Stran 7 od 14

Objavljeno: Pe Jan 17, 2014 9:12 pm
Napisal/-a bobolino
Muha, a nastane pasta? Ali bi bilo smiselno zaliti, nato posušiti?

Mene še čaka drobljenje, nato pa razmišljam, ali ga sproti po malo dodajam v organko, ali ga zalijem s tekočino iz organka, in potem oglje zmešam s fermentirano vsebino organka, ko bom 'delala' zemljo?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë

Objavljeno: Pe Jan 17, 2014 9:13 pm
Napisal/-a muha
Ni bilo videti, da bi nastala pasta, vsaj ne takoj na začetku, ker se oglje ni napilo tekočine. Bom pogledala še čez par dni.

Objavljeno: Pe Jan 17, 2014 11:18 pm
Napisal/-a zuf
Pazljivo pri drobljenju, prah je zelo škodljiv, nujno nosite primerno masko, tudi zaščita za oči ne bi bila napačna.

muha, v kakšen namen boš uporabljala oglje?
Ni problem, če oglje dodajaš, bi pa na tvojem mestu vsake toliko časa dolil novo tekočino in gledal, da tekočina ne stoji na dnu.


Snovi s katerimi inokulirate oglje naj bodo sveže, sam bi se izogibal postani tekočini organka, ali pa da predolgo stoji vse skupaj.

Jaz oglje najraje mešam z manjšo količino listavke ali komposta, odvisno od namena uporabe oglja in potem to zalivam z različnimi tekočimi zadevami.

Objavljeno: So Jan 18, 2014 6:17 am
Napisal/-a muha
Oglje mislim vmešati v kompost, ki bo šel kasneje na vrt in v korita.

Drobim v zaprti vreči, tiste od pasje hrane so močne, imajo dobro zadrgo, da se čisto nič ne kadi ven, sploh, ker predtem maksimalno iztisnem zrak.

Uh, zraven sem zlila tudi nekaj tednov staro tekočino iz organka, ki pa je bila ves ta čas izpod + 8 °C. Po vonju je bila še čisto taka, kot takrat, ko sem jo iztočila.

Zuf: kaj misliš, naj čez čas tekočino odlijem in oglje posušim, kot razmišlja bobolino? Oz. kako dolgo lahko ostane oglje v tekočini?

Objavljeno: So Jan 18, 2014 4:39 pm
Napisal/-a zuf
Kakšen teden lahko stoji, več pa ne, potem je bolje odliti tekočino in oglje pustiti tako kot je, da nekje stoji, ni treba sušiti, optimalno pa je, da se vmeša v nek substrat, ki je živ in poln dobrih mikrobov.
Gre se za hrano mikrobov.
V organko tekočini so koristni mikrobi, s katerimi želimo inokulirati oglje.
Če tekočina stoji predolgo na sobni temperaturi mikrobi odmrejo, ker porabijo vso hrano za aktivnost.
Primankovanje hrane in shiranost koristnih mikrobov izkoristijo patogeni organimizi.
Najbolje je, da oglje takoj vmešamo v kompost ipd - tam je dovolj hrane, velika aktivnost koristnih mikrobov.
Vonj nam veliko pove pri teh zvarkih - kot v tvojem primeru - ker je tekočina stala nekje na hladnem so mikrobi mirovali, niso porabljali hrane, zato ni nič narobe z njo.

Objavljeno: So Jan 18, 2014 8:57 pm
Napisal/-a zuf
Še nekaj iz lastne izkušnje...tudi sam sem na začetku v tekočine namakal.
Zdaj ohlajeno oglje takoj vmešam v listavko ali kompost in nato polivam s priboljški.
Lažje je, hitrejše in še oglje je takoj v stiku z zelo raznolikim življenjem.

Objavljeno: So Jan 18, 2014 9:32 pm
Napisal/-a TwityPity

Objavljeno: Ne Jan 19, 2014 10:36 am
Napisal/-a bobolino
še dobro, da ste omenili shranjevanje organkove tekočine, da jo je potrebno dajat pod 8 stopinj. Shocked

je torej nekaj moje, shranjene na sobni temperaturi, zanič?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë

Objavljeno: Ne Jan 19, 2014 12:25 pm
Napisal/-a muha
bobolino: kot pravi zuf: povohaj in če je vonj enak, kot pri sveže iztočeni, je še v redu. Za naprej jo pa le raje daj nekam na hladno.

TP- dober TV prispevek. Samo nekam veliko oglja se rabi za vrt, sobni oglarji ga ne bomo kmalu toliko pridelali. Končno pa res, lahko ga tudi kupimo, sploh tam, kjer v bližini še kuhajo oglje iz domačega lesa.

Objavljeno: Ne Jan 19, 2014 1:11 pm
Napisal/-a paprika
torej oglje služi kot nekakšen medij za naselitev koristnih bakterij...