Malo me je begalo, ko sem na predavanju Miše Pušenjak poslušala o tem, kako ni vseeno, koliko hitro vzklije seme. Baje je pomemben hiter vznik.Torej, rekla je nekako tako, da ima seme v sebi energijo, zaradi katere vzkali. Če pa se semena shranjujejo v nepravih pogojih, pa se ta energija zgublja, zato je tudi kaljivost vedno slabša. In tudi, da če se semena posejejo v nepravih pogojih (premrzlo, premokro, presuho...), se ta energija zaradi počasne kalitve zgublja in zato semena ali male rastlinice lažje propadejo. Nekako tako.
Upam, da nisem kaj narobe povzela, malo sem že pozabila, mislim pa, da sem bistvo zadela.
zuf je napisal/a: |
Prezgodaj pri zimskem sejanju skoraj ne obstaja, ker semena itak počakajo na pravo priložnost in za večino tistih stvari, ki sem jih sejal je to bil marec, april. |
Torej, po Mišini razlagi sodeč bi potem lahko rekli, da je setev lahko tudi prezgodnja?
Ker bi semena toliko dlje čakala v zemlji do kalitve in zgubljala energijo. Če bi posadili mesec kasneje, bi bistveno manj časa 'čepela' v zemlji in bi bolje vzkalila.
Kaj menite na to?