Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Gobarjenje 2022

Odgovori
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Gobe mnogih sort so v preteklih dneh lepo rasle. Četrtkovo obilno deževje in rahla ohladitev je botrovala zdravim , krasnim primerkom že v petek, sploh pa v soboto in včeraj .
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Danes zjutraj sem šel malo na sprehod po ihanskih gmajnah.
Nobenih gob sploh. Prazno. Tudi vonja v gozdu ni pravega.

Kamničani ves dež zaplenijo, oziroma ga distribuirajo le na vzhod.
Neke sankcije očitno... Twisted Evil

Ta teden je sicer res nekaj nakapljalo, ampak je očitno prej bilo vse popolnoma izsušeno.

Kam dlje se mi zaradi nekaj gob ne da vozit.
No, morda se naslednji teden s sodelavcem zbrcava tartufe kopat.
Če ne bo tartufov, bova pa fige rabutala! Wink
Danilo

Andrej, ravno prav dežja je padlo v naših krajih, da ni bilo treba zalivati. V gozdu pa danes lepa bera lisičk, ščitarjev, golobic in dva zdrava poletna gobana. Prvič sploh pa sem našel Rdeči vrtnikovec (hortiboletus rubellus), pri nas zelo redek zanimiv goban.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Danilo je napisal/a:
...
Prvič sploh pa sem našel Rdeči vrtnikovec (hortiboletus rubellus), pri nas zelo redek zanimiv goban.

... https://en.wikipedia.org/wiki/Hortiboletus_rubellus

Take sem včasih že videval tu okoli, po hribih, a sem prepričan, da ne v ponvi.
Kakšna goba je to, kako si jo pripravil (če sploh)?
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Okolica Podpeči, v pol ure iskanja niti ene gobe._________________Iščem zanimive sadne vrste...
Danilo

Mravlja, nekaj sort mu je kar podobnih. Zaradi redkosti ga je škoda pobrati kljub užitnosti.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

v terminu 17. in 18. 6. (prejšnji vikend) sva z možem pri NM v petek popoldne in v soboto nabrala po cca 18 jurčkov vsakič. lepi, da srce zaigra, ko ga vidiš. razočaranje, ko ga odrežeš - vsi črvivi, sem in tja kakšen klobuk ne. veliko jih je bilo obžrtih.
sva se odločila, da črvov jedla ne bova in nisva več šla po jurčke._________________Lp, Živa
Danilo

Da malo obudim temo. V mojih koncih so gozdovi še precej sušni. V skromni izbiri sort izstopajo Borove glive in kak Žvepleni lepoluknjičar, ki ju z vodo in hrano oskrbuje lesni gostitelj. Oba imata kar nekaj zdravilnih učinkovin in vsaj meni odličen okus. Za "jurčke" je treba iti dalje. Tokrat sem užival v lepotah Karavank, kjer se večje količine padavin odražajo tudi v lepi pestrosti gobje rasti.
[/img]https://mojalbum.com/olinad/jesenski-gobani-06-09-22/foto/50078730#[img]
[/img]https://s9.mojalbum.com/17411049_30001017_50078730/jesenski-gobani-06-09-22/50078730.jpg[img]

[img]https://s9.mojalbum.com/17411049_30001017_50078730/jesenski-
gobani-06-09-22/50078730.jpg[/img]
[/quote]
Andrej Banko

Ja, na Pokljuki je menda trenutno kar bogato z jurčki ( in cele trume ljudi ).
Ne bom šel nič pogledat, nimam časa. Še preveč imam dela s svojim sadjem in zelenjavo.
Morda malo kasneje, na manj obljudene lokacije, ko bodo pognali borovi gobani.
Andrej Banko

No, danes sem se po daljšem času le spravil malo "v gobe".
Nekaj malega sem našel. Kot kaže, je to deževje le zbudilo micelije gobanov tudi na nižjih lokacijah.
Verjetno znajo biti v prihodnjih dneh kar lepo bere ( za nedelovno populacijo ).
Seveda, če ne bodo te nizke jutranje temperature zavrle razvoj gob ... ?!

Dva jesenska:

Pa še en poletni:

Borovih gobanov pa še nisem ugledal.

Ja, lep potep je bil, po lepih koncih ...

Odgovori