Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ptičje gnezdilnice

Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Sem mu poslal povpraševanje. Bom objavil odgovor.
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Dajmar je napisal/a:
Predvsem zaradi vrabcev, da ne morejo not. Čistijo se od spodaj, se sname dno in
odstrani staro gnezdo. Varne so pred detlji in žolnami in mački. Razkužim jih s plinskim gorilcem. Bom vprašal lončarja, če jih še dela in pošilja po pošti in po kakšni ceni.
Trajne so, jih imam že več kot deset let.

Hvala!

metuljc je napisal/a:
Dajmar, res vprašaj, bi kakšna tudi mene zanimala.

A nisi ti zagovarjala vrabce in lesene gnezdilnice? Zdaj bi pa tudi ti imela eno takšno. Kako pa to? Hmm ....
Life is like a game ... play it ...

Slika
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

metuljc je napisal/a:
Dajmar, res vprašaj, bi kakšna tudi mene zanimala.

Seasmoon je napisal/a:

A nisi ti zagovarjala vrabce in lesene gnezdilnice? Zdaj bi pa tudi ti imela eno takšno. Kako pa to? Hmm ....

Pa ja ne misliš, da ob lesenih ne morem imeti še lončenih? O kakem zagovarjanju vrabcev ti to govoriš? Ne potrebujejo advokata.
Jaz sem biologinja, in zame so vrabci tudi ptiči, ki so (lahko, vsaj lokalno) ogroženi. In tudi njim, pa ne le, ker sem biologinja, privoščim hrano in gnezdilna mesta. Ne delim živali na meni všečne in ljube in ostale, se zavedam, kakšen je pomen vsake vrste živih bitij v naravi, seveda tudi tega, da mi ene lahko naredijo škodo okoli hiše. Meni, ampak zato vseeno zaslužijo svoj prostor pod soncem.
Uporabniški avatar
Seasmoon

metuljc je napisal/a:
Seasmoon je napisal/a:

Tole sem vprašala Dajmarja v temi Tole vreme je vse zamešalo.
Pa zakaj pri lesnih gnezdilnicah ne naredijo tako, pač točno za sinice? Ne pa, da gredo notri tudi lahko ostale majhne ptice kot recimo vrabci.

In dobim repliko.
Gnezdilnice so pač namenjene večim vrstam ptic, uporabijo jih tudi polhu, pa še kdo. Ne vem, zakaj bi preferirali ravno sinice. da o tem, da obstaja veliko vrst sinic, ki so različno velike, ne rečem nič.
Če smo že pri tem, so vrabci vsa toliko ogroženi kot since, tako poljski kot domači.
Gnezdilnice, ki so narejene po navodilih ornitologov, se zagotovo ustrezne. O tem ne more biti dvoma.

Ja malo čudno mi zveni tole. Najprej trdiš, da ne veš, zakaj bi preferirali ravno sinice. Zdaj se pa zanimaš za lončeno gnezdilnico, ki ima vhod prav za sinice. A se samo meni zdi, da je tole malce kontradiktorno? No, ampak fajn, da želiš sprobati tudi drugačne gnezdilnice. Ja, pri vrabcih imam nekak občutek, da greš njim v bran, ker praviš, da so ogroženi.

Glede vrabcev se strinjam 100% z Danilotom.

Danilo je napisal/a:
Težko se strinjam, da so vrabci vsaj tukaj okoli ogroženi. Kar velika druščina jih razgraja po smeteh okrog blokovskega naselja in vrtovih. Z živo mejo in drevesi jih gostim tudi sam. Ne rečem, da niso hvaležni, saj skljuvajo vse nezaščitene mlade sadikce. Še najbolj jim gredo v slast cvetovi jabolk, sliv in češenj. Njihov advokat sicer trdi, da le iščejo škodljivce v njih. So tudi bolj agresivni in z hrupom in številčno premočjo izrivajo sinice in ostale manjše ptice iz gnezdilnic in posode s hrano. Siničke pa so take fine, uglajene in za dame netipično tihe in nemoteče soprebivalke. Mogoče so zaradi teh lastnosti večkrat plen sosedovega mačka. Vrabci so bolj nezaupljivi in tudi na mačka se hitro opozorijo. Ne da bi jih streljal, ampak po priljubljenosti niso kaj dosti pred voluharjem.

Slika
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Pri lesenih gnezdilnicah "uporabniki" sami razširijo odprtino na ustrezno. No, tudi zožajo jo lahko, recimo z blatom.
Pri lončenih gre to verjetno precej težje, zato dlje časa ustrezajo prvotnemu namenu/"najemniku". Pa še prav lične so...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Seasmoon je napisal/a:
metuljc je napisal/a:
Seasmoon je napisal/a:

Tole sem vprašala Dajmarja v temi Tole vreme je vse zamešalo.
Pa zakaj pri lesnih gnezdilnicah ne naredijo tako, pač točno za sinice? Ne pa, da gredo notri tudi lahko ostale majhne ptice kot recimo vrabci.

In dobim repliko.

Gnezdilnice so pač namenjene večim vrstam ptic, uporabijo jih tudi polhu, pa še kdo. Ne vem, zakaj bi preferirali ravno sinice. da o tem, da obstaja veliko vrst sinic, ki so različno velike, ne rečem nič.
Če smo že pri tem, so vrabci vsa toliko ogroženi kot since, tako poljski kot domači.
Gnezdilnice, ki so narejene po navodilih ornitologov, se zagotovo ustrezne. O tem ne more biti dvoma.

Ja malo čudno mi zveni tole. Najprej trdiš, da ne veš, zakaj bi preferirali ravno sinice. Zdaj se pa zanimaš za lončeno gnezdilnico, ki ima vhod prav za sinice. A se samo meni zdi, da je tole malce kontradiktorno? No, ampak fajn, da želiš sprobati tudi drugačne gnezdilnice. Ja, pri vrabcih imam nekak občutek, da greš njim v bran, ker praviš, da so ogroženi.

Morda tebi zveni čudno, meni nikakor. Kot, da človek ne bi mogel poskrbeti za več gnezd za sinice in HKRATI dati možnost gnezdenja tudi drugim vrstam. v Sloveniji je 7 vrst sinic gnezdilk: menišček, čopasta sinica, žalobna sinica, močvirska sinica, gorska sinica, plavček in velika sinica. Najbolj in vsesplošno je razširjena slednja.
Če poznaš etologijo posameznih vrst, pač razumeš, zakaj se ene prehranjujejo tako, druge drugače, enako velja za gnezdenje,.....
Konec koncev, zakaj pa ne bi smela it vrabcem v bran? Te moti? Prav, pač te. Meni sicer nesprejemljivo, a vem, da pač vsi ne gledajo na naravo kot jaz. Ne osporavam ti pisanja tukaj in lastnega menja, ti ga pa meni tudi ne moreš.
O ogroženosti vrabcev: Vesplošna kemizacija podeželja, v zadnjih desetletjih njegova populacija upada Vir: Gnezdilnice.si, za domačega vrabca.
Nasploh so pa vse ptice ogrožene.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Glede všeč ali ne všeč, je v zadnji prilogi Dela "odprta kuhinja" lep zapis o krmilnici, ki je bila namenjena "kultiviranim" gostom. Potem pa so jo zasedli čižki, ki so od krmilnice odpodili vse druge ptice, vse razmetali... Skratka, ne obnašajo se po pričakovanjih in željah hraniteljice. Ta na koncu zapisa napoše: "... Tu in tam malo škripam z zobmi, kajti nisem si tako zamislila, potem pa pomislim, da če imaš rad živali, imaš rad vse...."

To bi moralo biti bistvo človekovega odnosa do Narave, se mi zdi. Če jo imaš rad, imaš rad vse, kar ona je. Gotovo ne vsega enako, ampak se zavedaš, da brez tistih stvari, ki ti pri njej niso všeč, ona ne bi bila taka kot je. In tako tudi stvari, ki so ti pri njej všeč, ne bi bile take kot jih imaš rad._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Seasmoon

Kar se tiče mene, govorim zase, ali nekje najdem in dobim lončeno gnezdilnico, ki je prav za sinice, ali je pa ne bom imela. Lesena odpade, ker v leseno lahko grejo tudi vrabci, kar ne želim in nočem.

Slika
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Imam leseno gnezdilnico, a vrabci je še nikoli niso zasedli. Moji vrabci si raje spletejo gnezdece v grmovju (v forziciji, recimo)..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Seasmoon

Brbr, koliko vrabcev imate tam pri vas? Očitno bolj malo. Pri meni je največ vrabcev in sinic. In ja, vrabcev je kot rusov. Torej, če postavimo leseno gnezdilnico, pol bodo prišli notri vrabci ali pa sinice. Oboji lahko naredijo gnezdo v gnezdilnici. In jaz vrabcev ne želim imeti. Je, kar velika možnost, da bi si spletli gnezdo ravno oni. Ma ni govora!

Slika
Odgovori