Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Aronija - Aronia melanocarpa

Odgovori
izbet

Odgovor Napisal/-a izbet »

Vsi viški oddani. Tako, da aronije nimam več. Sicer pa Vikinga niti nisem imel...

miha34 je napisal/a:
crtj je napisal/a:
Pozna kdo prav zdaj aktualen poceni vir za večje sorte (se pravi zlasti Viking)? Kakšnih 10 bi rabil.

Mogoče malo pozno pa vseeno...povprašaj Izbet-a...mogoče ima kaj...

lp
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Na vrtu imam posajeno aronijo s 3/4-inskim upoštevanjem vseh pravil za uspešno vzgojo. Manjkajočo četrtino predstavlja ne nameščena mreža proti voluharju in letošnjo zimo je le ta zgodbo dokončal. Posledično sem postavljen pred dejstvo nadomeščanja z novo rastlino in posledicami nedoslednosti pri sajenju. Na spletu pogledujem za informacijami o tehnikah razmnoževanja in tako sem naletel na povzetek zanimive študije o razliki med različno razmnoženimi rastlinami in kvaliteto sadežev na dotičnih rastlinah.

Če na kratko povzamem. Primerjali so rastline na lastnih koreninah in pa cepljenke na jerebiki. Parametri opazovanja so bile ravni količine pridelka ter vsebnost fenolov, flavonoidov in antocianinov .(vsi trije rastlinski pigmenti in močni antioksidanti)
Rastline cepljene na jerebiki so se v vseh parametrih izkazale boljše, z večjim doprinosom sadežev in višjo vsebnostjo antioksidativnih spojin. Zgovorno in vredno upoštevanja za sadjarje (a la sam svoj mojster)
Verjetno je rezultat povsem razumljiv, močnejši koreninski sistem, boljša prehranjenost rastline in kvalitetnejše sadje. Domnevam.
Konkretno od tukaj: http://bib.irb.hr/prikazi-rad?rad=428446

V vednost.
Rowbi

Odgovor Napisal/-a Rowbi »

Lep pozdrav!

Moja prva objava, že dlje pa od daleč spremljam forum. Same pohvale.

Na to temo imam tudi jaz vprašanje oz. mnenje. Moja mala Aronija (posadil letos) dela male poganjke vn iz zemlje. Poleg glavne rastline so še štirje mali (do 15 cm) poganjki. Vsi lepo zeleni. Jaz sem mislil te odkopat in posaditi na svoje. Tako ko se dela z trto, figo, ..

Nisem pa še nič kopal, tako da tudi ne vem če dela sama dovolj močne korenine, da bi potem rasla samostojno. Ne vem pa, če se to "divjaki", na katero je bila cepljena, saj sem že tako z malimi poganjki dobil v posodi ko sem jo kupil.
Kaj vi menite?
juglans

Rowbi, kolikor mi je poznano se za "trg" vzgajajo aronije na lastnih koreninah (razmnoževanje s potaknjenci) in ne cepljene na različne podlage. Tega vsaj nisem še videl.
Glede poganjkov iz tal pri tvoji aroniji bi predlagal, da jih pustiš še to leto, saj dvomim, da imajo že formirane korenine. Lahko pa, če te je volja, malce razbrskaš zgornji sloj zemlje in poizkušaš ugotoviti ali moja domneva drži. V kolikor se motim ter so koreninice že nastavljene, bi poganjke lahko oddvojil in jih posadil v dobro pripravljeno prst ali pa v lonec. Alternativa temu so potaknjenci iz pol olesenelih poganjkov.

Aronijo cepijo različni sadjarski entuziasti z žilico eksperimentiranja. Dobrodošel na forumu in morebiti tudi med entuziasti. Smile
izbet

Odgovor Napisal/-a izbet »

Rowbi dobrodošel...

Aronia, ki je bila posajena letos ti mora letos pognati kar nekaj takih izrastkov, ki bodo zrastli vsaj pol metra. To so rodne veje za naslednja leta. Škoda bi bilo take poganjke odstranjevati tudi za ceno novih raslin.
V prihodnjih letih, ti bo zrastel vlik grm. Pod njim pa veliko število takih poganjkov. Nekateri bodo rastli iz osnovne veje, drugi iz korenin. Te koreninske poganjke boš lahko odstranil in dobil novo rastlino.
Imam pa še eno ukano....Grme z mnogo izrastki, ki jih ne boste uporabljali za rodne veje probajte zasut z žaganjem. Pozimi odgrnite žaganje in skoraj vse mlade veje bodo ukoreninjene.
Rowbi

Odgovor Napisal/-a Rowbi »

Juglans in izbet hvala za hitr odgovor!

Jo bom pustil še letos naj se lepo prime in jo kasneje množil. Smile Se nikamor ne mudi.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

juglans je napisal/a:

Aronijo cepijo različni sadjarski entuziasti z žilico eksperimentiranja.
Smile

Letos sem po Izbetovi in IGYjevi zaslugi pocepil vse Jerebike na gruntu. Upam da uspesno!_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
juglans

Optimist je napisal/a:
juglans je napisal/a:

Aronijo cepijo različni sadjarski entuziasti z žilico eksperimentiranja.
Smile

Letos sem po Izbetovi in IGYjevi zaslugi pocepil vse Jerebike na gruntu. Upam da uspesno!

To pa so XXL entuziasti. Laughing

Kot že omenjeno, poleti cepljene na glog že odganjajo. Smile
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

juglans, dobra raziskava, hvala za link! Čudno da se še ne prodaja aronija cepljena na jerebiko s kakšnimi vrtoglavimi cenami Very Happy

Na prejšnji strani sem pisal o cepljenju na spoj brez jezička - vzamem nazaj. Pernati obiskovalci so to tehniko ocenili kot neprimerno. Na srečo sem pod spojem imel še eno ploščično okulacijo, tako da bo počasi pognalo iz nje. Aronija na drugi jerebiki že odganja (cepljeno lani avgusta), na glogu pa še vedno nič, zato sem včeraj pritisnil še dve ploščice, pa še nekaj v razkol na ostale viške glogov.
Pocepil sem še vse mokovce (v razkol), ker lanskoletno cepljenje (pl. okulacija) ni bilo uspešno (predvidevam da zato ker sem cepil na istoletni prirast, ali pa pač šlampasta izvedba).

Žled mi je pripravil kar konkretno podlago v gozdu (5m glog je oskubil do golega - bližnje srečanje z borovcem), tako da sem danes viške cepil še nanj, vse za lub.

Zahvala Igyu za cepiče!
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Pa se aronija rada prime na glog in jerebiko?
Če so ti ptiči potrgali čepiše z tem da so gor posedali, se da to preprečiti z loki malo nad vrhom cepiča._________________LP seba993
Odgovori