Stran 7 od 8
Objavljeno: Po Nov 23, 2015 3:03 pm
Napisal/-a brbr
Najbolj priporočljivi so dnevi za cvet (se pa tudi ti dnevi med seboj razlikujejo glede na stanje na nebu. Zato so v setvenem koledarju posebej navedeni samo tisti res odlični dnevi...). Če ne gre na te dneve, pa so v redu tudi dnevi za plod, tako za, ribanje, konzerviranje in drugo predelavo.
Sicer glede ribanja in kisanja nimam lastnih izkušenj in samo teoretiziram , tako, da raje prisluhni "ta izkušenim". Lahko pa "v imenu znanosti" poizkusiš pripraviti v različnih terminih (kot je svetovala že Metuljc) in potem z nami delis izsledke.
Aja, pa še dilema: ali plastika ali steklo- jaz vedno, če se le da izberem steklo, ker plastiki enostavno ne zaupam..._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Pe Avg 19, 2016 10:40 pm
Napisal/-a cinija1
Takole. Tale bo jutri za kosilo in pire krompir
Tale pa še za enkrat drugič. Bila je naribana v prvi rundi in sem jo za probo pustila čakat, da vidim kakšna bo. Barva na tej sliki je malce čudna, drugače pa je lepa takšna kot na prvi, morda za kakšen ton nekam na roza vleče, nikakor pa ne na rjavo, kot na sliki
Kisala sem tako, kot je enkrat opisoval Zuf.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Objavljeno: Sr Okt 19, 2016 1:02 pm
Napisal/-a zuf
Danes bomo kisali, nekaj jo bomo pa pustili v zemlji. Spodnji citat je zlata vreden.
tajana je napisal/a: |
Za zimsko uporabo pustim repo kar na njivi oz. gredi. Mraz ji sploh ne skodi. Celo zimo in se na spomlad jo lahko uporabljam svezo. V zacetku zime cimo porezem , pustm je le priblizno dva cm. Potem ce je le temp. nad nic izrasca mlada cima. Ta je zelo okusna sveza za solato s krompirjem ali pripravljena kot topla priloga. Ce repo pustimo v zemlji, le redko katera zgnije. Okrog repe vedno naredim zastirko z slamo. Tudi voluhar je nima prevec rad. ce mi zmanjka sveze solate in radica, potem napulim nekaj repe, jo pokonci zlozim v gajbico, zasujem z vlazno zagovino in shranim v klet. V nekaj dneh pozene sveza cima. To potem uporabljam za solato. Kljub rednemu obtrgavanju se cima obrasca priblizno en mesec. |
Objavljeno: Sr Okt 19, 2016 1:04 pm
Napisal/-a muha
zuf in tajana: hvala za tale citat. Prišel mi bo prav in gotovo še komu.
Objavljeno: Sr Okt 19, 2016 2:19 pm
Napisal/-a metuljc
V mladih letih moje mame je bila pozimi pogosto na mizi solata iz zrnatega fižola, cim repe, dobljenih po zgoraj opisanem postopku v drugem odstavku, soli, jabolčnega kisa in, seveda, bučnega olja.
Včasih so res znali izkorisatiti vsako reč. Še dandanes posnemam.
Objavljeno: Sr Jan 31, 2018 1:51 pm
Napisal/-a cinija1
Ojla
Metuljc kot sem že, nevem kje, napisala, da sem letos kisala repo brez soli.
SUPER je in lepo bela.
Hvala
Danes bo za kosilo in pa matevž.
lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Objavljeno: Sr Jan 31, 2018 2:24 pm
Napisal/-a metuljc
O, super. Moja je pa premehka in sem kar žalostna. Solila sem jo čisto malo, pa očitno še preveč. Ali je pa kaj drugega razlog. Letos jeseni jo bom dala v več manjših posod in različno postopala s količino soli.
Naj vama tekne, si mi naredila lušte.
Objavljeno: So Maj 02, 2020 5:39 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Eno mogoče butasto vprašanje ... če sedaj posejem repo, bo naredila ?
Objavljeno: So Maj 02, 2020 10:28 pm
Napisal/-a tajana
Po mojem je zdaj za repo dva meseca prezgodaj. V vrocini ne bo rasla in trda. Repa ima rada bolj hladne dneve in dolge noči._________________CARPE DIEM
Objavljeno: Če Maj 21, 2020 5:06 pm
Napisal/-a Irena
Jaz bom za ta čas imela tam solato. Bo lih prav.
Irena