Stran 60 od 107
Objavljeno: Sr Nov 08, 2017 6:28 pm
Napisal/-a mravlja
Optimist je napisal/a: |
Od letošnje zmrzali je obstal samo Tipo. Sicer precej zdelan ampak se je lepo obrasel. Hiratana je pokojna... |
Optimist, zanima me kakšni sta bili ti dve sadiki, obe enoletni, obe dvoletni... sta bili enako stari, enako razviti... ? Kakšni legi sta imeli... ?
Nekako ne uspem dobiti "prave" slike"... , saj razumeš . Se opravičujem.
Objavljeno: Sr Nov 08, 2017 7:34 pm
Napisal/-a Optimist
Tipo je par let starejši. Hiratana je rasla meter proč. Je bila pa pohitela in aprilsko zmrzal dočakala popolnoma olistana. Kolk je stara Hiratana bo morda vedel kdo drug. Zrihtal nam jih je Batageli_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Objavljeno: Sr Nov 08, 2017 8:00 pm
Napisal/-a mravlja
Hej, hvala ti. Torej je le bila nekako razlika v "starosti".
Objavljeno: Sr Nov 08, 2017 8:28 pm
Napisal/-a Optimist
Lahko, vendar če mlajši ne bi toliko pohitel z olisanjem mu ne bi bilo tolk hudga..._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Objavljeno: Če Nov 09, 2017 8:32 pm
Napisal/-a mfranc
Dopoldan sta me opsovala dva kosa, ki sta se gostila na kakiju; drla sta se, ko da jima jaz kradem .
Sicer še nisem veliko zamudil, dodobra načeli so tri Nikita's Gift, dva Tipo pa samo malenkost naluknjana. Takoj so vsi kakiji šli v gajbice.
sreco je napisal/a: |
Kakije tipo se nabira, ko se barva začne spreminjati z rumene na oranžno. Tako obrani zdržijo dalj in tudi težav s ptiči, sršeni itd. ni. |
Danes so bili približno "prave" barve, v povprečju, eni še malo bolj rumeni, eni že oranžni. Koliko pa v grobem zdržijo, recimo skladiščeni pri cca 10 °C?
Kaj pa okus? Meni je sicer referenca predlanski plod Tipo, ki je od zrelosti padel na tla. K sreči se ni razletel, okus pa je bil božanski! Verjetno je s kakijem isto, kot z večino sadja, najbolj okusni so sadeži, ki dozorijo na drevesu._________________mfranc
Objavljeno: Če Nov 09, 2017 8:37 pm
Napisal/-a mfranc
Optimist je napisal/a: |
Kar obreži pa v sušilnik! Glede sosedovih.... Bi reku da pr teb rase kvaliteta |
Razmišljam "optimistično" za drugo leto, ko me morda doleti množičen napad kosov. Kako pa je pravzaprav s sušenjem - verjetno morajo biti kakiji prej omehčani, ali se motim?_________________mfranc
Objavljeno: Če Nov 09, 2017 9:30 pm
Napisal/-a TwityPity
Jaz sem sušil trde, bodo šli počasi na skladiščenje. Mmmm, okusno, in kako šele bo
Glej sušenje kakijev
Objavljeno: Če Nov 09, 2017 11:06 pm
Napisal/-a metuljc
mfranc, motiš se, kakije se suši trde, take, ki jih ne moreš jesti, po sušenju so pa super.
Objavljeno: Če Nov 09, 2017 11:41 pm
Napisal/-a sreco
mfranc tako nabrani zdržijo v topli kleti do novega leta, če jih imaš dovolj. Pri nas tisti, ki ostanejo dalj časa na drevesih, ne zdržijo niti do decembra, prej splesnijo ali zgnijejo. Sušimo tudi mi še trde, med sušenjem izgubijo trpek okus. Lupimo ne, samo narežemo na 8 delov. Ko je pa veliko kakijev zrelih naenkrat, jih pa zmiksamo in zmrznemo. In so dobri do naslednje sezone. Zelo paše zraven odtajanih sladka smetana, jejo tudi taki, ki drugače kakijev ne marajo.
Objavljeno: Pe Nov 10, 2017 1:17 am
Napisal/-a mfranc
Hvala vsem za razsvetljenje , res sem mislil, da jih je potrebno prej "razgreniti". Se nisem še ukvarjal s sušenjem, glede na rast dreves sem kalkuliral da bo kakšen višek šele čez precej let. Nisem razmišljal na varianto, da mi bojo kosi pomagali pri sušenju ..... _________________mfranc