Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Navadni oreh - Juglans regia
Po mojem vtisu (zadnjih 5 let) - ko se enkrat začne kurit v hiši, je dovolj suh zrak, da oni samo ležijo naokoli v mrežastih gajbah, vsake toliko jih kdo malo pretrese in so zadovoljni.
Če se ti mudi, imam pa eno tako srednje veliko električno sušilnico, ki gre nekih 100 kil gor naenkrat, vendar še nsem orehov sušil z njo.
Ampak po moje se bodo čisto lepo sami posušili. Razen če imaš res vlažno hišo. V tem primeru imaš večje probleme kot to, kako posušit orehe
Če se ti mudi, imam pa eno tako srednje veliko električno sušilnico, ki gre nekih 100 kil gor naenkrat, vendar še nsem orehov sušil z njo.
Ampak po moje se bodo čisto lepo sami posušili. Razen če imaš res vlažno hišo. V tem primeru imaš večje probleme kot to, kako posušit orehe
Kravžlj, mislim, da ti je crtj zelo dobro in enostavno odgovoril.
Moraš pa obvezno odstranit zunanje zelene lupine.
Pri nas na podstrehi polh še sedaj veselo grizlja že kakšnih 7 let stare orehe, ki so se krasno SAMI posušili v leseni gajbi na podstrešju.
Polhu so ostali, ker je to bila neka stara sorta, kjer se jedrca izredno težko izločijo ven iz lupine, njega pa očitno to nič ne moti.
https://www.youtube.com/watch?v=DlS3w1GGE8g_________________
crtj je napisal/a: |
Po mojem vtisu (zadnjih 5 let) - ko se enkrat začne kurit v hiši, je dovolj suh zrak, da oni samo ležijo naokoli v mrežastih gajbah, vsake toliko jih kdo malo pretrese in so zadovoljni. |
Moraš pa obvezno odstranit zunanje zelene lupine.
Pri nas na podstrehi polh še sedaj veselo grizlja že kakšnih 7 let stare orehe, ki so se krasno SAMI posušili v leseni gajbi na podstrešju.
Polhu so ostali, ker je to bila neka stara sorta, kjer se jedrca izredno težko izločijo ven iz lupine, njega pa očitno to nič ne moti.
https://www.youtube.com/watch?v=DlS3w1GGE8g_________________
- lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
orhy je napisal/a: |
Polhu so ostali, ker je to bila neka stara sorta, kjer se jedrca izredno težko izločijo ven iz lupine, njega pa očitno to nič ne moti. |
Sem opazila, da ga potem kar ne posekajo, raje se vsako leto jezijo, ko se trudijo z njimi _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Melona je napisal/a: |
Najin prijatelj jih je naložil na pokrove kartonskih škatel in te pokrove z orehi dal na cevi centralne kurjave pod stropi v kletnih prostorih. |
Tole je lahko že riskantno - ker če je centralna ornk vroča, se bodo orehi lahko užarčili, čeprav so še v lupini. True story. Se mi je zgodilo, ko sem bil preveč prizadeven in sušil blizu kaminske peči.
Kravzlj povabi me k sebi, da ti napravim malo "prostora" za orehe.
Po moje, kot ti svetuje tudi muha - z orehi pod kozolcem na zraku in prepihu ne bi smelo biti nič narobe . Če jih daš v recimo 5 kg, ali 10 kg vreče in jih obesiš pod kozolcem.
Problem lahko nastane le, če ti jih najdejo polhi, ali veverice.
Kravžlj potem pa kar vabe - "škrince" postavit zraven in boš imel še mesa za ozimnico.
Sicer polhi pozimi prespijo, ampak naš je menda posebne vrste - je vso zimo v "delovnem razmerju", ko se spomladi otopli pa ga ne slišimo več.._________________Nazadnje urejal/a orhy 06 Okt 2015 14:32; skupaj popravljeno 1 krat
Po moje, kot ti svetuje tudi muha - z orehi pod kozolcem na zraku in prepihu ne bi smelo biti nič narobe . Če jih daš v recimo 5 kg, ali 10 kg vreče in jih obesiš pod kozolcem.
Problem lahko nastane le, če ti jih najdejo polhi, ali veverice.
Kravžlj potem pa kar vabe - "škrince" postavit zraven in boš imel še mesa za ozimnico.
Sicer polhi pozimi prespijo, ampak naš je menda posebne vrste - je vso zimo v "delovnem razmerju", ko se spomladi otopli pa ga ne slišimo več.._________________Nazadnje urejal/a orhy 06 Okt 2015 14:32; skupaj popravljeno 1 krat