Stran 7 od 9

Objavljeno: So Avg 23, 2014 10:20 am
Napisal/-a brbr
Mi imamo kar nekaj čilijev, ki so rumeni vso rastno dobo. Tako so rumeni tudi, ko so zreli. Imamo tudi oranžne, ki obdržijo oranžno barvo tudi v polni zrelosti. Vsi zeleni in pa eni, ki imajo na začetku črnovijolične plodove pa so zreli, ko se plod obarva rdeče. Mislim, da tako velja tudi za papriko: rumene ne spremenijo barve, vse telene pa postanejo rdeče (mogoče se motim Embarassed ).
Rukola, če so plodovi zdravi, jih ka pusti na rastlini. Pobral pa jih boš proti koncu sezone - takrat bodo gotovo zreli. Tudi jaz semena čiljiev pobiram šele konec septembra, nekatere sorte pa še kasneje. Saj se nič ne mudi. Semena lepo spravljena v plodu, na rastlini so shranjena na najbolj naraven način._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: So Avg 23, 2014 11:33 am
Napisal/-a kate
Aha, jaz sem pa narobe mislila, da je enako kot pri paradižnikih.
Torej sem tudi jaz že kdaj pobrala nezrele feferone in shranila seme. Confused In sem mislila, da so pa čiliji/ feferoni problematični. Very Happy
Skratka, zreli so, ko postanejo tiste barve, katere naj bi bili (rumeni, oranžni, rdeči...)?

Objavljeno: So Avg 23, 2014 11:37 am
Napisal/-a Plamenka
Jaz za shranjevanje utrgam čimbolj zrele, potem jih pa še nekaj časa, teden, dva, pustim, nato pa poberem semena.

Objavljeno: So Avg 23, 2014 12:03 pm
Napisal/-a juglans
rukola je napisal/a:
Kdaj je paprika zrela?

Čakam rumene feferone da dozorijo - prezorijo. Prejšnjikrat sem "zrele" vzel in pred konzumiranjem shranil seme pa ni kalilo čisto nič - kar pomeni da še ni bil feferon zrel. Torej kdaj je dovolj zrel? Letos jih splh ne jem, ker vse čakam da prezorijo pa še takrat ne bom vedel ali so že zreli Confused


Eden od možnih odgovorov na tvoje vprašanje bi bil tudi, da si označiš nekaj najbolj perspektivnih plodov ali rastlin (če jih imaš več), ki bodo prosto zoreli, ostale pa veselo konzumiraš že prej. Tako počnem jaz s papriko, ki jo "obdelam" ko postane mehka, uvela in močno žametno obarvana rdeče.
Se mi je za trenutek zazdelo, da si "suženj" dozorevanja semen (ko čakaš do skrajnega konca), ali pa si pred večno dilemo,če postopaš pravilno (ko ti semena ne kalijo), kar mi deluje kot nekakšna tegoba.

Recimo ne tegobam, recimo dober tek.

Šalo na stran.
Včasih se enostavno "dogode" tudi gluha semena. Letošnje leto mi ena sorta melon obrodi večino takšnih. Kje je težava, oziroma razlog pa ne vem, .... morebiti, če zgolj teoretiziram bi se bolj nagibal, da rastline nimajo zagotovljene optimalne pogoje za razvoj semen (pomanjkanje katerega od ključnih hranil). ?

Naj ti letos uspe. Smile

Objavljeno: So Avg 23, 2014 2:11 pm
Napisal/-a Irenca
brbr je napisal/a:
Mislim, da tako velja tudi za papriko: rumene ne spremenijo barve, vse zelene pa postanejo rdeče (mogoče se motim Embarassed ).


Brbr, morda za večino drži, vendar so moje belorumene Soroksari lani postale oranžne, tiste ki sem jih zelo dolgo pustila na rastlini. Torej zgleda tudi rumene lahko spremenijo barvo Wink

Lanska fotka: na vrhu kupa so tri oranžne Soroksari, pod njimi oz. okoli teh so še rumene Soroksari:

Objavljeno: So Avg 23, 2014 3:17 pm
Napisal/-a brbr
Saj sem napisala, da se mogoče glede paprik motim, ker z njimi nimam veliko izkušenj. Čilije pa gojimo kakšnih 7, 8 let. Tako za njih (vsaj za tiste, sorte, ki rastejo pri nas-cca 27) lahko z gotovostjo trdim, da je tako, kot sem napisala. Imamo nekaj sort, ki zelooo pozno pordečijo. Tako se vsako leto tresemo ali bomo prišli do semen ali ne. V stiski smo pobrali semena tudi iz še zelenih plodov, pa niso kalila...._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Ne Avg 24, 2014 3:30 pm
Napisal/-a muha
Pobiranje semen pri fizalisih


Ivčk je napisal/a:
Semena se pobirajo iz popolnoma zrelih plodov (indikator naj bo posušena ovojnica plodu in ne sama barva plodu) in se razlikuje od pobiranja semen iz paradižnika, saj semena fizalisov nimajo gelaste ovojnice, zato fermentacija semen ni potrebna.

Plod enostavno temeljito zdrobimo med prsti in prste s plodovim mesom in semeni namočimo v skodelico z vodo. Dodamo še vode in dobro premešamo. Meso in slaba semena bodo splavali na površino (to odlijemo), dobra zrela semena pa bodo potonila na dno.
Očiščena smena enostavno vlijemo v cedilo in odspodaj popivnamo. Damo jih sušiti na plastičen, keramičen ali stekleni krožniček, sušimo dober teden in shranimo Wink

Objavljeno: Ne Avg 24, 2014 4:33 pm
Napisal/-a vodenka
Letos imam zelo velik problem pridit do seme od solate ko za cveti pride dež in v nekaj dneh vse splesni ,pa me zanima ali lahko pokrijem cvetočo solato s kopreno da vsaj nekaj semen dobim sploh solato lollo roso.

Objavljeno: Ne Avg 24, 2014 8:37 pm
Napisal/-a aladin
Mene pa zanima a je treba tudi semena paprike fermentirat al jih samo posušim?

Objavljeno: Ne Avg 24, 2014 9:17 pm
Napisal/-a Irenca
Jaz jih samo posušim, Aladin. No, natančneje - samo toliko jih zalijem z vodo, da tiste, ki plavajo na vrhu, odlijem stran z vodo vred, tiste ki ostanejo na dnu, pa potem dam sušit (brez vode).