Stran 59 od 65

Objavljeno: Po Sep 23, 2013 1:16 am
Napisal/-a mfranc
metuljc je napisal/a:
Cepljen paradižnik ohrani svoj genetski material, cepljenje pomeni le, da ima koreninski sistem od takega paradižnika, ki ima boljše sposobnsoti tvorjenja korenskega sistema in zato boljši privzem vode in mineralov. Ne vidim razloga, da bi bila semena drugačna kot od rasltine iste sorte, ki ni bila cepljena. No, če je slučajno cepljen paradižnik hibrid F1, potem bodo pač potomci nekateri taki kot on, nekateri pa bodo pokazali katero od lastnosti staršev cepljenga. Pa to ne zaradi cepljenja, seveda.


Irenca je napisal/a:
Se pravi, če shranim seme cepljenega paradižnika, ni možno, da bo drugo leto paradižnik iz teh semen slabše rodil in imel manjše plodove?
Ne vem, iz kje mi ta ideja, morda imam vse pomešano...


Saj ti je Metuljc napisala; paradižnik iz semena se bo obnašal kot sorta ki ni bila cepljena - torej so male možnosti, da bi se obnašal kot letošnji, cepljeni.

Cepljeni paradižnik ima veliko prednosti, tule so lepo napisane: http://www.rozeinvrt.si/2010/06/kako-do-boljsega-pridelka-paradiznikov/

Vedno znova in znova pa se zmotno misli, da je odporen proti plesni, kar pa ne drži. In ga je zelo pametno posaditi pod streho.

Paradižniki iz semena iz cepljenega hibridnega paradižnika, F1, pa bodo imeli še dodatne "težave", kot je tudi omenila Metuljc.

LP_________________mfranc

Objavljeno: Po Sep 23, 2013 8:59 am
Napisal/-a Irenca
Hvala za vse razlage Smile
Razumem zdaj.

Stara postaja, tudi sama nimam cepljenih paradižnikov.
Tašča ima krasne pelate. Sem jo prosila za kakega za seme, le da je sadika cepljena, tašča pa ne ve, katera sorta je oz. ali je bila F1 ali ne.

Bom seme vseeno shranila in bom videla drugo leto Wink

Hvala vsem Smile

Objavljeno: Po Sep 23, 2013 9:08 am
Napisal/-a Irenca
Mfranc, tale link sem z veseljem prebrala - in zvedela tudi zanimivost, da cepjlenega paradižnika ne smemo posaditi globje, kot je rasel. Saj je logično, zdaj ko vem, le da ne bi nikoli pomislila Wink

Objavljeno: To Sep 24, 2013 12:54 pm
Napisal/-a brbr
Nekaj o shranjevanju nezrelega paradižnika: neka gospa mi je pred leti dala tak napotek: vsak plod posebej zaviješ v časopisni papir, položiš enega poleg drugega in hraniš v hladnem prostoru. Bolj zrele paradižnike daš spredaj, ostale bolj zadaj. Rekla je, da tako paradižniki lepo dozorijo in se obdržijo do marca (pri njej). Tudi sama jih tako shranjujem in res lepo dozorijo, tudi okusni so. Do marca pa ne zdržijo, ker jih prej pojemo.

Je pa treba paradižnike vsake toliko pregledati in odstraniti, če slućajno kakšen začne propadati..._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: To Sep 24, 2013 3:26 pm
Napisal/-a bodika
ta tvoj nasvet mi bo prišel zelo prav.imam kar nekaj zelenih paradižnikov,ki sem jih morala potrgat. poklon

Objavljeno: To Sep 24, 2013 4:23 pm
Napisal/-a brbr
Jaz s svojimi še čakam in upam, da jih bo kar največ še dozorelo. Rada bi napravila še nekaj litrov mezge Wink . Če pa ne uspem, bomo pa imeli veliko čatnija, kar tudi ne bo slabo. Seveda pa jih bom shranila tudi v časopisni papir..._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Pe Sep 27, 2013 4:12 pm
Napisal/-a labia
Ko je že ravno nekaj govora o cepljenem paradižniku, ravno berem novo ponudbo od Thomson-Morgana.
Uspelo jim je ustvariti rastlino, ki ima nad zemljo plodove paradižnika in istočasno v zemlji so plodovi krompirja.
Torej vse skupaj je na eni rastlini, razvoj pa je trajal menda 15 let.
Se pa imenuje Tom Tato.

Več o tem je - tudi fotografije in naročilo- je zapisano tukaj:

http://www.thompson-morgan.com/vegetables/vegetable-plants/all-vegetable-plants/tomtato/t47176TM

Zanimiv video o tem je pa tukaj ( minuto in pol dolg):
http://www.youtube.com/watch?v=I4Ky1cyTuzk&feature=youtu.be
Nazadnje urejal/a labia 27 Sep 2013 14:19; skupaj popravljeno 1 krat

Objavljeno: Pe Sep 27, 2013 4:17 pm
Napisal/-a Aye-Aye
Laughing kaj vse...

Kot razumem jim je to uspelo cepljenjem.

Objavljeno: Pe Sep 27, 2013 4:20 pm
Napisal/-a labia
ja, grafting= cepljenje. Verjetno bi se to dalo poskusiti narediti tudi lastnoročno naslednje leto na svojem vrtu.
Zanimiv je podatek, da so ti cherry paradižniki zelo sladki. Kot navaja po Brix-u ( Brix level) je to 10.1.
Ker drugače imajo ponavadi paradižniki nižji delež sladkorja v plodu.

Tukaj je nekaj podatkov:
Cherokee Purple 6.5
Pink Brandywine 5
Old German 6
Kellogg's Breakfast 6

Tudi je čudno, da ni bolezni, ker po poznavanju naj nebi gojili paradižnika in krompirja preblizu.
Tudi mi je malo nejasno časovno pobiranje krompirja, ker s tem uničimo paradižnik, ki verjetno še ni dozorel. Najbolj verjetno so izbrali take sorte, ki se temu nesorazmerju izognejo.
Okus krompirja pa je verjetno tudi nekoliko drugačen.

Objavljeno: Pe Sep 27, 2013 9:06 pm
Napisal/-a Sonceluna
Eno vprašanje. Katero sorto paradižnika priporočate za sušenje?