To je listna pegavost. Letos se pri meni "pase" po paprikah in gomoljni zeleni. To se je zgodilo prvič.
Po navadi pri meni proti jesesni napade blitvo pa tudi fižol ima rada._________________naredimo svet lepši
Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kumarna plesen
Brbr, na žalost je tole čisto "navadna" kumarna plesen, Pseudoperonospora cubensis. Verjetno najbolj pogosta in uničujoča bolezen kumar, in ostalih bučevk.
Znaki okužbe: gliva okužuje kumare, melone, lubenice in buč(k)e. Na listih se sprva pojavijo svetlo zelene okroglaste pege. Le-te se postopoma povečujejo, barva preide v rumeno,
nato v rjavo rdečo. Kasneje so pege strogo omejene z listnimi žilami. List ima mozaičen izgled. Pege se med seboj združujejo, tako da je prizadet velik del listne ploskve.
Okuženi deli listne ploskve se sušijo. Ker je tako tkivo zelo krhko, se z lahkoto lomi in pod vplivom dežja in vetra razpada. Na spodnji strani klorotičnih peg
se pojavi umazano modra do vijolična plesniva prevleka. Bolezen se pojavi na mlajših listih šele, ko starejši listi odmrejo. Izguba listov povzroči slabši nastavek cvetov in razvoj plodov.
Če koga zanima, lahko tule nalimam kar moj nabirek tekstov na to temo, in variante zdravljenja - pardon, preventive ... _________________mfranc
Znaki okužbe: gliva okužuje kumare, melone, lubenice in buč(k)e. Na listih se sprva pojavijo svetlo zelene okroglaste pege. Le-te se postopoma povečujejo, barva preide v rumeno,
nato v rjavo rdečo. Kasneje so pege strogo omejene z listnimi žilami. List ima mozaičen izgled. Pege se med seboj združujejo, tako da je prizadet velik del listne ploskve.
Okuženi deli listne ploskve se sušijo. Ker je tako tkivo zelo krhko, se z lahkoto lomi in pod vplivom dežja in vetra razpada. Na spodnji strani klorotičnih peg
se pojavi umazano modra do vijolična plesniva prevleka. Bolezen se pojavi na mlajših listih šele, ko starejši listi odmrejo. Izguba listov povzroči slabši nastavek cvetov in razvoj plodov.
Če koga zanima, lahko tule nalimam kar moj nabirek tekstov na to temo, in variante zdravljenja - pardon, preventive ... _________________mfranc
Naslednje leto v testiranje...
https://parkseed.com/eureka-hybrid-cucumber-seeds/p/05569-PK-P1/
https://parkseed.com/eureka-hybrid-cucumber-seeds/p/05569-PK-P1/
mfranc je napisal/a: |
Brbr, na žalost je tole čisto "navadna" kumarna plesen, Pseudoperonospora cubensis. Verjetno najbolj pogosta in uničujoča bolezen kumar, in ostalih bučevk. Znaki okužbe: gliva okužuje kumare, melone, lubenice in buč(k)e. Na listih se sprva pojavijo svetlo zelene okroglaste pege. Le-te se postopoma povečujejo, barva preide v rumeno, nato v rjavo rdečo. Kasneje so pege strogo omejene z listnimi žilami. List ima mozaičen izgled. Pege se med seboj združujejo, tako da je prizadet velik del listne ploskve. Okuženi deli listne ploskve se sušijo. Ker je tako tkivo zelo krhko, se z lahkoto lomi in pod vplivom dežja in vetra razpada. Na spodnji strani klorotičnih peg se pojavi umazano modra do vijolična plesniva prevleka. Bolezen se pojavi na mlajših listih šele, ko starejši listi odmrejo. Izguba listov povzroči slabši nastavek cvetov in razvoj plodov. Če koga zanima, lahko tule nalimam kar moj nabirek tekstov na to temo, in variante zdravljenja - pardon, preventive ... |
Zanimivo je, da je pognal novi rod listov oz vej in da je rodnost kar ok. bomo videli koliko časa zdržijo. Letos sem bil v trgovinah prav pozoren na te simptome in opažam, da je s tem okuženih že večina sadik. Če ne pri proizvajalcu, se pa to zgodi zagotovo pri nemarnem trgovcu.
Menjati prostora ne morem, uporabil pa sem dejansko tudi lansko mrežo za kumare. Letos jo bom razkužil z belilom po koncu. Stran je ne bom metal._________________NM
crtj je napisal/a: |
Naslednje leto v testiranje... https://parkseed.com/eureka-hybrid-cucumber-seeds/p/05569-PK-P1/ |
Dostava k nam ni možna?_________________NM
Jaz sem kumare sadila na različna mesta v različnih terminih in opažam, da je vseeno, kdaj sadim. Vse imajo plesen s to razliko, da kasneje sejane že majhne zbolijo in nimajo nič plodov. Torej nasveti o večkratnem sejanju pri meni nimajo učinka.
Letos imam večjo srečo kot pamet, nekaj svojih sadik sem posadila v rastlinjak in 4 sadike so dajale velike pridelke, jemo že mesec in pol skoraj vsak dan kumare. Sedaj občasno stročji fižol._________________Lp, Živa
Letos imam večjo srečo kot pamet, nekaj svojih sadik sem posadila v rastlinjak in 4 sadike so dajale velike pridelke, jemo že mesec in pol skoraj vsak dan kumare. Sedaj občasno stročji fižol._________________Lp, Živa