Katera rastlina je to?

Odgovori
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Ali je to mačja meta ali kaj drugega? Diši kot meta.

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ne bi rekla, da je to mačja meta, Nepeta. Po moje je kar ena od met (Mentha). Jo imaš na vrtu?
Uporabniški avatar
Melona

Ja, dobila sem jo lani na enem od srečanj. Morda Pr' Blaj skupaj z meliso, ki mi jo je dala Martinka. Takrat sva se menili za običajno meliso in citronsko. Ne vem, prav sram me je, ampak sem pozabila, kdo mi jo je dal.
metuljc

Tako meto imam tudi jaz. Pojma nimam, katere vrste je.
Drugače pa, melisa je res ena sama, Melissa officinalis in nobena druga, slovensko uradno navadna melisa.
Podobno diši sicer tudi ena od mačjih met, Nepeta cataria, navadna mačja meta.
Uporabniški avatar
Melona

Hvala.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

Neperto catario, posejala letos in nima take oblike ne barve listov. da bi rekla, da diši bi se zlagala. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
metuljc

Je še premlada morda, zagotovo diši, je pokončna in belocvetna. Vsaj sorta Citriodora.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

posejala N. katario in limonski ožep - popolnoma iste liste imata, le da drugačen vonj odajata. seveda kot praviš so rastline še mlade in ta vonj ni izrazit. bomo videli. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

metuljc je napisal/a:
. Vsaj sorta Citriodora.

Joj, prejoj, kaj vse je najti na internetu Surprised . V gornjem linku pravijo, da nabiramo liste .... pod čas nabiranja pa navajajo december .... uh, uh, copy-paste iz južne poloble Question

Pa še slika se tepe z opisom: ... barva cvetov bela ... na fotografiji pa modra Confused .

Tule na fotografiji od doli je tista prava (belo cvetoča).
metuljc

Muha, link sem dala izključno zaradi opisa sorte Citriodora, morda bi ga bilo bolje umakniti.
Odgovori