Objavljeno: Po Avg 04, 2014 1:20 pm
1. Zanima me, če lahko za listavko uporabimo posušeno listje domačega sadnega drevja (jablane, češnja) in vinske trte, ali pa moram uporabiti listavko iz gozda ?
Posušeno listje nima potrebnih mikroorganizmov.
Uporabi listavko (mešanica preperelega listja in humusa) iz gozda.
2. Ali se lahko uporabijo pšenični otrobi, kupljeni v kmetijski zadrugi ? Nisem prepričan, če je bila pšenica kako kemično tretirana ... Aja, pa kje je možno kupiti večjo količino melase ? V trgovinah sem do zdaj našel samo majhne stekleničke.
Lahko uporabiš otrobe iz kmetijske zadruge.
Če te skrbi kemija poišči kakšen mlin, ki melje ekološko moko.
Melaso sem dobil preko prijatelja, ki jo je kupil pri enmu kmetu v Slovenskih Konjicah.
3. Kakšen je rok trajanja in najbolj primeren način shranjevanja pripravljenega in posušenega posipa ? Zaprta posoda, vreč(k)a z luknjicami ... ?
V vedrih s pokrovom, v zaprtih vrečkah...
4. Ali bokashi metoda kompostiranja nevtralizira morebitna semena plevelov in človeku škodljive bakterije tako kot npr. vroče kompostiranje, v kolikor so te zadeve prisotne v odpadkih?
Fermentacija je močna zadeva, odgovor je da.
5. Ali lahko pri bokashi metodi kompostiramo tudi ostanke pripravljene hrane oz. ali so pri tem kakšne omejitve (kosti, začimbe, pikantne zadeve, ... ) ? Namreč, doma sem si naredil kompostnik z deževniki (ki, mimogrede, proizvaja odličen kompost) in bi rad del pridelanega bokashi komposta dal v dodatno fazo predelave mojim deževnikom, ne bi pa jim rad povzročil kakšnih težav. Namreč, nimam kakšnega viška zemlje pri hiši, da bi zemljo mešal z bokashi kompostom (razen, če začnem kopati luknje okoli hiše ) in, ker deževniki pridelajo kompost v pH nevtralnih vrednostih, bi mi bila ta metoda ljubša od kopanja ali kupovanja zemlje in zorenja na vrtu.
Pri bokashiju lahko kompostiraš čisto vse.
Kako je pa z nadaljno predelavo s pomočjo deževnikov boš pa poročal, pravijo da ni problema.Nazadnje urejal/a zuf 01 Okt 2014 11:03; skupaj popravljeno 1 krat
Posušeno listje nima potrebnih mikroorganizmov.
Uporabi listavko (mešanica preperelega listja in humusa) iz gozda.
2. Ali se lahko uporabijo pšenični otrobi, kupljeni v kmetijski zadrugi ? Nisem prepričan, če je bila pšenica kako kemično tretirana ... Aja, pa kje je možno kupiti večjo količino melase ? V trgovinah sem do zdaj našel samo majhne stekleničke.
Lahko uporabiš otrobe iz kmetijske zadruge.
Če te skrbi kemija poišči kakšen mlin, ki melje ekološko moko.
Melaso sem dobil preko prijatelja, ki jo je kupil pri enmu kmetu v Slovenskih Konjicah.
3. Kakšen je rok trajanja in najbolj primeren način shranjevanja pripravljenega in posušenega posipa ? Zaprta posoda, vreč(k)a z luknjicami ... ?
V vedrih s pokrovom, v zaprtih vrečkah...
4. Ali bokashi metoda kompostiranja nevtralizira morebitna semena plevelov in človeku škodljive bakterije tako kot npr. vroče kompostiranje, v kolikor so te zadeve prisotne v odpadkih?
Fermentacija je močna zadeva, odgovor je da.
5. Ali lahko pri bokashi metodi kompostiramo tudi ostanke pripravljene hrane oz. ali so pri tem kakšne omejitve (kosti, začimbe, pikantne zadeve, ... ) ? Namreč, doma sem si naredil kompostnik z deževniki (ki, mimogrede, proizvaja odličen kompost) in bi rad del pridelanega bokashi komposta dal v dodatno fazo predelave mojim deževnikom, ne bi pa jim rad povzročil kakšnih težav. Namreč, nimam kakšnega viška zemlje pri hiši, da bi zemljo mešal z bokashi kompostom (razen, če začnem kopati luknje okoli hiše ) in, ker deževniki pridelajo kompost v pH nevtralnih vrednostih, bi mi bila ta metoda ljubša od kopanja ali kupovanja zemlje in zorenja na vrtu.
Pri bokashiju lahko kompostiraš čisto vse.
Kako je pa z nadaljno predelavo s pomočjo deževnikov boš pa poročal, pravijo da ni problema.Nazadnje urejal/a zuf 01 Okt 2014 11:03; skupaj popravljeno 1 krat