Rdeča pesa - Beta vulgaris

Odgovori
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Včeraj sem izpulil eno takšno - malo posebno rdečo peso. Očitno spet igra narave ...

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

AB, takšne so bile bolj izvorne, bi rekla. Tako ali tako se dobi dandanes vseh barv. Pa okus? Je bil kaj drugačen kot od temno rdeče?
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Andrej, je pa slikovito, tole z barvno kombinacijo! Poročaj še o okusu._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Andrej Banko

Hja, kaj pa vem... sem seveda poskušal vsako posebej in dejansko nisem opazil, oziroma okusil kakšne blazne razlike.
Sladko ! Dobro !
Ja, mogoče se je pri tej svetli sladkoba še malce bolj čutila.
originalnilist

Odgovor Napisal/-a originalnilist »

Lani sem sejala eno mini gredico pese v rastlinjak, češ da bom imela kaj tudi čez zimo, pa je že jeseni bila cela izušena,nič od niča.Potem je veter ta rastlinjak ,,umaknil,, z vrta.Zdaj mi tam rase prav lepo število sadikic pese.Se pravi da se zaseje in prezimi.
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Preverjeno, da seme rdeče pese, enako kot blitve, prezimi. Pri meni se oboje samo zaseje in ponavadi kar pustim tam kjer zraste. V jeseni, ko je seme zrelo, ga nekaj poberem, ostala pa kar vržem po gredi, kjer naj bi rastlo naslednje leto. Kljub temu, ali pa ravno zaradi tega, da dam zastirko v jeseni po vseh gredah, in jo spomladi dopolnim, vzklije rdeča pesa in blitva._________________CARPE DIEM
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Kako lahko imate nekateri tako srečo, jaz pa vsako leto obupujem nad njo! Sem jo posejala, lepo je vzklila, zrastla do 2 cm, zdaj pa je taka že dva tedna. Nikamor se ne premakne, se mi zdi, da je je še celo čedalje manj.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Ah, ta rdeča pesa! Naj jo sejem na odprto ali bolj senčeno, naj sadim kupljene, naj bo sama na gredi ali skupaj z drugimi rastlinami, naj bo v visoki gredi - še nikoli ni bila kaj prida. V najboljšem primeru sem imela nekaj od nje v visoki gredi, pa občasno dovolj listja za v juhe.
No, letos sem je nekaj sejala v korito na balkonu, vzklila je že, bom videla, kam jo bom presadila. Vrt, kjer letos gostujem, ima povsem drugo zemljo od prejšnjega - mogoče pa bo kaj Rolling Eyes_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Andrej Banko

Zanimivo, meni se pa rdeča pesa zdi ena najmanj problematičnih in najlažjih vrtnin za vzgojo.
Vržeš semena, zaliješ po potrbi, če je suho.
Morda malo opleješ ali pa tudi ne in zraste.
Imam pa občutek, da ima rada sonce. Del letošnje gredice pri meni
je popoldan osenčen zaradi grmička kumine in je razlika v rasti zelo očitna.
Bom imel pa čez en mesec verjetno že prve za izruvat ...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Sejala sem eno v menjavi dobljeno seme v visoko gredo, v nedeljo posejano, v petek je bila že zunaj, vmes 1x zalito. Bomo videli, kako bo šlo naprej.
Odgovori