Stran 7 od 21

Objavljeno: To Jun 02, 2015 4:09 pm
Napisal/-a figula
Navodila delavnica verzija 1. Naredili bomo:

FPJ = fermentiran sok …. je največkrat in najbolj vsestransko uporaben pripravek. Glede na izbrane rastline lahko služi v različnih fazah rasti, lahko pa služi tudi ljudem. Ne bomo delali pod idealnimi pogoji, ki so: vstani pred soncem in pojdi nabrat material, ko je še jutranja rosa gor in ga doma čimprej poveži s sladkorjem/melaso. Nekateri nasveti gredo toliko v extreme, da svetujejo naj vzamemo sladkor s seboj v gozd in rastline takoj obdelamo z njim.
Mi bomo material prinesli s seboj, verjetno ga bomo nabrali prejšnji dan. Mil je rekla, da prinese veliko kopriv – tega lahko naredimo skupnega. Lahko prinesete tudi kaj samo zase. Jaz prinesem gabez liste.
Prinesite: rastlinski material po želji, latex rokavice za gnetenje, kozarce za vlaganje ali druge plastične posode s širokimi vratovi, da se material lahko potisne in stisne navzdol (http://forum.gartlc.si/gartlc-about2091-0-asc-15.html) – da boste lahko odnesli pripravke domov. Če imate kakšne priročne lavorje za mešanje in gnetenje materiala – od viška glava ne boli.
Kozarci za fermentiranje ostanejo odprti, pokriti s papirnato brisačko, pritrjeno z gumico.
Če vsak prinese 1/2 kg sladkorja, bomo imeli verjetno za vse dosti.


CalPhos = kalcij fosfor .... žganje jajčnih lupin in školjk. Juglans pravi, da bo prinesel gorilnik in posodo, za jajčne lupine vas je več napisalo, da jih imate, Garden-ja ima školjke (lahko rakce?). Jaz prinesem vrečo, da jih bomo najprej čimbolj stolkli in možnar, da jih bomo po praženju še bolj zdrobili. Rabimo še kis. Če kupim 2 litra navadnega (4,5 ali 5%), bo menda dovolj za prvo prekrivanje.
Priprava nekoliko smrdi – ampak spet ne toliko, da bi se sosedje jezili.
Prinesite: za raztapljanje v kisu so najbolj priročne plastenke s širšim vratom. Lahko so tudi navadne, recimo od vode, saj bomo material kar najbolj razdrobili. Proces poteka v zaprti posodi, zato naj imajo plastenke zamaške.


bokaši posip: naredili bi 2 (saj to se hitro zmučka) in sicer enega z EM (kupljeni mikroorganizmi) in enega, kjer bi bila izvor mikroorganizmov listavka (tajana). Mene prav firbec matra primerjava obeh.
Prinesite: to fermentiranje poteka brez prisotnosti zraka, zato si prinesite kakšne lončke, ki se dajo dobro zapreti. Recimo od skute ali kaj podobnega. Če bodo prozorni (fermentacija ima rada temo), jih le zavijemo v temno vrečko. V pomanjkanju primernih posodic se lahko uporabi tudi črna vreča za smeti, iz katere se zrak dobro iztisne.


BIM = lov za lokalnimi drobnoživkami …. tega ne bomo naredili po tradicionalnem receptu z zakopavanjem kuhanega riža v zemljo …. ampak bomo polovili morsko življenje skupaj z morskimi hranili. Za končno količino 15 litrov rabimo 1 liter morske vode. Če bi jo kdo lahko prosim zajel v eno ali več plastenk.
Prinesite: v to mešanico se doda po pest zemlje iz različnih rodovitnih rastišč ali izpod deževnikov. Če ima kdo posebej imenitno zemljo, jo naj prinese kakšno pest, sicer najdemo kaj v okolici, jaz jo nekaj ukradem najinim črvom in jo malo izbezam izpod lucerne. Ta mešanica potem pred uporabo stoji 18 -20 ur, zato si prinesite posode, plastenke s širšim vratom (da bo šel material noter). Če naredimo iz 1 litra morske vode, dobimo cca 16 litrov mešanice – glede na udeležence je to malo več kot liter na osebo?


oglje = tole je tajanino področje. Rabimo še mi kakšna drva prinest? Verjetno rabimo kakšno vrečko, da bomo odnesli oglje. Tole me strašno zanima Smile.


FAA = fermentirana riba Fish Amino Acid …… tega bi tudi lahko naredili, če se da kje na obali dobiti poceni ribe … vseeno kakšne vrste, lahko so tudi samo obrezane glave. Da so le sveže oz. še ne razpadajo smrdljivo. Za pripravo tega je mogoče treba imeti malo močnejši želodec, ker se zmelje cela riba od lusk do črev. Pri kasnejšem fermentiranju tudi ne diši prav lepo.
Vonj se lahko malo omili z dodatkom Lacto bakterij. Jaz sem nekako ostala brez – mil, lahko prineseš nekaj kapljic s sabo?
Prinesite: isto kot za FPJ, le material je riba. Ker tukaj ne bomo tlačili materiala navzdol, ni potrebe po preveč širokem vratu.

FFJ = fermentiran sadni sok ….. tega bi tudi lahko naredili … če bi imeli na voljo zrelo sadje. Razmišljam, če bi bili cvetovi vrtnic primeren nadomestek, hmmmm Question
Lahko se pa samo pogovorimo zakaj in kako – ker se ga naredi isto kot FPJ
Prinesite: isto kot za FPJ, material je sadje

GG = česen ingver .... ta poteka v 2 fazah = zato ga verjetno na delavnici ne bomo mogli delat

Tole je zaenkrat, verzija 1, si pridržujem pravico do dopolnil Laughing Laughing

Objavljeno: To Jun 02, 2015 4:17 pm
Napisal/-a Aye-Aye
figula, Uauu, si pa pridna. Moram še enkrat skozi , zdaj sem samo preletela. Smile

Kaj ni nobenega pripravka s polži recimo, namesto ribami? Twisted Evil Wink

Objavljeno: To Jun 02, 2015 4:28 pm
Napisal/-a Garden-ja
Zelo zanimivo ampak...
po pravici povedano, je to delo primerno za hisno teraso? Malo pomislekov imam, sem si predstavljala malo drugace._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...

Objavljeno: To Jun 02, 2015 4:31 pm
Napisal/-a figula
Aye-Aye, mirne duše lahko zamenjamo ribo s polži, če jih prineseš Wink
(se mi zdi, da na tem forumu samo še romane pišem Crying or Very sad Embarassed Evil or Very Mad )

Garden-ja, jaz večino pripravkov delam kar v kuhinji, na pultu ali na tleh. Razen CalPhos mož peče zadaj na vrtu za hišo. Kaj te točno skrbi?

Objavljeno: To Jun 02, 2015 9:17 pm
Napisal/-a Garden-ja
Figula, iz napisanega sem razumela, da bo delal vsak svoje, za kaj takega zal ni dovolj prostora pa tudi sicer si ne predstavljam, kako bo z vsemi pripomocki, kanticami in kozarci gor pa dol pa do umivalnika 12 ljudi hodilo, verjetno za vsak izdelek pa se kaj vmes.
Umivalnika ni na terasi ampak je na drugi strani hise.
Jaz sem si to predstavljala bolj demonstrativno, eden naredi neko malo kolicino, drugi pa pogledamo in si zapisemo._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...

Objavljeno: To Jun 02, 2015 9:46 pm
Napisal/-a figula
he he, ne rabimo hodit gor in dol do umivalnika, se ne bomo umazali, bomo imeli lateks rokavičke. Pa če praviš, da imaš štirno, bomo v en lavor dali malo vode - za hitro roke sprat.

Seveda lahko naredimo 1 pripravek vsakega. Zgolj za FPJ sem mislila, ko je bilo toliko predlogov kaj bi kdo prinesel, da bi jih lahko naredili več. Ni nobena kunšt: sediš na tleh, pred sabo imaš posodo in gneteš rastlinsko maso in sladkor - potem nadevaš v posode in je v 10 min vsega konec.

Če meniš, da si prehitro obljubila prostor, se lahko premisliš. Vsak ima pravico, da spremeni mnenje Smile jaz ne bom nič zamerila Smile

Objavljeno: Sr Jun 03, 2015 1:02 am
Napisal/-a Garden-ja
Ne, nisem si nic premislila, le predstavljala sem si drugace. To, da bi vsi delali, pri meni zal ni izvedljivo, tisti mali prostor zemlje je premajhen za vse, in kot receno, prostora ni dovolj za vse, kar bi vsak prinesel s sabo.
Ko sem povabila k sebi, sem imela v mislih bolj sedenje za mizo in razlago in prikaz enega clana, ostali pa pac belezijo in potem delajo sami doma.

Za delavnico, kjer bi vsak prinesel vse svoje pripomocke in material potrebujemo vec prostora._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...

Objavljeno: Sr Jun 03, 2015 3:08 am
Napisal/-a figula
Saj razumem, Garden-ja. Sama sem bolj človek akcije in bi se mi taka delavnica zdela bolj pusta oz. premalo praktična. Se mirno prilagodim, če se vsi prijavljeni udeleženci strinjajo. Vsekakor je še dodaten aspekt pogovora in iskanja novih možnosti pripravkov.
Nekako mi pa ne gre v račun, da bi se tajana in juglans peljala tako daleč, da bi zgolj mene poslušala in gledala heheh

Objavljeno: Sr Jun 03, 2015 10:26 am
Napisal/-a juglans
Predlagam, da uberemo srednjo pot.
Garden-jini pomisleki so razumljivi, figula pa me tudi dobro pozna. Verjetno je pri ostalih enako - delavnico bi želeli čim bolje izkoristiti, torej tudi sami kaj narediti, saj se skozi prakso poraja največ vprašanj.

Če predstavim svoj pogled, kako bi takšen dogodek zgledal v praksi ... (vijoličen dodatek v citatu)

figula je napisal/a:
Navodila delavnica verzija 1. Naredili bomo:

FPJ = fermentiran sok …. je največkrat in najbolj vsestransko uporaben pripravek. Glede na izbrane rastline lahko služi v različnih fazah rasti, lahko pa služi tudi ljudem. Ne bomo delali pod idealnimi pogoji, ki so: vstani pred soncem in pojdi nabrat material, ko je še jutranja rosa gor in ga doma čimprej poveži s sladkorjem/melaso. Nekateri nasveti gredo toliko v extreme, da svetujejo naj vzamemo sladkor s seboj v gozd in rastline takoj obdelamo z njim.
Mi bomo material prinesli s seboj, verjetno ga bomo nabrali prejšnji dan. Mil je rekla, da prinese veliko kopriv – tega lahko naredimo skupnega. Lahko prinesete tudi kaj samo zase. Jaz prinesem gabez liste.
Prinesite: rastlinski material po želji, latex rokavice za gnetenje, kozarce za vlaganje ali druge plastične posode s širokimi vratovi, da se material lahko potisne in stisne navzdol (http://forum.gartlc.si/gartlc-about2091-0-asc-15.html) – da boste lahko odnesli pripravke domov. Če imate kakšne priročne lavorje za mešanje in gnetenje materiala – od viška glava ne boli.
Kozarci za fermentiranje ostanejo odprti, pokriti s papirnato brisačko, pritrjeno z gumico.
Če vsak prinese 1/2 kg sladkorja, bomo imeli verjetno za vse dosti.

Če v tej rubriki predlagam izdelavo le enega preparata v malce večji količini, da bo na koncu za vsakega od nas za vsaj kakšen dcl soka. Torej se odločimo za eno rastlino, material prinesemo s seboj (mil-koprive), potrebujemo en večji lavor, rokavice in vsak svoj kozarček z navojem, da se po poti domov ne poliva. Na sladkor ne pozabimo. Izdeloval bo eden, lahko pa se tudi izmenjujemo.
To sem že pripravljal doma in dejansko ni kakšne packarije ali kaj podobnega, da bi rabili večji travnik.
Končanje postopka bo tako ali tako vsak izpeljal do konca doma.


CalPhos = kalcij fosfor .... žganje jajčnih lupin in školjk. Juglans pravi, da bo prinesel gorilnik in posodo, za jajčne lupine vas je več napisalo, da jih imate, Garden-ja ima školjke (lahko rakce?). Jaz prinesem vrečo, da jih bomo najprej čimbolj stolkli in možnar, da jih bomo po praženju še bolj zdrobili. Rabimo še kis. Če kupim 2 litra navadnega (4,5 ali 5%), bo menda dovolj za prvo prekrivanje.
Priprava nekoliko smrdi – ampak spet ne toliko, da bi se sosedje jezili.
Prinesite: za raztapljanje v kisu so najbolj priročne plastenke s širšim vratom. Lahko so tudi navadne, recimo od vode, saj bomo material kar najbolj razdrobili. Proces poteka v zaprti posodi, zato naj imajo plastenke zamaške.

Tukaj imamo vse razpoložljivo. Lupine, možnar, ponev, kis, vsak svojo posodo z navojem. Prinesem še večji lijak, da bo lažje nasipanje v plastenke.
Edino gorilnika nimam - ga nisem omenjal. Če ima kdo kakšno kamp izvedbo ali če je pri garden-ji zunanja kuhinja.
Vonj je malce izrazit, pač po žganem, zato mora biti na prostem. Za info, jaz sem to prvič počel v kuhinji in smo preživeli, ni katastrofalne sile. Nato prelitje s kisom in opazovanje penjenja. Mešanje, pretakanje v plastenke.
Počne eden, ostali opazujemo in ga po malem hecamo

bokaši posip: naredili bi 2 (saj to se hitro zmučka) in sicer enega z EM (kupljeni mikroorganizmi) in enega, kjer bi bila izvor mikroorganizmov listavka (tajana). Mene prav firbec matra primerjava obeh.
Prinesite: to fermentiranje poteka brez prisotnosti zraka, zato si prinesite kakšne lončke, ki se dajo dobro zapreti. Recimo od skute ali kaj podobnega. Če bodo prozorni (fermentacija ima rada temo), jih le zavijemo v temno vrečko. V pomanjkanju primernih posodic se lahko uporabi tudi črna vreča za smeti, iz katere se zrak dobro iztisne.

Postopka ne poznam in bi ga želel spoznati. Zadevo pač "zida" eden, ostali opazujemo in komentiramo. Upam, da uspe priti tudi A-A, saj bomo lahko še njo izdatno "oželi" informacij o bokaširanju.


BIM = lov za lokalnimi drobnoživkami …. tega ne bomo naredili po tradicionalnem receptu z zakopavanjem kuhanega riža v zemljo …. ampak bomo polovili morsko življenje skupaj z morskimi hranili. Za končno količino 15 litrov rabimo 1 liter morske vode. Če bi jo kdo lahko prosim zajel v eno ali več plastenk.
Prinesite: v to mešanico se doda po pest zemlje iz različnih rodovitnih rastišč ali izpod deževnikov. Če ima kdo posebej imenitno zemljo, jo naj prinese kakšno pest, sicer najdemo kaj v okolici, jaz jo nekaj ukradem najinim črvom in jo malo izbezam izpod lucerne. Ta mešanica potem pred uporabo stoji 18 -20 ur, zato si prinesite posode, plastenke s širšim vratom (da bo šel material noter). Če naredimo iz 1 litra morske vode, dobimo cca 16 litrov mešanice – glede na udeležence je to malo več kot liter na osebo?

Verjetno bo tudi tu dovolj, če se dogovorimo in ne tiščimo prav vsi rok k izdelavi. Pač bomo nekateri le opazovali. Recimo, da se v tem primeru pomaknemo nekam na travico, da ne povzročamo dodatnih nevšečnosti gostiteljici. Verjetno zadostuje 2, 3 metre trave, saj nas ne bo 50.

oglje = tole je tajanino področje. Rabimo še mi kakšna drva prinest? Verjetno rabimo kakšno vrečko, da bomo odnesli oglje. Tole me strašno zanima Smile.

Kolikor poznam zadevščino, je to ena mini, elegantna pripravica na nogicah. Ne bo kurjave v nekem brutalnem smislu, ne bo žganja trave, podlage... Naj pove tajana, ampak mislim, da ni potrebno nositi drv. Postopek priprave se bo verjetno izvajal sam, med tem, ko bomo počeli druge stvari.
Izvajala bosta tajana in mož, naš prispevek bo le to, da ju poimenujemo "ogljarja". Smile


FAA = fermentirana riba Fish Amino Acid …… tega bi tudi lahko naredili, če se da kje na obali dobiti poceni ribe … vseeno kakšne vrste, lahko so tudi samo obrezane glave. Da so le sveže oz. še ne razpadajo smrdljivo. Za pripravo tega je mogoče treba imeti malo močnejši želodec, ker se zmelje cela riba od lusk do črev. Pri kasnejšem fermentiranju tudi ne diši prav lepo.
Vonj se lahko malo omili z dodatkom Lacto bakterij. Jaz sem nekako ostala brez – mil, lahko prineseš nekaj kapljic s sabo?
Prinesite: isto kot za FPJ, le material je riba. Ker tukaj ne bomo tlačili materiala navzdol, ni potrebe po preveč širokem vratu.

Tukaj se dogovorite ali ja v praksi ali raje v teoriji. Jaz bom le opazovalec. Če že, potem naj bo resnišno zamišljeno in izvedeno tako, da ne bo potem Garden-jina hiša spominjala na ribiški pomol

FFJ = fermentiran sadni sok ….. tega bi tudi lahko naredili … če bi imeli na voljo zrelo sadje. Razmišljam, če bi bili cvetovi vrtnic primeren nadomestek, hmmmm Question
Lahko se pa samo pogovorimo zakaj in kako – ker se ga naredi isto kot FPJ
Prinesite: isto kot za FPJ, material je sadje

To je enako kot FPJ, recimo, da se nekaj dni pred delavnico dogovorimo kdo prinese sadje. Ni vonjav, ni packarije, ... ali pa če le temeljito prediskutiramo.

GG = česen ingver .... ta poteka v 2 fazah = zato ga verjetno na delavnici ne bomo mogli delat

Tole je zaenkrat, verzija 1, si pridržujem pravico do dopolnil Laughing Laughing
Laughing

Porosim za odziv še ostalih, sploh pa garden-je, da se uskladimo.
Ni ga čez zadovoljsvo vseh udeleženih.

Objavljeno: Sr Jun 03, 2015 11:39 am
Napisal/-a tajana
Garden-ja jaz te popolnoma razumem. Tudi sama sem bila že v situaciji, ko sem se po začetnem navdušenju začela spraševati, ali ni to zame preveč. Na koncu pa se je izkazalo, da je bilo vse se veliko bolj enostavno, kot sem si predstavljala. In popolnoma p se strinjam s tem, da ti poveš, kaj bomo lahko in kaj ne.

Jaz sem si predstavljala to delavnico podobno kot Figula. Čim več praktičnih prikazov, pogovora, izmenjave mnenj in izkušenj. Še najmanj predavanje in pisanje zapiskov. Ker tudi sama "packam" vse mogoče pripravke, vem da za vse te zadeve ne rabimo ogromno prostora, sama bi rekla, da še največ prostora zahteva priprava bokašija.

Pripravlja oglja je zelo enostavna. Material za oglje bova prinesla. Ravno tako nameravava prinesti že narejeno oglje, ki bo namenjeno, da se razdeli med udeležence. Še največja packarija je drobljenje oglja. To pa lahko naredi tudi vsak sam doma.

Juglans je zelo dobro predstavil srednjo pot, katera bi bila tudi zame sprejemljiva. Sedaj nočem razmišljati o tem, da če pa bo nekaj malo drugače, kot sem si predstavljala, potem me pa ne bo. Če pa pristanemo večinoma pri teoriji, potem pa je to zame nezanimivo. Jaz si želim, da pripravimo čim več različnih stvari, da se na tak način tudi čim več naučimo, spoznamo različne možnosti priprave, da lahko tudi vsak dobi nekaj od pripravkov za s seboj in predvsem, da se imamo dobro in da naredimo cim manj problemov prijazni gostiteljici, ki nam je pripravljena ponuditi svoj prostor in čas.

Kuhalnika za praženje jajčnih lupin ne rabimo, če bomo kuhali oglje, ker ima kuhalnik nastavek za kuhanje._________________CARPE DIEM