Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Laktobacili - LB
v eni od revij sem prebrala, da špricanje z mlekom ne "zdravi" plesni na rastlini, ampak se uporablja kurativno, da nebi prišlo do plesni. namreč mleko je gosto in zapre pore. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
voda je napisal/a: |
v eni od revij sem prebrala, da špricanje z mlekom ne "zdravi" plesni na rastlini, ampak se uporablja kurativno, da nebi prišlo do plesni. namreč mleko je gosto in zapre pore. lpvoda |
2. Če s porami misliš listne reže, potem tole ne bo šlo. Če bi bile zaprte, bi rastlina ne prišla do ogljikovega dioksida za fotosintezo in ne bi mogla oddajati vode in se s tem hladiti.
Še najbolj verjetno je, da se mleko skisa (mlečno kislinske bakterije) in kislo okolje ni všeč glivam. Moje mnenje.
ma tako ja -preventivno (se opravičujem). da se mleko skisa, zagotovo. koliko mleko zapre-premaže listne reže in kaj se zgodi ko se skisa -nimam pojma. sicer, če se ne motim je potrebno mleko razredčiti z vodo. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uh, vidim, da obujam (pra)staro temo
Diagram na str. 4 je fantastična strnjena oblika vsega (ali pa vsaj osnovnega), kar je treba vedeti o LB. Jaz jutri odcedim zelje in dobil bom dobre 1/2 litra LBs. Kako bom stestiral delovanje, pa še gruntam
Hm, ena ideja je, da dodam eno žlico LBs v flašo z organko tekočino, škodilo menda ne bo. Me prav firbec matra, če bo kakšna sprememba (motnost, barva, vonj)._________________go with your instinct to live as you want
Diagram na str. 4 je fantastična strnjena oblika vsega (ali pa vsaj osnovnega), kar je treba vedeti o LB. Jaz jutri odcedim zelje in dobil bom dobre 1/2 litra LBs. Kako bom stestiral delovanje, pa še gruntam
Hm, ena ideja je, da dodam eno žlico LBs v flašo z organko tekočino, škodilo menda ne bo. Me prav firbec matra, če bo kakšna sprememba (motnost, barva, vonj)._________________go with your instinct to live as you want
Uh...
Moj poskus kultiviranja se je danes končal. Dobil sem 1/2 l LBs (ki mdr. lepo diši - značilen rahlo kiselkast vonj zeljnice), 4 dl dal v hladilnik, 1 dl pa zmešal s 3 žlicami moscavada (ne vem, sem gledal v dveh štacunah, pa nisem zasledil melase ).
Dalje bom poskušal z LBss priti do LBk, potem pa...
Vprašanje za tiste, ki ste se ali pa se še ukvarjate s tem: obstaja kak praktičen preizkus, da veste, da zadeva "štima"? Ali obratno - kako veš, da je zadeva zanič oz. mrtva (če že govorimo o živosti laktobacilov)?
Aja, mogoče še ena okoli mililitrov in gramov. Ob približni predpostavki, da je 1ml = 1g, potem res veljajo naslednje relacije:
1 jedilna žlica = 10 ml tekočine (oz. lab. potrjeno 11 ml - hvala, AB = 30 g sladkorja (zvrhana žlica kristalnega), kar je res preračunan ekvivalent 30 ml
Se pravi, vse je stvar interpretacije - po eni strani je žlica 10 ml (vse, kar je več, se zlije), po drugi strani pa 30 g (oz. ekvivalent 30 ml), odvisno, kaj merimo
Takole, bolj laična poenostavitev, ker je roko na srce tudi mene begalo, koliko mililitrov sladkorja gre v 10 dag LBs _________________go with your instinct to live as you want
Moj poskus kultiviranja se je danes končal. Dobil sem 1/2 l LBs (ki mdr. lepo diši - značilen rahlo kiselkast vonj zeljnice), 4 dl dal v hladilnik, 1 dl pa zmešal s 3 žlicami moscavada (ne vem, sem gledal v dveh štacunah, pa nisem zasledil melase ).
Dalje bom poskušal z LBss priti do LBk, potem pa...
Vprašanje za tiste, ki ste se ali pa se še ukvarjate s tem: obstaja kak praktičen preizkus, da veste, da zadeva "štima"? Ali obratno - kako veš, da je zadeva zanič oz. mrtva (če že govorimo o živosti laktobacilov)?
Aja, mogoče še ena okoli mililitrov in gramov. Ob približni predpostavki, da je 1ml = 1g, potem res veljajo naslednje relacije:
1 jedilna žlica = 10 ml tekočine (oz. lab. potrjeno 11 ml - hvala, AB = 30 g sladkorja (zvrhana žlica kristalnega), kar je res preračunan ekvivalent 30 ml
Se pravi, vse je stvar interpretacije - po eni strani je žlica 10 ml (vse, kar je več, se zlije), po drugi strani pa 30 g (oz. ekvivalent 30 ml), odvisno, kaj merimo
Takole, bolj laična poenostavitev, ker je roko na srce tudi mene begalo, koliko mililitrov sladkorja gre v 10 dag LBs _________________go with your instinct to live as you want
Žlehtnoba je napisal/a: |
Uh... .... s 3 žlicami moscavada (... nisem zasledil melase ). |
z melaso se več ne obremenjujem, za LB dodam kar beli sladkor
Citiram: |
....kak praktičen preizkus, da veste, da zadeva "štima"? Ali obratno - kako veš, da je zadeva zanič |
vonj, če smrdi je slabo, bolj kot smrdi bolj je zanič
Citiram: |
1 jedilna žlica = x ml tekočine |
merimo naše žlice ampak v receptih je 1tbs, ki je precej večja mera (unconventional farmer uporablja 1 tbs=30ml, kar je naše 3 žlice)