Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Visoke sorte fižola

brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Na moji fotografiji je pod št.21. Kupila sem ga "za jest" na Lj.tržnici. Prodajalka ga je imenovala Krompirjevec.
Lansko sezono sem ga imela posajenega v loncih na terasi, kjer mu je bilo verjetno prevroče, pa tudi naš maček ga je nekajkrat pošteno prekopal, tako je bil bolj slab. Jeseni sem uspela pobrati nekaj strokov. Bili so krajši kot pri običajenm fižolu, vendar ni rečeno, da je v dobrih razmerah tudi tako....
Ker mi po okusu ni bil preveč všeč in ker je za moje navade uživanja fižola (solate, mineštre,...) prevelik, ker je nagnjen k križanju z drugimi, ga letos ne bom sadila._________________naredimo svet lepši
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

brbr, glede križanja z ostalimi, ti ni za skrbet. Limski fižol (Phaseolus lunatus) je druga vrsta in se ne križa z navadnim. Stroki so krajši imajo le po tri do štiri fižole.Nazadnje urejal/a Aye-Aye 28 Apr 2014 13:44; skupaj popravljeno 1 krat
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Aye-Aye je napisal/a:
brbr, glede križanja z ostalimi, ti ni za skrbet. Limski fižol (Phaseolus lunatus) je druga sorta in se ne križa z navadnim. Stroki so krajši imajo le po tri do štiri fižole.

Druga vrsta, če bi bil le druga sorta, bi se (lahko) križal.
Aye-Aye

ok. Vrsta. Popravljeno:
brbr

Aha, torej je bilo čisto v redu, da so bili stroki kratki - mislim, da sta bila notri po dva zrna.
Sem mislila, da morajo biti večji, ker pri št.17 (po tvoji ugotovitvi tudi vrsta Limski fižol) so bili stroki občutno daljši. Ta je rastel na vrtu...

Kakorkoli teli debelinkoti bodo prišli na vrsto kakšno drugo leto. Letos se posvečam bolj "navadnim" in jih želim čimveč vzgojit - da bom lahko skuhala eno pošteno paštafižol samo iz ene sorte , ne pa, da je vse zmešano Embarassed Ravno zdaj si rišem sadilni načrt in štejem zrnčka, da bom približno vedela koliko njive bo treba pripraviti (na vrtu bo zdaleč premalo prostora)

AA - tvoja koruza je lepo vzklila, hvala. Koliko fižolov pa naj bi sadila ob eno steblo?_________________naredimo svet lepši
Aye-Aye

heheh , brbr, prehitra si, tisti pod št.17 je laški fižol (Phaseolus coccineus) in lepo dela pri nas.

Koliko fižola ob eno koruzo pa težko povem, TUKAJ je nekaj variant. Odvisno kako ga boš sadila.
brbr

No, pa sem ga spet pihnila. he, he.
Saj pravim, tole s fižoli sploh ni tako enostavno, kot se zdi...._________________naredimo svet lepši
htf_lover

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Končno sem dobil seme laškega fižola s Haloz. Zanj je značilno, da so semena v različnih barvah, stroki pa niso nikoli ravni. Gojijo pa ga tam že dolgo čas, žal pa ga vse redkeje najdeš.

bodika

Odgovor Napisal/-a bodika »

Brbr na srečanje sem ti prinesla tri stroke fižola.Ako ti ga bo uspelo prepoznati samo po strokih te prosim,da mi poveš katera sorta je.Ko stroki dozorijo dobiš še posušena zrna v prepoznavo.Dober je in ni nitast.Za razliko od ostalih mu listje šele sedaj rumeni.Res pa je da je bil sajen malo pozneje.Upam,da bo uspel dozoreti na fižolovkah.
ciklama

Odgovor Napisal/-a ciklama »

Vzadnji reviji Naredi si sam je objavljeno kakšna semena bodo v prodaji pri Amarantu, oz. poleg drugih še ta ki so napisana. Med njimi je tudi fižol Turški z belim zrnom, lupina izredno tanka, okus spominja na kostanj.Sadimo ga lahko samostojno ali pa damoeno zrno k prekli da naj bi odganjal srne.Reče se mu BREGINJC. Ta sorta je nova za stročje, ima pisane ukrivljene stroke. Sadimo ga konec aprila ali v začetku maja. Zanima me ali ima kdo že kakšne izkušnje s tem fižolom. Sem ga naročila da bom probala kakšen je.
Odgovori