Crtj

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

DavidJ je napisal/a:
Kako boš pa imel zunaj ograjene. Jaz bi jih tudi imel, pa ne vem kako bi naredil neko lično ograjo. Dobi se neka žična ograja z vpleteno nitko za električnega pastirja.

Moj vtis je, da je ograja bolj za to, da ravno slučajno ne odtavajo, kot da bi bila prav racadiht - hočem reči, da ni da si aktivno prizadevajo pobegniti. Kjer daš vodo in hrano, tam so v krogu 10 m race, ajd 20 če se jim da. (To tudi pomeni, da na večjih površinah postaviš več takšnih mest.)

V tem smislu je 1 m čisto OK, 1,20 pa vrh glave. Seveda če nimaš ravno letečih pasem, ali pa neke zelo konkurenčne vode v bližini (jezero, reka).

Kar se tiče vloge ograje pri ven-držanju lisice itd, pa bi po moje morala biti skrajno brutalna (zelo visoka, vkopana, elektrificirana, jarek s krokodili, minsko polje...), da bi res imela takšen učinek, kar po moje za večino situacij ni realno.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Tamala nebogljena raca še v svoji mini ogradici - danes zjutraj spuščena ven in so jo sprejele (edino je in pije še vedno bolj švoh).

Zanimivo je, kako ogromne so razlike v vedenju glede na okolje, v katerem so zrasle. Tanove tri so iz situacije, ko je bilo po nekaj deset rac v eni recimo 50 m2 ogradi z eno posodo vode, trava popasena.

Zdaj v novem okolju, kjer je površine, trave in vode kolkor češ, jim niti ni do vode. Se ne kopajo, ne pijejo pogosto; dočim stara garda čim vidi vodo ali sliši, da se pretaka, samo gas.

Naknadno sem izvedel od rejke naše prve generacije rac (sliši se tako odmaknjeno, prišle so pa pred enim mesecem Smile , da so te hčerke ene prav take race od istega rejca in enakih razmer, kot so naše tanove. Ona prav tako ni poznala vode in tako je tudi ostalo, mlade pa so se od začetka obnašale po račjem standardu. Tako da danosti v okolju se res zelo poznajo, kasneje pa težko spremenijo.

Nazadnje urejal/a crtj 31 Maj 2023 08:28; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Včeraj pojedli prvih nekaj malin Smile Tako da kljub vremenskim akrobacijam ostaja aktualno, da je start konec maja. To velja za Autumn bliss in bližnjo sorodnico Golden bliss.

Lepo cvetijo zgodnje robide, črne maline pa že tvorijo plodove.

Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Rdeče cvetoča robinija (neomexicana) in rumeni kovačnik, ki sicer lepo cveti, diši pa ne.

Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Pa še nekaj vrtnic...

Baje je Ghislaine de Feligonde MAJHNA plezalka, vendar ona o tem ni obveščena.

Chewbluemore lepa in zanimiva tudi letos.

Pri grmastih vrtnicah vlada letos razsulo, ker je zima pojedla ogrado, na katero so bile naslonjene, jaz ob vsem ostalem in vremenskih dogodivščinah nisem ujel pravega časa za popravilo, zdaj pa mi je škoda močno posegati (kar bo treba) in bom počakal, da odcvetijo in jih sfriziral poleti.

Za dobro mero je vmes v goščavi še lipa, katere zgornji del se je posušil, sem odrezal in zdaj raste grmasto v vse smeri sredi vrtnic. Pa še kak divjak vrtnic iz podlage se najde, skratka džungla. Ampak prijetna pisana džungla.

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Lepo se vklapljajo v okolico.

Meni so všeč tako tiste, ki so negovane do zadnje podrobnosti, kot take, ki se bolj svobodno razraščajo.

Kako naj se izrazim? Pogled na one prve prebudi čustva, na te druge jih pa umirja. Pri onih prvih sanjarim, pri teh drugih pa meditiram.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Pri nas ni časa za podrobno obdelavo vsega, tako da je pristop "kultivirana divjina". Tak koncept je od začetka in to funkcionira. Imamo radi tako veliko rastlin in živali Smile
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Friziranje vrtnic vidim izključno kot rešitev za tiste, ki nimamo dovolj prostora. Če bi ga imela, nobena mojih vrtnic ne bi videla škarij. Človek božji, pustiti rožnemu grmu, plezalki ... možnost, da gre svojo naravno pot, se mi zdi neprecenljivo razkošje. Res je kakšen cvet manj, ampak rast je vedno tista najlepša, lepša, kot jo lahko pristriže najboljši vrtnar. In tele tvoje fotke so top!
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Tako bo tudi ostalo, tale poletni poseg, ki ga napovedujem, je samo zaradi tega, da se obnovi leseno ogrodje, na katero se vse skupaj opira - da lahko človek sploh pride zraven in ne izkrvavi. Potem pa nazaj (dobro podprta) cvetoča džungla.

Race obirajo liste na Darlow's enigma Smile (žlahtnjena multiflora, drobni listki in razvejano v tri krasne)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Crtj, lepo, lepo. Škoda, da pridem v tvoje konce šele v začetku septembra...

Kar se pa rac in ograjenosti zaradi pobega tiče: gostišče Portal v Ljubljani ima že nekaj časa jatico gosi, ki se mirno/prosto sprehajajo naokoli. Plavajo po Ljubljanici gor in dol. Prečkajo reko in se sprehajajo po nasprotnem bregu (Štepanjsko naselje), a vedno pridejo domov v gosjak.
Ne vem sicer ali lahko primerjam vedenje gosi in rac, a mislim, da si tudi race zapomnijo kje so doma. Druga stvar je, če bi preveč hodile okoli sosedov, katerim to ne bi bilo po godu..._________________naredimo svet lepši
Odgovori

Vrni se na “Predstavitve članov”