Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Navadni oreh - Juglans regia

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Po mojem vtisu (zadnjih 5 let) - ko se enkrat začne kurit v hiši, je dovolj suh zrak, da oni samo ležijo naokoli v mrežastih gajbah, vsake toliko jih kdo malo pretrese in so zadovoljni.

Če se ti mudi, imam pa eno tako srednje veliko električno sušilnico, ki gre nekih 100 kil gor naenkrat, vendar še nsem orehov sušil z njo.

Ampak po moje se bodo čisto lepo sami posušili. Razen če imaš res vlažno hišo. V tem primeru imaš večje probleme kot to, kako posušit orehe Smile
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Moja dobra znanka, gospa pri 83, suši na ganku, na suhem in sončnem, potem stolče, izlušči in posuši jedrca. Zadnja leta jih potem zamrzne.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Najin prijatelj jih je naložil na pokrove kartonskih škatel in te pokrove z orehi dal na cevi centralne kurjave pod stropi v kletnih prostorih.
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Kravžlj, mislim, da ti je crtj zelo dobro in enostavno odgovoril.

crtj je napisal/a:
Po mojem vtisu (zadnjih 5 let) - ko se enkrat začne kurit v hiši, je dovolj suh zrak, da oni samo ležijo naokoli v mrežastih gajbah, vsake toliko jih kdo malo pretrese in so zadovoljni.

Moraš pa obvezno odstranit zunanje zelene lupine.
Pri nas na podstrehi polh še sedaj veselo grizlja že kakšnih 7 let stare orehe, ki so se krasno SAMI posušili v leseni gajbi na podstrešju.
Polhu so ostali, ker je to bila neka stara sorta, kjer se jedrca izredno težko izločijo ven iz lupine, njega pa očitno to nič ne moti.

https://www.youtube.com/watch?v=DlS3w1GGE8g_________________
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

orhy je napisal/a:
Polhu so ostali, ker je to bila neka stara sorta, kjer se jedrca izredno težko izločijo ven iz lupine, njega pa očitno to nič ne moti.
Tem orehom pravimo pri koščaki. Ampak na drevesu se nič ne vidi, da je tak. Vidiš šele potem, ko ti raste nekaj let, obrodi, jedrca pa zlepa ne da.
Sem opazila, da ga potem kar ne posekajo, raje se vsako leto jezijo, ko se trudijo z njimi Confused_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

orhy je napisal/a:
https://www.youtube.com/watch?v=DlS3w1GGE8g

padel s stola Smile
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Melona je napisal/a:
Najin prijatelj jih je naložil na pokrove kartonskih škatel in te pokrove z orehi dal na cevi centralne kurjave pod stropi v kletnih prostorih.

Tole je lahko že riskantno - ker če je centralna ornk vroča, se bodo orehi lahko užarčili, čeprav so še v lupini. True story. Se mi je zgodilo, ko sem bil preveč prizadeven in sušil blizu kaminske peči.
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

V hiši nimam šanse sušiti, ker je vlažno in slabo. Zaenkrat so pod kozolcem. Samo bo kmalu premajhen. Potem pa gredo ob kotel za žganjekuho pomoje v gajbice._________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kravzlj, imaš slučajno kmečko peč? Če ja, jo le rahlo zakuri in naloži gor gajbice z orehi, ali pa debel karton , orehe gor in jih dnevno premešaš.

Drugače je edina rešitev prepišna podstreha. Zaščititi pred vevericami in polhi.
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Kravzlj povabi me k sebi, da ti napravim malo "prostora" za orehe. Wink

Po moje, kot ti svetuje tudi muha - z orehi pod kozolcem na zraku in prepihu ne bi smelo biti nič narobe . Če jih daš v recimo 5 kg, ali 10 kg vreče in jih obesiš pod kozolcem. nevem
Problem lahko nastane le, če ti jih najdejo polhi, ali veverice.
Kravžlj potem pa kar vabe - "škrince" postavit zraven in boš imel še mesa za ozimnico. Very Happy
Sicer polhi pozimi prespijo, ampak naš je menda posebne vrste - je vso zimo v "delovnem razmerju", ko se spomladi otopli pa ga ne slišimo več.._________________
Nazadnje urejal/a orhy 06 Okt 2015 14:32; skupaj popravljeno 1 krat
Odgovori