točno to bo, ja. Prejšnja leta jih nisem opazil. Mogoče bo zdaj ptičja druščina kaj drugačna, ker prejšnja leta sem imel samo sončnice, letos pa tudi loj in ocvirke, sončnice pa so zalite v loju.____________________
bolj ko gre zima h koncu, bolj pisana druščina je na ptičnici. Danes so zraven standardne zasedbe (sinice) bili še neki novi, meni neznani člani: velikosti kot sinice a ne tako "okrogli", trup umazano rumene barve, rep pa precej pisan na prvi pogled, verjetno pa je samo iz dveh barv - rumene in črne, a kot da bi vsako pero bilo svoje barve. Ne odnašajo po eno in po eno zrno tako kot sinice, ampak kar na licu mesta kjuvajo sončnice iz loja.____________________
Tokrat pozimi na lojne pogačice dolgo ni bilo nobenih ptičev. Izgleda, da je bilo za tiste, ki jim tekne loj, še vedno dovolj hrane v gozdovih. Detlov sploh ni, najbrž imajo na voljo dovolj lubadarjevih ličink. Siničk je bolj malo, pač pa prava poplava čižkov.
Letos sem za ptičke kupila "klobase", mrežice podolgovate oblike, napolnjene z oluščenimi semeni sončnic ali arašidov. Super so za tam, kjer ne želimo na tleh semenja in luščin in za tam, kjer nimamo časa vsakodnevno polniti krmilnic. Ena taka "klobasa" kljub navalu ptičkov zdrži skoraj cel teden. Tudi razmetavanja hrane ni, se morajo kar potruditi, da zrna dobijo ven ali pa da jih skljujejo skozi mrežico.
Muha, kje si kupila te "klobase"? Pri meni bi bile super. Ja čižkov je pri nas tudi veliko in vedenjski vzorec vrabcev imajo, brskajo in brskajo po krmilnici, da vse naokoli frči. A iz teh "klobas" jim pa ne uspe semen razmetavati?
Imeli so jih v Hoferju, morda jih še imajo, zadnje čase nisem gledala. Izgledajo kot ena poštena salama. Vtipkaj v iskalnik "hofer, hrana za zunanje ptice". Iz slike ne dobim direktnega linka, me vrže na trenutno aktualno osnovno stran.
Glede čižkov se popolnoma strinjam. Ne, tukaj ne morejo nič izbrskati, mislim, da semena lahko le kljujejo, mogoče na koncu kaj pade ven, ko so že objedena. Žal pa tisti ptički, ki so navajeni pobirati le po tleh, tokrat ne pridejo na svoj račun.