Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2019

Odgovori
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Zelenc je napisal/a:
Na mojem prezimovalčku (rdeči habanero) sem pravkar opazil nove popke. Sicer so res še v začetni fazi, pa vseeno. Sem teglc premaknil bolj k oknu. Me prav zanima če mu bo sonce všeč in kaj bo iz tega ratalo...

...je pa prezimovalček precej velik, nič ga nisem obrezoval, stalno pa je bil na temperaturi med 18-20 stopinj v kotu ob oknu. Mladih listov ima tudi že polno...

Razz

Pretoplo. Da ne boš dobil prekmalu kak obisk._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

pajo je napisal/a:
Zelenc je napisal/a:
Na mojem prezimovalčku (rdeči habanero) sem pravkar opazil nove popke. Sicer so res še v začetni fazi, pa vseeno. Sem teglc premaknil bolj k oknu. Me prav zanima če mu bo sonce všeč in kaj bo iz tega ratalo...

...je pa prezimovalček precej velik, nič ga nisem obrezoval, stalno pa je bil na temperaturi med 18-20 stopinj v kotu ob oknu. Mladih listov ima tudi že polno...

Razz

Pretoplo. Da ne boš dobil prekmalu kakega obiska.

Pajo ima prav. Sploh, če je bila rastlina na prostem. Tam se rado zgodi, da se (tvojim očem neopazno) v zemlji zaredijo mušice (jajčeca), ki spomladi kar privrejo na dan in dobesedno izčrpajo življenje prvi živi stvari, v tem primeru bogemu čiliju. Tako so meni dve leti nazaj shirali prezimovalca, starega tri leta. Sedaj preventivno 1x na dva tedna zalijem rastlino z vodno raztopino Neem tonika (5ml/1l vode). To začnem takoj, ko se pojavijo prvi listki na rastlini. Neem je bil že večkrat omenjen tudi na tem forumu (na hitro - gre za nek izvleček iz lubja novozelandskega drevesa, ki vsebuje snov, ki povzroči, da živali "pozabijo", kdaj je treba jesti in posledično propadejo. Zato je treba z njim ravnati previdno sploh v času cvetenja, če tretiraš rastlino pred ušmi s foliarnim gnojenjem, da ne špricaš po kakih čebelah npr.). Aja, pa zadeva ni "samo" naravni insekticid (vrtnice, ribezi itd. mu bojo hvaležni), je tudi v neki obliki gnojilo..._________________go with your instinct to live as you want
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Verjetno so tudi mušice problem. Sam še nisem imel te časti, da bi jih srečal Wink .

Skoraj sestavni del prezimovanja čilijev so uši. Kar naenkrat ob izbruhu toplote izbruhnejo tudi uši Cool , seveda ob "rahli" nepazljivosti gojitelja.
Tudi pršice znajo zagreniti veselje, prevečkrat ....._________________mfranc
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Neem je produkt indijskega drevesa, Azadirachta indica. https://en.wikipedia.org/wiki/Azadirachta_indica
Žlehtnoba

Ufff, se opravičujem za tole blazno dislokacijo; pojma nimam, od kod mi Nova Zelandija (sem že moral kaj drugega prebirati, pa sem pomešal stvari). Embarassed

Kakorkoli že, prvi čiliji so že vzklili, jeeeej Smile_________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

CGN23209 in Rocoto Giant sem sejala v začetku januarja. Rocoto Giant rastejo bolj počasi in jih še nisem pikirala, CGN sem pa morala že pred nekaj časa.

Od tistih sort, ki sem jih sejala kasneje, je večina vzklila, razen kakih petih. Naslednji teden bom sejala še preostale čilije.
Žlehtnoba

Uhu, to se pa pozna en mesec prednosti, lepo Smile

Men so se zdaj vsi po vrsti začeli prebujat - malo me je Hab. Red presenetil, ker sem bil navajen, da pride bolj pozno ven, tokrat pa že po enem tednu. Bom pa uporabil preverjen trik (od kje drugje kot s tega foruma - hvala!) in po pikiranju sadike prestavil v prostor, kjer je vsaj 3 stopinje manj (svetlo pa je, to pa ja)._________________go with your instinct to live as you want
pepa6

Odgovor Napisal/-a pepa6 »

Jaz sem jih sejala v začetku januarja in niti eden ni vzklila, je s semeni kaj narobe?
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Za prezimovalčka bom videl kako in kaj, ne bom ga silil na sonce. Naj ostane kar tam kjer je bil, upam da uši ne bo. No, pretekle sezone sem jo kar dobro odnesel s to lokacijo.

@pepa6 - odvisno od sorte. Meni naprimer najhitreje kalijo lemon drop (4-5 dni), nekoliko kasneje pa habanero in moruga (7-10dni).

Če po tem času nič ne prileze ven obstoječe seme zavržem in kalim znova.
goIdhorn

Odgovor Napisal/-a goIdhorn »

Si jih imela na toplem in dobro zalite?
Odgovori