Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jajčevci 2017

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Majčkeno sumim, da je pisanolistnost znak slabega zdravja sadike. Moral bi biti že veliko večji in vsaj mesec dni že roditi, če bi rasel normalno. Meni se prve sadike že poslavljajo. Dve sem danes odrezala in gresta na kompost, dve pa še veselo in zdravo raseta in rodita.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Muha, a to sumis nekaj podobnega kot FMV (fig mosaic virus) pri figah?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

mravlja: pojma nimam, kaj ga tare. Le obnaša se ne tako, kot bi se morala zdrava sadika. Jajčevce gojim komaj tretje leto in se mi zdijo dokaj muhasti. Ob enakih pogojih nekateri veselo rastejo, drugi pa na hitro vzamejo konec Confused . Enako opažam na vrtu in v loncih.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Starejši list sicer rjavijo, vendar je sadika videti zdrava, saj so novi listi lepi. Raste res bolj počasi, vendar je prve popke naredil takrat, kot ostali jajčevci. Ker sem plodove nameravala izolirati, sem ga pokrila s kopreno, potem pa so vsi odpadli. Sklepala sem, da mu je v rastlinjaku, pa še pod kopreno prevroče, zato sem ga pred dobrim mesecem v zanj najbolj neugodnem času presadila v lonec in ga dala na pokrito teraso, kjer ni drugih jajčevcev. Cel mesec je trajalo, da se je prilagodil in začel rasti. V kratkem času pa je naredil 5 popkov.
Žal ne bom vedela, kako bi bilo z njegovo rastjo, razvojem in rodnostjo, če se ne bi trudila z izolacijo plodov in bi ga vso sezono pustila rasti v rastlinjaku, kot ostale.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

muha: pri nas jih pa nekaj let ni vec - so bili tako zazeljeni s strani stevilnih predstavnikov Colorada, da so nam ostajale le "stible" Rolling Eyes.
Jih pa vsako leto pogresamo in bodo (verjetno) kmalu nazaj (a tu jaz nimam "komande" Wink ).

Plamenka: kot vsaka druga stvar, ki se jo lotis in predstavis, mislim, da ti tudi jajcevci dobro delajo. Me pa zanima - koliko ur dnevno ti vzame ta tvoj "hobi" - tvoj vrt in vse kar zraven pase? Po (super) rezultatih mislim, da kar precej.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Mravlja, težko je reči, koliko časa - ne merim, pa ne delam samo jaz, ampak tudi mož, otroci le redko Smile Vsekakor gre vsak dan nekaj časa, vedno pa ga je premalo za vse načrte. Kar nekaj časa vzame tudi pobiranje in shranjevanje semen, da ne omenjam izoliranja semen, tako da se včasih bolj splača seme kupiti. Trenutno gre največ časa za kuhanje omak, to vzame okoli 3 ure dnevno. Vsak čas bo treba tudi opleti in izprazniti vrt, da bo prostor za solate. Redčenje in privezovanje paradižnikov sem trenutno opustila. Vsak dan je treba zaliti rastline v loncih... To je doma, en popoldan na teden pa gre za delo na drugi lokaciji, kjer so buče, lubenice, melone,..pa kositi je treba tudi tam...
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Iz službe na njivo, potem pa v kuhinjo... poznam ! vrti oči e

Ko smo ravno pri jajčevcih, jaz sem letos kupil en plod ( prvi kos zelenjave po več kot 2 letih ) in spravil nekaj semen.
Bodo dobra za posejat ? Bi imel naslednje leto eno rastlino za hec.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

AB, vprašanje, če so bila semena zrela. Vsaj precej rjava bi morala biti. Za hec (in zares) pa bi ti skoraj priporočala jajčevce, ki jih vodimo pod imenom Pusa Purple, če se ne motim. Mali, rodni, dobri,..... Fotko najdeš pri zapisu od Plamenke 21. 7., četrta po vrsti. Veliki približno za eno računalniško miško, če ne še malo manjši.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

AB: semena naj bi bila zrela šele, ko se jajčevec na rastlini obarva rjavkasto in postane mehak. To pa traja neskončnoooo dolgooo. Rolling Eyes

Je vseeno za probat tudi iz tega kupljenega - morda pa le ?.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ja, to sem nekaj ujel, da je menda treba plod dolgo pustiti za zrela semena. Ta so sedaj rumena.
Saj meni osebno ni preveč za jajčevce, edino ajvar mi je pa bolj okusen, če gre vanj tudi kak ta vijoličen stvor.
Bolj za hec bi posadil, ker še nikoli nisem tega gojil ...
Bom kar takoj dal ta semena v zemljo, da vidim, če bo vzklilo !
Odgovori