Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
RAČKE TEKAČICE
Zdravo Borut 70. Glej ne vem, če te bom potolažil ali ohrabril, jaz sem tekom let ugotovil sam iz izkušenj le to, da zakaj se to pojavi, ne vem. Ker to se je meni pojavilo pri večih osebkih, a po čudi le samicam!!!Le v enem primeru samcu tekača. Tako pri tekačicah,kot nemih račkah. Ugotovil sem tudi, da je edini, ki se v to sploh poglobi, da poskusi zdraviti je to DR Golob v Muti, drugi veterinarji s tem nimajo bog zna kaj izkušenj(vsaj kaj jih jaz poznam). Te osebke, ki so šepale,sem dal takoj v izolacijo in jim onemogočil gibanje na prosto, ter jim hrano čimbolj približal k glavi,če se ni mogla gibati. V vodo pa dal vitamine. Kot bi jim kleščilo živec. In če jim onemogočiš gibanje na velikem prostoru, se po moje zadeva prej sanira. Nekatere so po tednu ali dveh shodile ponovno. Celo brez kakih posledic.Nekaterim se je to spet ponovilo čez čas-npr po enem mescu. V treh primerih pa osebek ni preživel. Pobralo jih je v prej kot 5 dnevih. Očitno je to kar večkratna bolezen teh bitij.
reider je napisal/a: |
Zdravo Borut 70. Glej ne vem, če te bom potolažil ali ohrabril, jaz sem tekom let ugotovil sam iz izkušenj le to, da zakaj se to pojavi, ne vem. Ker to se je meni pojavilo pri večih osebkih, a po čudi le samicam!!!Le v enem primeru samcu tekača. Tako pri tekačicah,kot nemih račkah. Ugotovil sem tudi, da je edini, ki se v to sploh poglobi, da poskusi zdraviti je to DR Golob v Muti, drugi veterinarji s tem nimajo bog zna kaj izkušenj(vsaj kaj jih jaz poznam). Te osebke, ki so šepale,sem dal takoj v izolacijo in jim onemogočil gibanje na prosto, ter jim hrano čimbolj približal k glavi,če se ni mogla gibati. V vodo pa dal vitamine. Kot bi jim kleščilo živec. In če jim onemogočiš gibanje na velikem prostoru, se po moje zadeva prej sanira. Nekatere so po tednu ali dveh shodile ponovno. Celo brez kakih posledic.Nekaterim se je to spet ponovilo čez čas-npr po enem mescu. V treh primerih pa osebek ni preživel. Pobralo jih je v prej kot 5 dnevih. Očitno je to kar večkratna bolezen teh bitij. |
hvala za odgovor
ja, tudi pri nas je samica....mi poveš kkšne vitamine daješ in kje jih dobiš?_________________https://www.facebook.com/borut.rojc.3
Čuj dr Golob jih tudi pošlje po pošti .ne vem več kaj.a nazadnje sem kupil prek kar spletne trggovine od Lek veterine. Nutri sel plus.vodotopni prasek. Najmanjse pakiranje kar je mozno. 100g. Je za zajcke,ovce,kokosi,piscancke,konje...tut zajklja katero sem omenjal kakih par postov nazaj je ohromela.ravno na novo leto.v zadnjih nogah.teden dni sem jo se mel.obracal.skusal cistiti.a se zacne urin in blato sprijemati nanjo.ni slo tako vec naprej. Ceravno se ok pocutila in jedla. Pa sem jo dal uspavati. No to je vse kar vem.srečno.
reider je napisal/a: |
Čuj dr Golob jih tudi pošlje po pošti .ne vem več kaj.a nazadnje sem kupil prek kar spletne trggovine od Lek veterine. Nutri sel plus.vodotopni prasek. Najmanjse pakiranje kar je mozno. 100g. Je za zajcke,ovce,kokosi,piscancke,konje...tut zajklja katero sem omenjal kakih par postov nazaj je ohromela.ravno na novo leto.v zadnjih nogah.teden dni sem jo se mel.obracal.skusal cistiti.a se zacne urin in blato sprijemati nanjo.ni slo tako vec naprej. Ceravno se ok pocutila in jedla. Pa sem jo dal uspavati. No to je vse kar vem.srečno. |
Hvala za odgovor, bi lahko dobil telefonsko št. od dr. Goloba_________________https://www.facebook.com/borut.rojc.3
Oj.nimam je pri roki.vpiši v brskalnik "veterina Muta" pa ti vrže ven.še njegovo sliko po vrhu. Ko sem ga nekoc prav zaradi tega klical,mi je takoj odgovoril, da vcasih se kaj da narest,vcasih ne , veliko je odvisno tudi kako dolgo je od tega ko žival zboli.dlje je manj je šanse ozdravitve. Kaj bos pa ukrenil pa se odloči sam. Kot sem dejal.nekatere so se mi pobrale po par dnevih same, nikatere nikoli. Nekaterim sem nabavil zdravilo drugim ne. Pozimi ko ni pametne hrane, ne škodi če se kak tretma z vitamini naredi. Poleti jih nisem kupoval. Tut kaksno solato sem jim sred zime kupil, tu intam.
Naša bela račka vali. (no, ne naša, sestrina) kmalu bodo račke. Žal so lani pokradli odrasle race, tako da vali lani izvaljena. zelo huda mama. oba racmana sta čisto zmešana brez nje.
je dala podnjo tudi kokošja jajca in v teh dnevih naj bi bili piščančki. lani so bili 4, pa jih je raca nagnala v vodo in so seveda storili bridko smrt. jih je imela za račke, mladiči pa so mamo ubogali. letos jih bo takoj vzela stran, čeprav mi ni jasno kako, ker ko sem ji natresla nabrane polže, je pihala, da se je človek boji. pojedla je seveda vse.
ko gre ven, vsa jajca skrbno pokrije._________________Lp, Živa
je dala podnjo tudi kokošja jajca in v teh dnevih naj bi bili piščančki. lani so bili 4, pa jih je raca nagnala v vodo in so seveda storili bridko smrt. jih je imela za račke, mladiči pa so mamo ubogali. letos jih bo takoj vzela stran, čeprav mi ni jasno kako, ker ko sem ji natresla nabrane polže, je pihala, da se je človek boji. pojedla je seveda vse.
ko gre ven, vsa jajca skrbno pokrije._________________Lp, Živa
Hej, mi bi verjetno poskusili s tekačicami.
Pasle bi se po cca 2500 m2 ograjenega, tako da primanjkovalo prostora in hrane naj jim ne bi. Vodo bi tudi organizirali, sprva v miniaturi (velike okrogle nizke kadi z grozdje itd), kasneje sem tako ali tako planiral ribnik / žabnik / račnik. Menjava vode ni problem, je pri roki vodnjak s črpalko. Prezimovale bi kar v rastlinjaku, ker je tam takrat najbolj suho in toplo.
Edino kar je, želeli bi imeti tudi jajca in se sprašujem, koliko se pustijo prepričati, da valijo lepo na nekem dogovorjenem mestu, koliko pa bi se razkropile in poskrile po grmovju... Ker grmovja je pri nas poljubno, race pa bi morda ravno na ta način reagirale na naše roparske pohode.
Kakšne izkušnje imate s tem? Hvala.
Pasle bi se po cca 2500 m2 ograjenega, tako da primanjkovalo prostora in hrane naj jim ne bi. Vodo bi tudi organizirali, sprva v miniaturi (velike okrogle nizke kadi z grozdje itd), kasneje sem tako ali tako planiral ribnik / žabnik / račnik. Menjava vode ni problem, je pri roki vodnjak s črpalko. Prezimovale bi kar v rastlinjaku, ker je tam takrat najbolj suho in toplo.
Edino kar je, želeli bi imeti tudi jajca in se sprašujem, koliko se pustijo prepričati, da valijo lepo na nekem dogovorjenem mestu, koliko pa bi se razkropile in poskrile po grmovju... Ker grmovja je pri nas poljubno, race pa bi morda ravno na ta način reagirale na naše roparske pohode.
Kakšne izkušnje imate s tem? Hvala.
Pred nekaj dnevi sem pri veterinarki prvič v živo videla račke tekačice. Štiri so bile in vneto so kljuvale okoli enega grma, potem so vse skupaj šle do drugega. Videti so bile zelo učinkovite. Bi se jih splačalo najeti, po moje bi pojedle vse do zadnjega polža. Samo pri meni bi mogoče izruvale tudi označevalce ali pa letos posajene perunike