Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Fermentiranje/naravno kisanje različne zelenjave

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Brbr, nezrela zelenjava im manj sladkorjev, morda bi to lahko bil razlog.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Bicikel, okoli zelenega paradižnika so meni razložoli, da, če se ga kuha, je v redu, ker je solanin termolabilen in med kuhanjem razpade. Kako je s fermentacijo, pa ne vem.

Šla sem gledat v moje kuharske knjige, ki nekaj govorijo tudi o fermetniranju. Imajo recept tudi za zelene paprike, a v istem receptu piše, da uporabimo zrele plodove Confused Torej z zelenimi paprikami verjetno mislijo na sorte, ki so rumeno zelene, a ne?

Metuljc, verjetno imaš kar prav._________________naredimo svet lepši
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Iz knjige Sandor Katz The Art of Fermentation

All kind of peppers ferment well: sweet or hot, fresh or dried, smoked or roasted.
People ferment tomatoes, green and red; brined green tomatoes, which can get very sour, are a Jewish delicatessen staple. (stran 106)

Torej za tiste brez znanja angleščine, fermentiramo lahko tako paprike kot čilije, ki so sveži ali celo suhi, ravno tako pražene ali dimljene paprike/čilije.
Ljudje fermentirajo tudi zelene in rdeče paradižnike. Judovska specialiteta, ki je lahko zelo kisla, so zeleni paradižniki v slanici.

Nikjer v njegovi knjigi nisem zasledila komentarjev na nedozorelo papriko, da ne bi bila primerna za fermentacijo.

V FB skupini Wild fermentation poudarjajo, to kar je zapisala Metuljc, da je potrebno dovolj sladkorjev za uspešno fermentacijo. In mislim, da bi tudi že zelena paprika lahko vsebovala primerno količino. Vem da so tam omenjali zelenjavo, ki slabo fermentira, zaradi premalo sladkorjev, vendar ni bila zapisana paprika.
Šla sem še enkrat preverit, kaj je zapisano o tej temi, pa vidim, da je kar veliko ljudi fermentiralo zeleno papriko ali čilije v kombinaciji s čebulo ali česnom, nisem zasledila neuspehov.

Poskusi fermentirati ločeno v kozarčku testno verzijo nedozorjenih paprik. Če se obnese potem ni ovir, da bi naslednje leto povečala količino.
brbr

Hvala , Tiana, saj bom probala in to že v naslednjih dneh. Nastavila bom en kozarec zelenih čili papričic (na gornji sliki so štirje primerki v levem spodnjem vogalu). Teh je po navadi v času prvih zmrzali največ nedozorelih.
Če bo fermentacija uspela, jih bom pred zimo fermetirala več.

A drugod v Gartlcu pa letos (še) nić ne brbota?_________________naredimo svet lepši
Tiana

brbr je napisal/a:

A drugod v Gartlcu pa letos (še) nić ne brbota?

Te dni začnem tudi jaz s papriko. Very Happy
Tiana

Ravno pripravila en kozarček paprike po tvojem receptu brbr. Pa da sprobamo, če uspe.

Sem pa ravno naletela na prej omenjeni FB strani o sladkorju v fermentirani zelenjavi:

For a vegetable to be able to reach a food safe PH of 4.6 or lower, it must contain at least 2.2g - 2.8g of sugar carbs (not total carbs) per cup. You can add low sugar carb vegetables at a ratio of up to 50% with a fermentable vegetable such as cabbage.

Primerna zelenjava za fermentacijo, kjer dosežemo pH 4.6 ali manj, mora vsebovati vsaj 2.2-2.8g sladkorjev na skodelico (to so te čudne ameriške merske enote). Pri zelenjavi, ki ima nizko vsebnost sladkorjev lahko količino spremenimo tako, da dodamo do 50% zelenjave, ki vsebuje veliko sladkorjev, kot je recimo zelje.

1 skodelica je 0,136 kg ali 0,236 l
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Tiana, razmišljam, da je zelje predlagano bolj zaradi lactobacilusov kot zaradi sladkorja. Pri zdravi rasti zelja (kapusnic) je prisotnih precej teh bakterij, ki pospešujejo fermentacijo.
brbr

Trenutno stanje kisančkov:
- papričice nastavljene 18.9. šo že prijetno kisle. Ko sem nastavila čilije (27.9.) sem s 6 (od osmih) kozarcev odstranila mrene, ki so se nabrale na površini, očistila plastični distančnik, do vrha nalila prekuhano, ohlajeno slanico (pripravljeno za čilije) in malo bolj privila pokrovčke.

- v kozarcih čilijev, nastavljenih 27.9. pa pošteno brbota..._________________naredimo svet lepši
brbr

Copatka, a lahko, prosim, napišeš recept za kisanje korenja. Najbolj me zanima razmerje sol:voda. Sem si shranila kar nekaj receptov iz omenjene knjige, a tistega za kisanje korenja ne (zakaj, ne vem Embarassed ). Zdaj bi pa poskusila skisati en kozarec.

Drugače bom pa danes nastavila še nekaj kozarcev papričic. Čiliji pa verjetno pridejo na vrsto konec tedna._________________naredimo svet lepši
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

sol: voda

jaz delam med 2-3%, bolj med 2 in 2.5%. Voda izvirska in sol brez kakšnih kemičnih dodatkov, ki bi lahko negativno vplivale na fermentacijo....
Odgovori