Stran 7 od 11
Objavljeno: Sr Jun 21, 2017 12:09 pm
Napisal/-a doli
Meni je prijatelj dal pehtran, ki naj ne bi bil prezimen. Imam ga v loncu in tudi pozimi sem ga porezavala. Je nižji in se kar hitro širi. Iskala sem po internetu in našla nekaj podobnega pod Tarragon french.
Objavljeno: Sr Jun 21, 2017 2:13 pm
Napisal/-a metuljc
Francoski pehtran je bolj dišeča, nižja in nežnejša ter res bolj občutljiva, a na odcednem in humusnem rastišču tudi v celinskem delu Slovenije lepo prezimna sorta pehtrana. Robustnejša različica je tako imenovani ruski pehtran, ki dosti manj diši.
Objavljeno: Sr Jun 21, 2017 2:32 pm
Napisal/-a mfranc
Doli, Tarragon je pehtran, French Tarragon pa francoski pehtran.
Pehtran, (Artemisia dracunculus), ima podzvrst, znano kot začimbnica, to je Francoski pehtran, (Artemisia dracunculus var. sativa) in podzvrst Ruski pehtran, (A. dracunculoides L.), ki pa ima samo to prednost, da ne zmrzne, pa bistveno manj arome!
Ruski ni tako dobra zamenjava za francoskega, baje je boljša zamenjava Mehiški (Tagetes lucida) (Španski, Zimski, Teksaški) pehtran, ki ima bistveno močnejšo aromo kot ruski. Izhaja iz Mehike in srednje Amerike. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/af/TagetesLucida244.JPG
Ni pa pravi pehtran, je iz rodu tagetesov._________________mfranc
Objavljeno: Sr Jun 21, 2017 2:41 pm
Napisal/-a doli
Hvala obema. Ta Tagetes Lucida je pa ena krasna rastlina.
Objavljeno: Sr Jun 21, 2017 2:42 pm
Napisal/-a mfranc
Melona, lepa ti hvala za izkušnje in pomoč!
Juglans, pozdravljen na delovnem mestu in hvala za nasvet!
Imam pa podvprašanje; pri nas je Kulinarični ekvivalent pehtranu, domača, navadna (in vse ostale ) meta. Ki jo seveda poznaš in me zanima, kaj misliš, kako bi se obnesla v sladkorni mešanici?
No ja, ko pridemo do nje, probam ...._________________mfranc
Objavljeno: Sr Jun 21, 2017 3:42 pm
Napisal/-a figula
doli je napisal/a: |
Hvala obema. Ta Tagetes Lucida je pa ena krasna rastlina. |
Jih že 2 leti sejem in skušam pri življenju ohraniti vsaj 1 rastlinico - še kar brez uspeha . Mi jo vzamejo pršice ali kaj drugega, pri 3 cm se posuši in konec. Bom še naprej vztrajna ....
Objavljeno: Sr Jun 21, 2017 3:50 pm
Napisal/-a mfranc
Figula, mogoče ji bo pomagala letošnja mehiška klima ...... _________________mfranc
Objavljeno: Sr Jun 21, 2017 5:47 pm
Napisal/-a figula
mfranc, naj tvoje besede ozelenijo
Objavljeno: Sr Jun 21, 2017 11:09 pm
Napisal/-a doli
Ta moj pehtran, imam oba, ruskega in francoskega, meni se zdi čisto nekaj drugega. Ga ne bom rezala, bom pustila da zacveti . Darovalec je doma iz Gorice pa ga vzgaja v loncu in pozimi nosi v zavetje. Iz male rastlinice je v enem letu zrasel in napolnil kar velik tegelc. Tak gost grm, s po enim steblom, ki se ne razveja.
Objavljeno: Če Jun 22, 2017 8:44 am
Napisal/-a muha
Doli, kaj pa vonj? Je podoben tistemu, ki ga poznamo pod imenom francoski? Enako, bolj ali manj intenziven?
Zelo bi bila vesela tudi kake sličice .