Stran 7 od 7
Objavljeno: Po Jan 25, 2016 10:04 am
Napisal/-a figula
Prevara! Opeharili so nas za 4 ml!
Je čisto vseeno kako hitro zajemam življenje z veliko žlico - vedno mi bo nekaj zmanjkalo
Lahko prosim preveriš še čajno žličko? Se mi zdijo tudi čedalje bolj plitve .....
Objavljeno: Po Jan 25, 2016 10:36 am
Napisal/-a mil
hvala vama, pa sem se nasmejala. No, to bo krasen dan, ko se je tako sladko začel
Objavljeno: So Feb 20, 2016 10:56 am
Napisal/-a crtj
Oj, jaz sem pa šele ravnokar odkril to temo Uh, koliko je še dela.
LB bi morda lahko bil pojasnilo, zakaj je popularno "domače zdravilo" škropljenje mleka po rastlinah, ki jih napadejo plesni (pepelovka etc)?
Objavljeno: So Feb 20, 2016 3:00 pm
Napisal/-a voda
v eni od revij sem prebrala, da špricanje z mlekom ne "zdravi" plesni na rastlini, ampak se uporablja kurativno, da nebi prišlo do plesni. namreč mleko je gosto in zapre pore. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Objavljeno: So Feb 20, 2016 5:36 pm
Napisal/-a metuljc
voda je napisal/a: |
v eni od revij sem prebrala, da špricanje z mlekom ne "zdravi" plesni na rastlini, ampak se uporablja kurativno, da nebi prišlo do plesni. namreč mleko je gosto in zapre pore. lpvoda |
1. Najbrž si mislila preventivno, a ne? Kurativa je zdravljenje.
2. Če s porami misliš listne reže, potem tole ne bo šlo. Če bi bile zaprte, bi rastlina ne prišla do ogljikovega dioksida za fotosintezo in ne bi mogla oddajati vode in se s tem hladiti.
Še najbolj verjetno je, da se mleko skisa (mlečno kislinske bakterije) in kislo okolje ni všeč glivam. Moje mnenje.
Objavljeno: So Feb 20, 2016 7:40 pm
Napisal/-a voda
ma tako ja -preventivno (se opravičujem). da se mleko skisa, zagotovo. koliko mleko zapre-premaže listne reže in kaj se zgodi ko se skisa -nimam pojma. sicer, če se ne motim je potrebno mleko razredčiti z vodo. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Objavljeno: Če Maj 14, 2020 10:19 am
Napisal/-a Žlehtnoba
Uh, vidim, da obujam (pra)staro temo
Diagram na str. 4 je fantastična strnjena oblika vsega (ali pa vsaj osnovnega), kar je treba vedeti o LB. Jaz jutri odcedim zelje in dobil bom dobre 1/2 litra LBs. Kako bom stestiral delovanje, pa še gruntam
Hm, ena ideja je, da dodam eno žlico LBs v flašo z organko tekočino, škodilo menda ne bo. Me prav firbec matra, če bo kakšna sprememba (motnost, barva, vonj)._________________go with your instinct to live as you want
Objavljeno: Če Maj 14, 2020 1:31 pm
Napisal/-a aladin
Koliko ima veze sirotka ali "voda", ki ostane od izdelave jogurta z LB?
Malo zalivam testno... ni videti da bi škodilo
Objavljeno: So Maj 16, 2020 1:23 am
Napisal/-a Žlehtnoba
Uh...
Moj poskus kultiviranja se je danes končal. Dobil sem 1/2 l LBs (ki mdr. lepo diši - značilen rahlo kiselkast vonj zeljnice), 4 dl dal v hladilnik, 1 dl pa zmešal s 3 žlicami moscavada (ne vem, sem gledal v dveh štacunah, pa nisem zasledil melase ).
Dalje bom poskušal z LBss priti do LBk, potem pa...
Vprašanje za tiste, ki ste se ali pa se še ukvarjate s tem: obstaja kak praktičen preizkus, da veste, da zadeva "štima"? Ali obratno - kako veš, da je zadeva zanič oz. mrtva (če že govorimo o živosti laktobacilov)?
Aja, mogoče še ena okoli mililitrov in gramov. Ob približni predpostavki, da je 1ml = 1g, potem res veljajo naslednje relacije:
1 jedilna žlica = 10 ml tekočine (oz. lab. potrjeno 11 ml - hvala, AB = 30 g sladkorja (zvrhana žlica kristalnega), kar je res preračunan ekvivalent 30 ml
Se pravi, vse je stvar interpretacije - po eni strani je žlica 10 ml (vse, kar je več, se zlije), po drugi strani pa 30 g (oz. ekvivalent 30 ml), odvisno, kaj merimo
Takole, bolj laična poenostavitev, ker je roko na srce tudi mene begalo, koliko mililitrov sladkorja gre v 10 dag LBs _________________go with your instinct to live as you want
Objavljeno: So Maj 08, 2021 4:14 pm
Napisal/-a rukola
Žlehtnoba je napisal/a: |
Uh... .... s 3 žlicami moscavada (... nisem zasledil melase ). |
z melaso se več ne obremenjujem, za LB dodam kar beli sladkor
Citiram: |
....kak praktičen preizkus, da veste, da zadeva "štima"? Ali obratno - kako veš, da je zadeva zanič |
vonj, če smrdi je slabo, bolj kot smrdi bolj je zanič
Citiram: |
1 jedilna žlica = x ml tekočine |
merimo naše žlice ampak v receptih je 1tbs, ki je precej večja mera (unconventional farmer uporablja 1 tbs=30ml, kar je naše 3 žlice)