Stran 7 od 31
Objavljeno: Če Mar 31, 2022 3:29 pm
Napisal/-a brbr
Hvala za odgovore. Kar različni pristopi k vzgoji...
Mfranc, ali jih vsako leto seješ ob takem času? Tako pozno jih sama nisem nikoli. Zato me zanima, če se kaj bistveno pozna pri kasnejši rasti. Če ne, bi tudi sama poskusila drugo leto sejati tako pozno, ker je gneča v hiši in prenašanje ven in not precej sitno..._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Če Mar 31, 2022 3:56 pm
Napisal/-a Danilo
Brbr, lani sem jih polovico sejal sredi aprila. Predlani je bil maj zelo mrzel in tudi za lani so bili taki obeti in to je bil glavni razlog. Julija ni bilo videti razlike med prvimi in drugimi. Se pa najbrž vseeno splača najzgodnješe sorte sejati prej, saj jih konec koncev imamo, da so zgodaj.
Objavljeno: Če Mar 31, 2022 8:35 pm
Napisal/-a mfranc
Brbr, en ščepec črnega humorja: prej ne morem sejati, zaradi redosleda setev - paprike, čilije in jajčevce sem sejal šele 22. marca . Lanskega termina za paradižnike ne najdem, leta `20 sem jih sejal 19. marca, paprike, čilije in jajčevce pa 9. marca. Torej kar nekaj zgodneje.
Sem pa skozi desetletja setvene roke počasi prestavljal na kasnejše termine; sicer po sezonah malo gor dol zaradi vremena, na splošno pa sejem sedaj najmanj mesec in pol kasneje. Sem pa za tiste zelo zgodnje setve v januarju in februarju leta in leta uporabljal plastične tunele. Prvo zato, da se je v njih zemlja predhodno ogrela, nato so bile plodovke v tunelih, odvisno od vremena, najmanj do konca aprila, srede maja.
Seveda, za zgodnje sorte paradižnika v loncih, pa so setveni termini tedne in tedne bolj zgodnji. Se splača!
Pa saj to sama veš ._________________mfranc
Objavljeno: Pe Apr 01, 2022 11:24 am
Napisal/-a brbr
Hvala obema za razmišljanje. Bom drugo leto tudi jaz sejala kasneje. Letos sem jih 27.2. in 6.3. Tako so zdaj že konkretne rastline._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Pe Apr 01, 2022 1:02 pm
Napisal/-a muha
Tudi jaz sem njivske, v izogib prenašanja gajbic, letos sejala šele 26. marca. Do danes so ravno vzklili. Ko jih bo treba prepikirati, bo verjetno zunaj že toliko topleje, da bodo lahko tudi večino noči v plastenjaku.
Če je temperatura vsaj okoli 5 °C, jih pustim. Pazim pa, da jih ne zalivam preveč, sploh zvečer ne, da se zemlja v lončkih prehitro ne ohladi. Menim namreč, da so korenine na nizke temperaturo bolj občutljive, kot zeleni del.
Enakega ravnanja so deležne čajote.
Objavljeno: Pe Apr 01, 2022 3:29 pm
Napisal/-a brbr
Muha, hvala za izkušnje. danes so še zunaj. Jutri in pojutrijšnjem pa bodo verjetno v hiši.
Letos bom bolj natančno beležila, kdaj bodo zoreli. Vedno me skrbi, da bodo zoreli prepozno, ker je pri meni bolj senčno. No, vprašanje je ali z zgodnejšo setvijo zagotovim tudi zgodnejši pridelek. Nisem prepričana..._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Pe Apr 01, 2022 3:36 pm
Napisal/-a muha
brbr je napisal/a: |
No, vprašanje je ali z zgodnejšo setvijo zagotovim tudi zgodnejši pridelek. |
Na vsak način!
Ampak: pri teh, od katerih pričakuješ zgodnejši pridelek, moraš zares poskrbeti za stalno primerno visoko temperaturo. Teh ne smeš puščati zunaj, ko je pod recimo 10 °C. Če se le da, jim je treba zagotoviti temperaturo med 15 in 30 °C in obilo svetlobe/sonca. Tudi to pišem iz izkušenj. Poskusno prezimljena sadika, ki sem jo pustila na notranji okenski polici, je zgodaj zarodila. Njega "sestrica", posajena ven med ostale vrtne, se je ravnala po sosedih in tamkajšnji klimi. Razlika do ploda več kot 1 mesec. Ker so pri tej cvetovi, ki so se odprli še v notranjih prostorih, zunaj vsi odpadli.
Objavljeno: So Apr 02, 2022 9:36 am
Napisal/-a Danilo
Brbr, se strinjam z Muho. Opažam pa, da je zgodnja vzgoja smiselna pri najbolj zgodnjih sortah (so tudi malo drobnejše, ne preveč mesnate) za "premostitev" do zrelosti ostalih, ki imajo tudi bolj izrazite okuse. Kar navadil sem se že na tak sistem. Ima kdo v spominu kako zgodnjo res okusno sorto?
Objavljeno: So Apr 02, 2022 5:57 pm
Napisal/-a Bicikel
Bloody Butcher se mi je izkazal kot eden okusnejših in zgodnjih.
Objavljeno: Po Apr 04, 2022 10:13 am
Napisal/-a brbr
Glede polnosti okusa mislim, da je najpomembnejše sonce. 42 Days imajo v začetku sezone (maj, junij) drugačen okus od tistih, ki jim je dano zoreti v juliju, avgustu..._________________naredimo svet lepši