Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2016

Odgovori
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Nekaj bom zapisal, da potem ne bo pomote ali zamere. Veliko ljudi me je že prosilo za semena. Ni panike sem poslal. Dal še kuverto pa znamko. Razen 1 zahvale od ostalih nisem bil deležen niti tega! Sedaj vsakemu, ki me prosi, za kako seme napišem naj mi pošlje kuvertu in znamko.....Eee tukaj se pa vse veselje neha. Nihče je noče poslati. Se ne sekiram. Zato se NE javljam več za pošiljanje semen. Pošteno?_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Pajo, se strinjam.

Skrb skozi celo sezono za čistost semen, urejanje in pripravljanje zahtevajo veliko časa, potrpljenja in volje. Popolnoma razumljivo je, da ne moreš biti potem darilna firma, ki bi talal semena na okoli in poleg vsega tega še financiral kuverte, znamke, ziplock vrečke... Če bi bilo temu tako, potem bi morali tudi razni semillas, pepperseeds ipd imeti brezplačno naročanje kajne?

Ok, če gre za par primerov še ne rečem, če pa se to ponavlja v več primerih, potem pa res ni fer od prosilcev. Če samo za primer pomislim na semillas - plačaš 15€ in dobiš malo morje semen, brez poštnine in drugih stroškov. Če si resen, se mi to ne zdi visok strošek (sploh, če se za naročilo zmeni skupaj več posameznikov), če pa nekaj počneš zgolj za firbec, bo pa verjetno dovolj tudi paketek semen, ki se dobijo v trgovinah po Sloveniji.

Drugače pa je, če gre za menjavo semen v stilu "jaz tebi to, ti meni to".
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

To "moraliziranje" se mi zdi res smešno...
Semena čilijev sem podaril že nič kolikim prosilcem (tudi na tem forumu!) ne da bi kdaj karkoli zahteval. Pri tem mi nikoli ni bilo žal, da sem sam plačal še tisti drobiž za kuverto in znamko, saj je (vsaj zame) to enostavno samoumevno. Ne vem v čem je zdaj naenkrat nastal problem oziroma izpostavljanje okoli podarjenih semen. Sam tega sigurno ne počnem, ker pričakujem, da mi je nekdo potem zaradi tega dolžan peti hvale po vseh forumih in Facebooku.
Ni bilo pričakovane zahvale? OK, tudi to se kdaj pa kdaj zgodi, ampak ni problema - gremo dalje! Pika.

LP
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Spiridon, tako delujemo mnogi in nimamo nikakršnih težav. Smo prejemniki in smo darovalci in ne tehtamo, če smo dobili, kolikor smo dali.

Tudi jaz si ne želim nobene zamere, me pa vse bolj navdaja občutek, da so nekateri pozabili, kako so začeli. Ko so prosili nasvete, semena in še kaj. Nenaden preskok v glavi: zdaj se grem prodajo. In se vse spremeni in spomin resetira na nulo. Nič hudega, vsekakor pa ne morem mimo tega, kako različno to ljudje počnejo. Pozitiven ekstrem je npr. Ivčk s svojim Tomatojunkie, ki je viške napokala v škatlo in jih poslala na srečanje, čeprav je sploh ni bilo zraven. Tako iz prijaznosti, brez računice. Na drugi strani pa ...

No, kot rečeno, Spiridon, nič hudega, gremo naprej.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

No, moram reči, da imam v večini primerov na tem forumu dobre izkušnje z menjavo in podarjanjem. Mogoče tudi zato, ker gledam večino Gartlčanov kot prijatelje in včasih semena, sadike podarim, včasih menjamo, včasih pa samo dobim. S katerim od novih članov, s katerim se še ne poznam, se včasih zmenim, da mi pošlje kuverto in doslej sem jo še vedno dobila. Prav tako povratno informacijo, da je prejemnik dobil semena.
Semen za menjavo sicer številčno nimam veliko, ker imam veliko sort in od vsake shranim le malo, zato seznamov, kaj imam na voljo, ne pišem. Ponavadi viške semen prinesem na srečanje ali pa ponudim, če kdo napiše, da kaj rabi in preverim, če imam tistih semen dovolj.
Uporabniški avatar
Plamenka

Melona je napisal/a:
Spiridon, tako delujemo mnogi in nimamo nikakršnih težav. Smo prejemniki in smo darovalci in ne tehtamo, če smo dobili, kolikor smo dali.

Tudi jaz si ne želim nobene zamere, me pa vse bolj navdaja občutek, da so nekateri pozabili, kako so začeli. Ko so prosili nasvete, semena in še kaj. Nenaden preskok v glavi: zdaj se grem prodajo. In se vse spremeni in spomin resetira na nulo. Nič hudega, vsekakor pa ne morem mimo tega, kako različno to ljudje počnejo. Pozitiven ekstrem je npr. Ivčk s svojim Tomatojunkie, ki je viške napokala v škatlo in jih poslala na srečanje, čeprav je sploh ni bilo zraven. Tako iz prijaznosti, brez računice. Na drugi strani pa ...

No, kot rečeno, Spiridon, nič hudega, gremo naprej.

Melona, s tem, kar si napisala, se zelo strinjam.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tudi jaz sem se odločila, da seznamov ne bom več pisala. Sproti bom gledala, če bo kdo iskal semena ali sadike, ki jih imam in jih ponudila. In pa na srečanja bom nosila s seboj škatlo z viški semen.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Vsak ima pravico do svojega pogleda. In verjamem, da se kdaj, sploh pri trenutno zelo modnih čilijih, recimo, pojavi kup prosilcev, ki se le zato prijavijo, da pridejo do semen in poniknejo.
V krogu resnih/rednih članov Gartlca ni nikoli problem, da komu pošlješ semena, od koga jih dobiš, zamenjaš v živo, .....
Če se nabere kuvert na desetine, pa to ni več minimalen strošek, pa kakorkoli že obračamo. Kdor veliko menja, pošilja, se mu nabere tudi slabih izkušenj, že po zakonu verjetnosti.
Zato, vsak po svoje in bomo ohranili dosedanji sistem in prijateljstvo.
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

metuljc dobro si napisala. Vsaj besedo hvala so nas včasih učili je treba uporabiti. Se človeku dobro zdi. Stari znanci z foruma - tukaj ne vidim nobenega problema. Ampak ko sem to zapisal sem vedel, da bom kost v grlu ... Veš, da ima oseba službo - dobro plačano tiste par centov pa ti noče nameniti.... Naj vam lepo raste kaj naj drugega zapišem. Začnem točno danes teden._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Uporabniški avatar
Plamenka

Samo tole bi še dodala, pa brez zamere! Točno tako debato smo imeli lani. V spominu imam, da je bila potem odprta celo posebna tema za ta problem, a je ne najdem. Sama sem takrat imela en problem, ki sem ga potem rešila. V skupni debati smo takrat prišli do zaključka, da se na Gartlcu semena v principu menja. Če kdo nima za zamenjavo, je prav, da pošlje kuverto z znamko. In kot sem napisala zgoraj - s tistimi, ki jih ne poznam, ki so na novo, se največkrat res dogovorim za prazno kuverto z znamko, z ostalimi ne. Ravno zato, ker so se morebiti prijavili le zaradi semen. Tako jaz. Smo odrasli in menda bo po nekem času in izkušnjah ja vsak znal postaviti taka pravila, da mu bo podarjanje ali izmenjava semen v veselje.

Pogrevanje istih problemov vsako leto ali pa posploševanje, ne da se vmes poskuša najti rešitev, pa se mi zdi samo vnašanje negativne energije na forum ali pa delanje žrtve iz sebe. In to mogoče vnaprej odbije ali prestraši koga, ki je prišel na Gartlc na novo s čisto dobrimi nameni.

Če kdo ve, kje je tista tema, naj, prosim, sporoči, da to debato premaknemo/skopiramo tja, tule pa se spet posvetimo vzgoji čilijev.
Odgovori