakšnih drugih težav)

V bližnji prihodnjosti jih bom nastavil na toplo in svetlo, da učki še malo bolj oživijo.
Odgovori