![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)
Bokaši kompostiranje
- Lpmami
- Prispevkov: 8592
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
V rabi imam tri (doma narejene) posode za kuhinjske odpadke, ki jih posipam. Zdaj bi morala vsaj enega izprazniti, zunaj pa vsa zemlja pod debelo snežno odejo
Prvi je "v počivanju" kakšna dva-tri mesece, tekočino sem v glavnem odlivala, danes se je je še nekaj nateklo in je imela čisto drugačen vonj, skoraj prijeten in malo po alkoholu ali nekaj takega. Imam ga na zunanjem balkonu, torej pri zunanjih temperaturah. Na vrhu ima malo bele plesni.
Drugega sem zaključila 23. decembra in je od tedaj "v počivanju" v kuhinji pod pultom, torej na okrog 20 stopinjah ali malo več. Tekočino sem odlivala, a se je je danes spet nabralo zelo veliko. Ta je imela precej neprijeten vonj. Na vrhu je nekaj bele plesni, ki je na enem mestu - mislim, da je tam kakšna pomarančna lupina - malo oranžna.
Tretji je tudi v kuhinji, za drenažo ima plast žaganja, bo pa vsak natlačeno poln. Skratka, enega bo treba izprazniti.
Za mešanje z zemljo imam v velikem loncu, kjer je rastel Physalis peruviana. Zemlja je bolj težka, ilovnata, trenutno zelo presušena in mrzla, na zunanji temperaturi na balkonu.
V kleti je precej toplo (za klet), ker po njej potekajo tudi slabo izolirane cevi centralnega ogrevanja. Tam bi lahko imela večje vedro, ki ima spodaj odtok, pa zrakotesen pokrov (ki, kolikor razumem, za kompostiranje ni potreben). Vedro verjetno drži za vsebino dveh bokaši veder pa še kaj zraven.
Gledam in prebiram tole temo o bokaši kompostiranju, pa ne vem, kaj storiti s temi omejenimi možnostmi. Razmišljam, če v večje vedro namešam obe starejši vedri bokašija pa tisto zemljo, pa verjetno bi bilo treba še kaj dodati? In stoji v kleti, da se malo ogreje, kompostira - če Bog srečo da - in imam spomladi pripravljeno za sejanje/sajenje. Lepe sanje ali realne možnosti?
Vsak nasvet hvaležno sprejmem
_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Prvi je "v počivanju" kakšna dva-tri mesece, tekočino sem v glavnem odlivala, danes se je je še nekaj nateklo in je imela čisto drugačen vonj, skoraj prijeten in malo po alkoholu ali nekaj takega. Imam ga na zunanjem balkonu, torej pri zunanjih temperaturah. Na vrhu ima malo bele plesni.
Drugega sem zaključila 23. decembra in je od tedaj "v počivanju" v kuhinji pod pultom, torej na okrog 20 stopinjah ali malo več. Tekočino sem odlivala, a se je je danes spet nabralo zelo veliko. Ta je imela precej neprijeten vonj. Na vrhu je nekaj bele plesni, ki je na enem mestu - mislim, da je tam kakšna pomarančna lupina - malo oranžna.
Tretji je tudi v kuhinji, za drenažo ima plast žaganja, bo pa vsak natlačeno poln. Skratka, enega bo treba izprazniti.
Za mešanje z zemljo imam v velikem loncu, kjer je rastel Physalis peruviana. Zemlja je bolj težka, ilovnata, trenutno zelo presušena in mrzla, na zunanji temperaturi na balkonu.
V kleti je precej toplo (za klet), ker po njej potekajo tudi slabo izolirane cevi centralnega ogrevanja. Tam bi lahko imela večje vedro, ki ima spodaj odtok, pa zrakotesen pokrov (ki, kolikor razumem, za kompostiranje ni potreben). Vedro verjetno drži za vsebino dveh bokaši veder pa še kaj zraven.
Gledam in prebiram tole temo o bokaši kompostiranju, pa ne vem, kaj storiti s temi omejenimi možnostmi. Razmišljam, če v večje vedro namešam obe starejši vedri bokašija pa tisto zemljo, pa verjetno bi bilo treba še kaj dodati? In stoji v kleti, da se malo ogreje, kompostira - če Bog srečo da - in imam spomladi pripravljeno za sejanje/sajenje. Lepe sanje ali realne možnosti?
Vsak nasvet hvaležno sprejmem
![Confused](images/smiles/icon_confused.gif)
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
-
- Prispevkov: 1263
- Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 1975
- Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am
Točno tako.
Evo malo daljši odgovor.![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Z belo plesnijo ni nič narobe.
Obe starejše posode lahko kompostiraš.
Mimogrede, napolnjeno bokashi posodo je bolje imeti na hladnem kot na toplem.
Če ti je pripravno na njivo zakopat je super naredi tako kot je Optimist napisal.
Odvisno za kaj bi rada porabila nastali kompost, mogoče za vzgojo na balkonu.
Glede zemlje za vmešavanje v vedra, lonce.
V tvojem primeru bi polovico zemlje pustil v loncu, kjer je zdaj, polovico pa daš v vedro v kleti.
Lažje boš vmešavala!
Če vmešavaš v posode naj bo zemlje do polovice, ne več, je lažje odpadke notri vmešavati.
'
Zunaj ne more iti nič narobe, še bolj pripravno je, sploh, če želiš narediti balkonsko zasaditev v večja korita, lonce itd.
Naj bodo do polovice napolnjena s substratom in se fermentirani odpadki mešajo tja.
Substrata v tem primeru ni potrebno veliko, ker zaradi temperatur zadeve mirujejo.
Začetna količina substrata je dovolj za nadaljnjo vmešavanje bokashi odpadkov.
Ko se zunanje temperature zvišajo na 10+, se do vrh posod nasuje večja količina substrata.
To se mi zdi kar prednost, da šele na koncu nasuješ potreben substrat in zapolniš "gredo", saj lahko seješ in sadiš, brez, da bi skuril rastline.
Ko te zrastejo je spodaj že kompost.
Če boš delala v kleti je drugače.
Tam so stvari aktivne in rabijo takoj večjo količino zemlje oz. poljubnega substrata.
Vedro odpadkov vmešaj v vedro zemlje.
Vse skupaj pokrij z pol vedra zemlje.
To zgoraj je približen recept, ki se lahko preračuna tudi za večje količine.
Kakšna je zemlja v katero bi vmešavala?
Mi uporabljamo za ta namen listavko, krtine, oglje, vermikulit, žaganje, otrobe, kompost, zemljo iz različnih virov.
Lahko je tudi kupljena zemlja, šota, kokosova vlakna.
V kleti na 20 stopinj bo ratal v enmu mesecu super kompost.
Evo malo daljši odgovor.
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Z belo plesnijo ni nič narobe.
Obe starejše posode lahko kompostiraš.
Mimogrede, napolnjeno bokashi posodo je bolje imeti na hladnem kot na toplem.
Če ti je pripravno na njivo zakopat je super naredi tako kot je Optimist napisal.
Odvisno za kaj bi rada porabila nastali kompost, mogoče za vzgojo na balkonu.
Glede zemlje za vmešavanje v vedra, lonce.
V tvojem primeru bi polovico zemlje pustil v loncu, kjer je zdaj, polovico pa daš v vedro v kleti.
Lažje boš vmešavala!
Če vmešavaš v posode naj bo zemlje do polovice, ne več, je lažje odpadke notri vmešavati.
'
Zunaj ne more iti nič narobe, še bolj pripravno je, sploh, če želiš narediti balkonsko zasaditev v večja korita, lonce itd.
Naj bodo do polovice napolnjena s substratom in se fermentirani odpadki mešajo tja.
Substrata v tem primeru ni potrebno veliko, ker zaradi temperatur zadeve mirujejo.
Začetna količina substrata je dovolj za nadaljnjo vmešavanje bokashi odpadkov.
Ko se zunanje temperature zvišajo na 10+, se do vrh posod nasuje večja količina substrata.
To se mi zdi kar prednost, da šele na koncu nasuješ potreben substrat in zapolniš "gredo", saj lahko seješ in sadiš, brez, da bi skuril rastline.
Ko te zrastejo je spodaj že kompost.
Če boš delala v kleti je drugače.
Tam so stvari aktivne in rabijo takoj večjo količino zemlje oz. poljubnega substrata.
Vedro odpadkov vmešaj v vedro zemlje.
Vse skupaj pokrij z pol vedra zemlje.
To zgoraj je približen recept, ki se lahko preračuna tudi za večje količine.
Kakšna je zemlja v katero bi vmešavala?
Mi uporabljamo za ta namen listavko, krtine, oglje, vermikulit, žaganje, otrobe, kompost, zemljo iz različnih virov.
Lahko je tudi kupljena zemlja, šota, kokosova vlakna.
V kleti na 20 stopinj bo ratal v enmu mesecu super kompost.
- Lpmami
- Prispevkov: 8592
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
O, zuf, hvala! Delam lahko samo v kleti ( v bloku, vrt je 10 minut daleč, težko mi je transportirati) ali pa na balkonu. Imam ilovnato vrtno zemljo in nekaj žaganja.
Rabila bom pa za balkonsko zasaditev, če bo kaj ostalo, pa še dodatek na vrt, kasneje._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Rabila bom pa za balkonsko zasaditev, če bo kaj ostalo, pa še dodatek na vrt, kasneje._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
-
- Prispevkov: 2342
- Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
bobolino je napisal/a: |
grem kar jutri v gozd po par kant zemlje z listi. Poleg tega zaprtega imava večjega odprtega, v katerega sva skozi sezono nalagala vso mehke vejice, večje rastline z vrta, ipd, vmes dajala nekaj ovčje volne in slame, in se je kup skozi mesece lepo posedal. Sedaj je mož po vrhu zmetal nekaj marmelad, pa par kant vsebine iz organka, in pokril s kartonom. Menim, da bi tista mokra vsebina iz zaprtega kompostnika in ta iz odprtega tvorila dober nov kup, seveda z dodatkom zemljine in listne mase. Hvala za nasvete! |
Sem dolžna poročilo. Od januarja se je kup še bolj posedel. Danes je mož na podložen polivinil raztrosil to vsebino. Nisem mogla verjeti, deževnikov, da so se prerivali, masa temna, sipka, v večini predelana, razen vejic in malo ovčje volne. Najprej sem mislila preko noči to posušiti in jutri presejati, a ker imam letos pognojeno z lanskim nepredelanim kompostom in konjskim gnojem, malo kolebam.
Najbrž bova to vsebino premešala z vsebino zaprtega kompostnika, v kateri je listje, oglje, bokashi, malo zemlje in konjskega gnoja, in naj se to še 'paca' do jeseni, ko bi vse zvozila na grede.
Pri tašči pa sva danes dobila 3/4 kubika žagovine od rezanja starih cipres, to pa bom dala v ta zaprt kompostnik, malo bokashija vmes, in naj se paca za kisli substrat.
V teh dveh mesecih sva vsebino organka kar na grede odlagala in malo prekrila z zemljo, in se je kar lepo razgradilo, seveda ne do nerazpoznavnosti.
Ker poleti ne bom imela kam odlagat vsebine organka, ker bodo kompostniki zasedeni, bom to nalagala v 200l plastični sod in mešala poleg zemljo._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë