Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Srne - kako zaščititi pridelke pred njimi
Jaz imam sedaj dilemo, ker zasajam sadovnjak, kjer je območje srn (saj vem, kje v Sloveniji pa ni) in je sedaj treba narediti zaščito. Dilema je med ograjo in električnim pastirjem.
Stvar je pa taka, da je na tem terenu plitka prst (nekje je 20cm, ali pa še manj) in ne vem kako bi v takem terenu postavil stebre. Za ograjo bi potreboval višje stebre, za pastirja nižje, v vsakem primeru pa bi jih moral zabiti vsaj 70cm v zemljo. Sedaj edino kar se spomnem je, da bi jih zabijal kolikor se bo pač dalo in da jih potem zalijem z betonom-v tem primeru bi lahko zabil manj kot 70cm in bi bilo še vedno OK.
Ima kdo še kak predlog?_________________Iščem zanimive sadne vrste...
Stvar je pa taka, da je na tem terenu plitka prst (nekje je 20cm, ali pa še manj) in ne vem kako bi v takem terenu postavil stebre. Za ograjo bi potreboval višje stebre, za pastirja nižje, v vsakem primeru pa bi jih moral zabiti vsaj 70cm v zemljo. Sedaj edino kar se spomnem je, da bi jih zabijal kolikor se bo pač dalo in da jih potem zalijem z betonom-v tem primeru bi lahko zabil manj kot 70cm in bi bilo še vedno OK.
Ima kdo še kak predlog?_________________Iščem zanimive sadne vrste...
Pastir, ker ograja bi morala biti kar čez 2m visoka, če želiš, da bo kaj efekta.
Jaz sem na svoji "haciendi" nekaj filozofiral, se šel nekakšno sočutje, pa etiko in ne vem kaj še vse.
In imam kaj? Z na dva metra povišano ograjo ograjene njive in sadovnjak, notri pa lepo paradirajo srnice. Mlade in stare, vse lepo papajo kar jim je najbolj slastno.
Zdaj sem si nabavil še eno hudo "džukelo" in upam, da bo učinek.
Je pa nasplošno glede srnjadi tudi pomembno, ali je na dotičnem mestu njihov utečen koridor prehoda in pogostega zadrževanja. Na takšnem mestu je pritisk živali resnično močan. Tako je pri meni.
Jaz sem na svoji "haciendi" nekaj filozofiral, se šel nekakšno sočutje, pa etiko in ne vem kaj še vse.
In imam kaj? Z na dva metra povišano ograjo ograjene njive in sadovnjak, notri pa lepo paradirajo srnice. Mlade in stare, vse lepo papajo kar jim je najbolj slastno.
Zdaj sem si nabavil še eno hudo "džukelo" in upam, da bo učinek.
Je pa nasplošno glede srnjadi tudi pomembno, ali je na dotičnem mestu njihov utečen koridor prehoda in pogostega zadrževanja. Na takšnem mestu je pritisk živali resnično močan. Tako je pri meni.
Juglans, sj ti maš material za ograjo blizu... povej če rabiš pomoč pri nalaganju, sam po moje ne bo treba, bojo sosedje hitro za
resno... a čez 2m visoko ograjo so skakale?
Mislim da ima nekdo s foruma za seboj poskus, ko je nekaj gmajne ogradil... ca 400 m2. Razlika je bila očitna, zunaj ograje praktično nič prirasta v primerjavi z ograjenim. S tem da so pri nas v glavnem jeleni. Ograja pa se verjetno ne razlikuje dosti.Nazadnje urejal/a aladin 17 Dec 2015 21:31; skupaj popravljeno 1 krat
resno... a čez 2m visoko ograjo so skakale?
Mislim da ima nekdo s foruma za seboj poskus, ko je nekaj gmajne ogradil... ca 400 m2. Razlika je bila očitna, zunaj ograje praktično nič prirasta v primerjavi z ograjenim. S tem da so pri nas v glavnem jeleni. Ograja pa se verjetno ne razlikuje dosti.Nazadnje urejal/a aladin 17 Dec 2015 21:31; skupaj popravljeno 1 krat
aladin je napisal/a: |
Juglans, sj ti maš material za ograjo blizu... povej če rabiš pomoč pri nalaganju, sam po moje ne bo treba, bojo sosedje hitro za resno... a čez 2m visoko ograjo so skakale? Mislim da ima nekdo s foruma za seboj poskus, ko je nekaj gmajne ogradil... ca 400 m2. Razlika je bila očitna, zunaj ograje praktično nič prirasta v primerjavi z ograjenim. S tem da so pri nas v glavnem jeleni. Ograja pa se verjetno ne razlikuje dosti. |
Hudirja, na to pa sploh nisem pomislil. "Guantanamo v Beli krajini" ,
... sicer pa če ne bom pohitel, bom dobil le še "panelno"
Drugače pa ja, verjetno bi šle tudi preko višje ograje.
Z arbinom imam pa mešane izkušnje. Prvo leto je bilo kar vredu, naslednje pa skoraj ni bilo opaznega učinka. S tem, da sem kar redno in tudi pogosto obnavljal nanos. (po spominu približno enkrat na mesec)