Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ljubov dlan

Odgovori
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

mihec87 imam, sicer ni bila zaščitena a vsako leto je enaka. drugače ti predlagam, da jeseni stopiš do trga in kupiš svežo ajvarušo oz Lj.dlan in imaš semena. tako sem jaz pred nekaj leti naredila in zadeva funkcionira kot marsikatera druga semena na ta način pridobljena. če hočeš pošlji naslov. lpvoda
[/url]
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Pozdravljeni,

pri nas je ostalo se nekaj semen paprike ljubov dlan, ampak, kaljivost je letos katastrofalna. Se da s takimi semeni se kaj storiti, se jih da nekako "obuditi"?
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Saj ne vem, če ima smisel se s tem ukvarjati, ker bodo kmalu nova - sveža. Wink
mravlja

Nekaj novih - lanskih je, pa niso preciscena. Bomo videli, kaj bo zrastlo. Za stara, originalna, imas pa verjetno kar prav...
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Mravlja, za oživljanje starih semen lahko probaš z namakanjem v surovem (na noben način nepredelanem) mleku ali sirotki ali kafirju. pravijo, da mikroorganizmi v mleku pomagajo povrniti semenu nekaj vitalnosti, jaz sem lani tako namakala stara semen buč - zbudilo se je veliko semen._________________naredimo svet lepši
mravlja

brbr, hvala za idejo.

Vceraj zjutraj (je bilo nekaj ur primernih) sem ponovno posejal nekaj deset semen, ki sem jih namakal cez noc v vodi, v upanju, da katero skali in odzene. Lahko poskusim sejati ponovno po namakanju v mleko, kefir... Se pa bojim, da je letos ze (pre)pozno in da do novega semena letos ne pridem vec.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

kako prideš do dobrih semen ljubovega dlana, ali kot jih imam jaz pod imenom ajvaruše. te mesnate rdeče paprike v trikotni obliki. saj se iz njih dela ajvar zato so se nekoč tako imenovale (na trgu jih poimenujejo tudi srpska p). jeseni ko so na trgu izbereš najlepše, očistiš, spraviš seme, papriko pa slastno poješ na takšen ali drugačen način. že nekaj let poleg mojih semen vzgojim paprike tudi iz teh kupljenih. moram priznati, da so od kupljenih semen včasih paprike večje kot plod vzgojen iz mojega semena. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Jaz sem papriko v resnici šele sejal in računam na dober pridelek. (v rastlinjak) Bo vroče poletje in paprika bo delela kot nora. (tudi v rastlinjaku)

Mravlja, če bi imel še voljo in zaupanje za tretjo ali nevem katero setev, ti lahko pošljem nekaj frišnega semena.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

... aja, govora je Ljubov dlan papriki, drugače sem pa tudi jaz večkrat počel enako kot opisuje voda in je vedno uspelo.
mravlja

voda, prava ideja!
Odgovori