Šmarna hrušica - Amelanchier sp.

Odgovori
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Da še jaz pristavim svoj piskerček:
meni pa A. alnifolia sploh ni slaba in prejšnje leto ko sem primerjal alnifolio in lamarckii mi je bila alnifolia bolša. Leto, ko pa je tako deževno in oblačno vreme in zgleda da ni dovolj sonca, je pa alnifolia zakazala. Sicer je zelo polna, samo so sadeži brez sladkobe in okusa. To leto je pa lamarckii mnogo bolje uspela._________________Iščem zanimive sadne vrste...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Juglans, naša, Amelanchier ovalis je rastlina suhih, vročih rastišč, skupaj z malim jesenom, črnim gabrom,.....raste iz razpok med skalami,....
Moja A. lamarckii se muči v lon(čk)u, lani je bila polna cvetja in plodov, letos manj, ampak, so jo po moje same korenine. Ko me pa čas vedno prehiti.
Če povzamem, šmarne hrušice so skromne rastlina, saj kako pest komposta ji boš lahko dodal, a ne?
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Ste me kar malo 'zrajcali' s tole šmarno hrušico. Jeseni eno posadim. Povejte samo ali gredo čebele kaj rade na cvetove?
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

A. alnifolia ima pri meni na suhem, slabem rastišči suhe plodove.
Tako kot praviš juglans, lani je bilo porazno, dejansko so bile neužitne, letos je maleeeenkost boljše.
So pa super za kure, jih z veseljem zobajo! Smile

Šmarna ti bo rasla vsepovsod. Kot pravi metuljc, zelo skromna rastlina, primerna za vse tipe zemlje.
Malo komposta ji daš na vrh v prvem letu in bo.

Priporočam nakup tukajle: http://www.viaszfestes.hu/soveny/szloven/eheto/#v
Meni lepo rastejo, vsaki sem dal ob jesenskem sajenju eno lopato komposta in sveže pokošeno travinje en mesec nazaj.
Nazadnje urejal/a zuf 06 Okt 2017 21:49; skupaj popravljeno 1 krat
TheChemist

Odgovor Napisal/-a TheChemist »

Katero sorto pa ponujajo na zgornjem linku? Nekako nisem našel tega podatka.
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Jaz bi jih tudi par imel... a je kdo za skupno naročilo?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Chemist, zgoraj piše, da je A. lamarckii.
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Pri meni se A. alnifolia muči in životari že 7 let. Vmes so jo tudi srne obdelale. No problem je v tem, da naj ne bi prenašala preveč apnenca. Tu: http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Amelanchier+alnifolia Pri nas pa je sam kamen. Zelo dobro naj bi uspevala tudi v globoki glineni zemlji, tako kot tudi ostale. Prvo leto je še najbolj cvetela in tudi sadežev je bilo zadosti, kot se spomnim so bili okusni. Zdaj pa že tudi cveti ne več. Sad Tako da bi sprobala še tole A. lamarckii.

aladin, sem za skupen nakup, vzamem 2 sadiki. A verjetno je to bolje v jeseni, kot razberem jih pošiljajo z golo korenino.
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Ce ste za skupinski nakup bi potem tudi jaz vzel eno ali pa dve sadiki. To bo verjetno šele jeseni na voljo...

.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Jaz sem za skupni nakup. Bi pa vzel kar več komadov. Ja, gola korenina je.
Odgovori