Stare sorte jabolk

Odgovori
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Jabolke od Doli. Nadaljevanje.

Bobovec.

Krivopecelj.

Še ena mi je ostala, katero bom poizkusil ugotoviti.
lp. Vinkoz
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Vinko krasno, hvala. Bom dopisala imena, večino sem prepoznala. Par let zdaj, zapovrstjo, so bile letine čudne, polno jabolk in to vsako leto, samo zelo drobne. Letos so lepe debele, sploh na drevesih, ki smo jih lani delno obrezali. Se je pa ena jablana čez zimo posušila.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Vinkoz, HVALA. Po tvoji predstavitvi: krivopecelj in carjevič sta po mojem okusu, čez dolenjsko voščenko pa po moje jabolka ni: kislo, sočno, le pri nas ne zdrži dlje kot do konca januarja (mogoče zaradi otroštva tako dobro, ker je bila to doma edina sorta (poleg enih rdečih, ploščatih jabolk, ki smo jim rekli čebularji), zame res odlično jabolko, zelo debelo in kiselkasto - imam presladko življenje in ne maram sladkega okusa heheh).

Mogoče kdo ve, kaj je to za eno jabolko, ki raste v okolici Novega mesta (za drugje ne vem): zrelo je v prvi polovici avgusta, lahko tudi na sredini, velika jablana, jabolko debelo, ki ni samo enobarvno, pač pa rdečkastorumeno..., ne znam točno barve opisati, pri nas smo ji rekli OVSENKA. Ni obstojno, ampak debelo, rodno, sočno. Po knjigah o starih sortah jablan tega jabolka nisem našla._________________Lp, Živa
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

vinkoz, nekoliko me bega tvoje poimenovanje "dolenjska voščenka-kanadka", .... dolenjska voščenka je lahko na prvi pogled podobna kanadki, le da ima (vsaj kolikor mi je poznano) malce bolj izrazite pegice (ne vem kakšen je pravi izraz) Pri muhi je za malenkost koničasta za razliko od kanadke, ki je lepo zaobljena.

Tudi sicer je pri meni kanadka šele v dobi tehnološke zrelosti in nikakor ni videti že tako zrela kot na tvoji sliki. (to le v primeru, da so posnetki letošnji)
Kljub temu, da je moje drevo na sončni lokaciji, je povrhnjica v tem trenutku mnogo bolj "nezrelo zelena". Trenutno obgrizki še nekoliko skupaj vlečejo. So pa plodovi povsem primerljivega izgleda s temi iz slike.

Je pa kanadka letos uspela narediti le kakšnih 10 (deset) plodov. Mega.
Carjevič je letos soliden z velikimi plodovi (najdebelejši 310gr), lonjon pravtako (max. 270gr).

@živa; raste ta OVSENKA (drevo) kje tebi znano, ..... da bi se dalo poizkusiti kakšen sadež in kasneje dobiti cepič. Iščem še kakšno zgodnejšo sorto jabolk, letos pa sem se še bolj odločil za stare sorte. Sem pred dnevi dobil nekaj sadja od znancev (modernejše sorte, mala-nizka drevesa) in mi dejansko niso všeč, .... kosmači so pravi koncentrat v primerjavi s temi in to iščem.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

juglans je napisal/a:
vinkoz, nekoliko me bega tvoje poimenovanje "dolenjska voščenka-kanadka", .... kje tebi znano, ..... da bi se dalo poizkusiti kakšen sadež in kasneje .

Natanko to je zmotilo tudi mene, pa si (še) nisem vzela časa za komentar. Po mojem poznavanju so kanadke precej drugačne.
Takole.
Juglans, izredno aromatična, zgodnja, nova sorta je Mantet, zori, pri nas, sredi julija.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Ali kdo ima/ve za kakšno čebulinko?
To je bil jabuček "mladosti moje mame", sama sem jih enkrat kot mala deklica okusila, potem je pa jablana umrla. Sva ga z mamo že večkrat iskali, kar je meni na netu uspelo najte je le, da naj bi bilo njegovo ime Rdeči štetinec, kar sem našla v Dolenjskih novicah iz leta 1900 Shocked .
htf_lover

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Tukaj je opis rdečega štetinca v nemščini in zraven je tudi slika plodov. Lahko primerjaš.
https://www.arche-noah.at/files/roter_stettiner.pdf
Pri nas bo zelo težko najti to sorto...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Morda ti pomaga kaj tale stran
10. 10. bo v Podsredi razstava Stare sorte jabolk in Sadjarstvo na Kozjanskem Prav primeren kraj za iskanje sledi.
Podobnega imena je sorta čebular (ki jo poznam le teoretično, se pa najde o njej kar nekaj na netu. Preveri).
Tule je tudi omenjena čebulinka. Travniško sadje v Mislinjski dolini in na Koroškem Stran 35, opis in fotka. Wink
Upam, da sem vsaj malo pomagala.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

hvala obema, grem raziskovat in poiskat kolega, ki špreha nemško Smile
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Juglans.
Ko sem bil na obisku pri Doli, sem dobil za popotnico v zabojček 10 vrst jabolk.
Mislim, da je bilo to pred tremi leti. Doma sem ugotavljal v pomoči Avtorja "ZGODBA SADEŽA", kateri je bil večkrat pri meni zaradi sodelovanja. Torej tudi poimenovanje včasih privede do dileme. Isto se je dogajalo s sorto MANTET oziroma z predhodnico zgodnje jabolke "OD SVETE ANE", katero cem cepil v preteklosti. No, da ne bomo delali doktorata, dorečemo na srečanju.
lp. Vinko
Odgovori