Stran 7 od 7
Objavljeno: So Okt 19, 2019 12:41 am
Napisal/-a mravlja
No, nekaj je bilo ...
V sredini sta verjetno dve vrsti štorovk/mraznic... - kateri?
Objavljeno: So Okt 19, 2019 1:55 am
Napisal/-a crtj
V Prekmurju smo septembra super začeli z marelami, zdaj pa je praktično že skoraj mesec in pol suša, hvalabogu ne s poletnimi temperaturami ... Nekje od srede septembra so gobe pretežno obupale.
Objavljeno: So Okt 19, 2019 8:58 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Spet ti malo zavidam tvoje prekmursko suho in sončno vreme, crtj ...
No, v ostalih delih Slovenije, kjer tudi kaj pade z neba, je trenutno kar bogato z gobami.
Predvsem za tiste, ki utrgajo še kaj drugega kot gobane.
Danes v škofjeloškem koncu, Sv. Tomaž nad Praprotnim, spet srečal obilico črnih trobent, nekaj dežnikov in gobanov, tudi še lisičke, sirovke, golobice, cigančke, kostanjevke in še kaj.
Precej rdečih in citronastih mušnic, če kdo želi. Zelene so pa bolj redke ...
.
Objavljeno: Po Mar 23, 2020 7:07 pm
Napisal/-a crtj
Dodatek k sezoni 2019.
Posušili smo precej marel (za en velik 4 literski stekleni glaž).
Zdaj so odlične. V 2020 bomo navalili s količino, ker jih pobiramo po mojem opažanju le 2-3 družine v celi vasi.
Objavljeno: Po Mar 23, 2020 7:35 pm
Napisal/-a mravlja
Posušene marele - jih zmelješ? Kako jih uporabiš - delaš "grbanjev" paprikaš?
Objavljeno: Po Mar 23, 2020 8:03 pm
Napisal/-a crtj
Prvi poskus je bil, da jih zdrobim z rokami in ta prah / lističe potresem po čemerkoliže, na primer jajcu na oko.
Lahko pa bi jih rehidriral v neki omaki / juhi, ja.
Aroma je super in okus nič ne zaostaja. Res zelo zadovoljen. Sušil sem v malem električnem namiznem sušilniku.
Objavljeno: Po Mar 23, 2020 11:20 pm
Napisal/-a mravlja
Super. Mi smo do zdaj uporabili marele kot sveže pripravljene, sušili smo vse druge. Torej jih letos tudi sušimo - če seveda bodo.