Kivi - Actinidia
-
babaco je napisal/a: |
Bomo kaj obirali ? Jaz bom danes sorto Bruno, plodovi se že lepo ločijo od peclja. Letos prvič tudi nekaj plodov Zlatega kivija. ![]() Hayward bom pa še malo počakal, no ne vem, če bo v ponedeljek slana, bom prej. |
Živjo kolega.
Odgovor tebi, če pa preberejo tudi ostali, naj jim koristi.
Včeraj sem se z znancem dogovoril za meritve sladkorja pri Haywardu.
Torej. Pri njemu meritev 8 enot. .Pri meni: Eden ima 5 enot, to je tisti ,katerega si videl na dvorišču, ki je delno zasenčen s cipresami, drugi na brajdi nedaleč stran enoto več. (Op. Meritev z pripravco, katera se uporablja v vinogradništvu na terenu ob trgatvi.)
Danes in jutri obiranje Kiwi s 6 enotami sladkorja. Rezultati skladiščenja v preteklih letih so pokazali, da je optimalni čas obiranja tedaj.Plodovi mi pri normalnih pogojih v kleti vzdržijo do caa. 15.-20. maja.
Vrsta Bruno obrana pred desetimi dnevi je sedaj pri 12 .enotah slad.in se je omehčala- torej takoj uporaba ker nima trajnosti.
Je pa sledeče:Različne sorte Kivija, drugačna lestvica pri enotah, ko preide Fructosa v Sucroso.Hayward-3,5 do 6,5, Bruno 2,8-6,1, Abbot 4,1 do 8 enot. Torej ne preiti gornje meje za dolgo skladiščenje.Gornja lestvica je FRUCTOSA!!!
lp. Vinkoz
-

Pred enim mesecem obran Bruno se je začel prav počasi mediti.
Do sedaj ljubitelji kivija nismo imeli problemov z boleznimi. Bodo pa v prihodnosti naši kiviji v veliki nevarnosti, saj je na pohodu bakterijski ožig aktinidije, pri Italijanih že prisoten, najbrž bo kmalu tudi pri nas, če ni že.
Pomembna je prepoznava bolezni in hitro ukrepanje.