Objavljeno: To Jun 02, 2015 4:09 pm
Navodila delavnica verzija 1. Naredili bomo:
FPJ = fermentiran sok …. je največkrat in najbolj vsestransko uporaben pripravek. Glede na izbrane rastline lahko služi v različnih fazah rasti, lahko pa služi tudi ljudem. Ne bomo delali pod idealnimi pogoji, ki so: vstani pred soncem in pojdi nabrat material, ko je še jutranja rosa gor in ga doma čimprej poveži s sladkorjem/melaso. Nekateri nasveti gredo toliko v extreme, da svetujejo naj vzamemo sladkor s seboj v gozd in rastline takoj obdelamo z njim.
Mi bomo material prinesli s seboj, verjetno ga bomo nabrali prejšnji dan. Mil je rekla, da prinese veliko kopriv – tega lahko naredimo skupnega. Lahko prinesete tudi kaj samo zase. Jaz prinesem gabez liste.
Prinesite: rastlinski material po želji, latex rokavice za gnetenje, kozarce za vlaganje ali druge plastične posode s širokimi vratovi, da se material lahko potisne in stisne navzdol (http://forum.gartlc.si/gartlc-about2091-0-asc-15.html) – da boste lahko odnesli pripravke domov. Če imate kakšne priročne lavorje za mešanje in gnetenje materiala – od viška glava ne boli.
Kozarci za fermentiranje ostanejo odprti, pokriti s papirnato brisačko, pritrjeno z gumico.
Če vsak prinese 1/2 kg sladkorja, bomo imeli verjetno za vse dosti.
CalPhos = kalcij fosfor .... žganje jajčnih lupin in školjk. Juglans pravi, da bo prinesel gorilnik in posodo, za jajčne lupine vas je več napisalo, da jih imate, Garden-ja ima školjke (lahko rakce?). Jaz prinesem vrečo, da jih bomo najprej čimbolj stolkli in možnar, da jih bomo po praženju še bolj zdrobili. Rabimo še kis. Če kupim 2 litra navadnega (4,5 ali 5%), bo menda dovolj za prvo prekrivanje.
Priprava nekoliko smrdi – ampak spet ne toliko, da bi se sosedje jezili.
Prinesite: za raztapljanje v kisu so najbolj priročne plastenke s širšim vratom. Lahko so tudi navadne, recimo od vode, saj bomo material kar najbolj razdrobili. Proces poteka v zaprti posodi, zato naj imajo plastenke zamaške.
bokaši posip: naredili bi 2 (saj to se hitro zmučka) in sicer enega z EM (kupljeni mikroorganizmi) in enega, kjer bi bila izvor mikroorganizmov listavka (tajana). Mene prav firbec matra primerjava obeh.
Prinesite: to fermentiranje poteka brez prisotnosti zraka, zato si prinesite kakšne lončke, ki se dajo dobro zapreti. Recimo od skute ali kaj podobnega. Če bodo prozorni (fermentacija ima rada temo), jih le zavijemo v temno vrečko. V pomanjkanju primernih posodic se lahko uporabi tudi črna vreča za smeti, iz katere se zrak dobro iztisne.
BIM = lov za lokalnimi drobnoživkami …. tega ne bomo naredili po tradicionalnem receptu z zakopavanjem kuhanega riža v zemljo …. ampak bomo polovili morsko življenje skupaj z morskimi hranili. Za končno količino 15 litrov rabimo 1 liter morske vode. Če bi jo kdo lahko prosim zajel v eno ali več plastenk.
Prinesite: v to mešanico se doda po pest zemlje iz različnih rodovitnih rastišč ali izpod deževnikov. Če ima kdo posebej imenitno zemljo, jo naj prinese kakšno pest, sicer najdemo kaj v okolici, jaz jo nekaj ukradem najinim črvom in jo malo izbezam izpod lucerne. Ta mešanica potem pred uporabo stoji 18 -20 ur, zato si prinesite posode, plastenke s širšim vratom (da bo šel material noter). Če naredimo iz 1 litra morske vode, dobimo cca 16 litrov mešanice – glede na udeležence je to malo več kot liter na osebo?
oglje = tole je tajanino področje. Rabimo še mi kakšna drva prinest? Verjetno rabimo kakšno vrečko, da bomo odnesli oglje. Tole me strašno zanima .
FAA = fermentirana riba Fish Amino Acid …… tega bi tudi lahko naredili, če se da kje na obali dobiti poceni ribe … vseeno kakšne vrste, lahko so tudi samo obrezane glave. Da so le sveže oz. še ne razpadajo smrdljivo. Za pripravo tega je mogoče treba imeti malo močnejši želodec, ker se zmelje cela riba od lusk do črev. Pri kasnejšem fermentiranju tudi ne diši prav lepo.
Vonj se lahko malo omili z dodatkom Lacto bakterij. Jaz sem nekako ostala brez – mil, lahko prineseš nekaj kapljic s sabo?
Prinesite: isto kot za FPJ, le material je riba. Ker tukaj ne bomo tlačili materiala navzdol, ni potrebe po preveč širokem vratu.
FFJ = fermentiran sadni sok ….. tega bi tudi lahko naredili … če bi imeli na voljo zrelo sadje. Razmišljam, če bi bili cvetovi vrtnic primeren nadomestek, hmmmm
Lahko se pa samo pogovorimo zakaj in kako – ker se ga naredi isto kot FPJ
Prinesite: isto kot za FPJ, material je sadje
GG = česen ingver .... ta poteka v 2 fazah = zato ga verjetno na delavnici ne bomo mogli delat
Tole je zaenkrat, verzija 1, si pridržujem pravico do dopolnil
FPJ = fermentiran sok …. je največkrat in najbolj vsestransko uporaben pripravek. Glede na izbrane rastline lahko služi v različnih fazah rasti, lahko pa služi tudi ljudem. Ne bomo delali pod idealnimi pogoji, ki so: vstani pred soncem in pojdi nabrat material, ko je še jutranja rosa gor in ga doma čimprej poveži s sladkorjem/melaso. Nekateri nasveti gredo toliko v extreme, da svetujejo naj vzamemo sladkor s seboj v gozd in rastline takoj obdelamo z njim.
Mi bomo material prinesli s seboj, verjetno ga bomo nabrali prejšnji dan. Mil je rekla, da prinese veliko kopriv – tega lahko naredimo skupnega. Lahko prinesete tudi kaj samo zase. Jaz prinesem gabez liste.
Prinesite: rastlinski material po želji, latex rokavice za gnetenje, kozarce za vlaganje ali druge plastične posode s širokimi vratovi, da se material lahko potisne in stisne navzdol (http://forum.gartlc.si/gartlc-about2091-0-asc-15.html) – da boste lahko odnesli pripravke domov. Če imate kakšne priročne lavorje za mešanje in gnetenje materiala – od viška glava ne boli.
Kozarci za fermentiranje ostanejo odprti, pokriti s papirnato brisačko, pritrjeno z gumico.
Če vsak prinese 1/2 kg sladkorja, bomo imeli verjetno za vse dosti.
CalPhos = kalcij fosfor .... žganje jajčnih lupin in školjk. Juglans pravi, da bo prinesel gorilnik in posodo, za jajčne lupine vas je več napisalo, da jih imate, Garden-ja ima školjke (lahko rakce?). Jaz prinesem vrečo, da jih bomo najprej čimbolj stolkli in možnar, da jih bomo po praženju še bolj zdrobili. Rabimo še kis. Če kupim 2 litra navadnega (4,5 ali 5%), bo menda dovolj za prvo prekrivanje.
Priprava nekoliko smrdi – ampak spet ne toliko, da bi se sosedje jezili.
Prinesite: za raztapljanje v kisu so najbolj priročne plastenke s širšim vratom. Lahko so tudi navadne, recimo od vode, saj bomo material kar najbolj razdrobili. Proces poteka v zaprti posodi, zato naj imajo plastenke zamaške.
bokaši posip: naredili bi 2 (saj to se hitro zmučka) in sicer enega z EM (kupljeni mikroorganizmi) in enega, kjer bi bila izvor mikroorganizmov listavka (tajana). Mene prav firbec matra primerjava obeh.
Prinesite: to fermentiranje poteka brez prisotnosti zraka, zato si prinesite kakšne lončke, ki se dajo dobro zapreti. Recimo od skute ali kaj podobnega. Če bodo prozorni (fermentacija ima rada temo), jih le zavijemo v temno vrečko. V pomanjkanju primernih posodic se lahko uporabi tudi črna vreča za smeti, iz katere se zrak dobro iztisne.
BIM = lov za lokalnimi drobnoživkami …. tega ne bomo naredili po tradicionalnem receptu z zakopavanjem kuhanega riža v zemljo …. ampak bomo polovili morsko življenje skupaj z morskimi hranili. Za končno količino 15 litrov rabimo 1 liter morske vode. Če bi jo kdo lahko prosim zajel v eno ali več plastenk.
Prinesite: v to mešanico se doda po pest zemlje iz različnih rodovitnih rastišč ali izpod deževnikov. Če ima kdo posebej imenitno zemljo, jo naj prinese kakšno pest, sicer najdemo kaj v okolici, jaz jo nekaj ukradem najinim črvom in jo malo izbezam izpod lucerne. Ta mešanica potem pred uporabo stoji 18 -20 ur, zato si prinesite posode, plastenke s širšim vratom (da bo šel material noter). Če naredimo iz 1 litra morske vode, dobimo cca 16 litrov mešanice – glede na udeležence je to malo več kot liter na osebo?
oglje = tole je tajanino področje. Rabimo še mi kakšna drva prinest? Verjetno rabimo kakšno vrečko, da bomo odnesli oglje. Tole me strašno zanima .
FAA = fermentirana riba Fish Amino Acid …… tega bi tudi lahko naredili, če se da kje na obali dobiti poceni ribe … vseeno kakšne vrste, lahko so tudi samo obrezane glave. Da so le sveže oz. še ne razpadajo smrdljivo. Za pripravo tega je mogoče treba imeti malo močnejši želodec, ker se zmelje cela riba od lusk do črev. Pri kasnejšem fermentiranju tudi ne diši prav lepo.
Vonj se lahko malo omili z dodatkom Lacto bakterij. Jaz sem nekako ostala brez – mil, lahko prineseš nekaj kapljic s sabo?
Prinesite: isto kot za FPJ, le material je riba. Ker tukaj ne bomo tlačili materiala navzdol, ni potrebe po preveč širokem vratu.
FFJ = fermentiran sadni sok ….. tega bi tudi lahko naredili … če bi imeli na voljo zrelo sadje. Razmišljam, če bi bili cvetovi vrtnic primeren nadomestek, hmmmm
Lahko se pa samo pogovorimo zakaj in kako – ker se ga naredi isto kot FPJ
Prinesite: isto kot za FPJ, material je sadje
GG = česen ingver .... ta poteka v 2 fazah = zato ga verjetno na delavnici ne bomo mogli delat
Tole je zaenkrat, verzija 1, si pridržujem pravico do dopolnil