Stran 7 od 10

Objavljeno: To Nov 10, 2015 8:37 pm
Napisal/-a lpmami
Ja, pšenične otrobe sem dobila brez problema v mlinu, dve vreči po sprejemljivi ceni, zraven pa v eni vreči še mokovega molja gratis. Sem ga opazila, ko je začel po kleti pošiljati emigrante Sad_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: To Nov 10, 2015 9:11 pm
Napisal/-a figula
lpmami je napisal/a:
še mokovega molja gratis. Sem ga opazila, ko je začel po kleti pošiljati emigrante Sad


bhuahahaha bhuahahaha sem se nakrohotala, hvala Smile

Objavljeno: To Nov 10, 2015 10:25 pm
Napisal/-a pep
Pa menda ja ni res, da si se ti smejala, Figula.

Objavljeno: Ne Jan 10, 2016 1:19 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Kje se torej najlažje kupijo večje količine otrobov ? Jih dobiš v vsakem mlinu ?
Še kje drugje ? In kakšna je okvirna cena ?

Objavljeno: Ne Jan 10, 2016 2:30 pm
Napisal/-a pep
Imajo jih tudi prodajalne kmetijskih zadrug, pa niti dragi niso, 6E vreča.

Objavljeno: Po Jun 13, 2016 2:10 am
Napisal/-a juglans
Na hitrico sem zacopral za posip in sedaj ne vem prav natančno kako naprej.
Hoče se mi malce mudeti in bi zato iz uvidevnosti do situacije, to coprnijo pustil delovati v bolj toplih pogojih. Računam na hitrejši zaključek.

Uvodoma je bilo priporočeno sledeče,

Citiram:
Fermentacija naj poteka pri temperaturi najmanj cca. 20 °C; izogibajte se direktnemu soncu.


iz česar sem zaključil s sklepom, da zadevščino pustim v rastlinjaku. Seveda sem jo temeljito zadekal proti svetlobi, računam pa na nekaj višjo temperaturo od 20-tice. Po moje bo preko dneva 30, raje 35°C.

Ali bo to ključno za:
a) Hitrejše fermentiranje
b) Morebitne napake v procesu

Kdo ve odgovor na vprašanje?

Čakati nisem imel namena več kot 14 dni.

Objavljeno: Po Jun 13, 2016 9:24 am
Napisal/-a Aye-Aye
juglans, bo kar v redu tudi 14 dni. Ne vem za kaj rabiš in koliko naenkrat, saj bi lahko naredil eno manjšo količino v 14 dneh, ostalo pustil dlje...
V bistvu pa je temperatura ravno idealna tam nekje do 35 °C , ne pusti pa več kot 38 °C, so nas tako učili, saj mikroorganizmi ne prenašajo vročine.

Objavljeno: Po Jun 13, 2016 10:10 am
Napisal/-a juglans
Ahoj A-A. Sem te že malo pogrešal. Very Happy

Glede na napoved vremena verjetno ne bom dosegel zgornjih meja, a me je kljub vsemu zanimalo. Bi bilo silno žalostno, če se po dveh tednih čakanja situacija izkaže za "ponovi vajo". Na hitrico na spletu ni bilo moč najti kaj bolj natančnega od "room temperature"

Namešal sem iz 40kg otrobov in bom porabil kar vsega. Za pokositi me čaka večji travnik, ki bo tedaj že zelo "zrel". Računajoč, da zaustavim življenje v semenih, nameravam vso količino zakompostirati po postopku "bokaši kompostiranje". Poleg trave je prisotne silno veliko zlatice, ... pa še čuda nekih rastlin.
Prvo poizkušanje sem imel že lansko jesen, vendar kompostu po mojem mnenju še malce manjka za nadaljno uporabo.
Nekako mi zastirke iz svežih rastlinskih delov niso več všeč, ker so pravi magnet za polže, ... pa tudi preveč kompakten sloj ustvarijo, ki ni nič kaj prijazen do dela z motiko. Motika pa ljubi plevele, ki se jih pri meni kar najde. Sploh slak in ob robovih pirnica, pa trava muhvič itd.
Kljub vsemu bom z njim po tem dežju vseeno pričel z zastiranjem njive. Me zanima kako se bo obneslo.

No, hvala za odgovor in prijeten teden ti želim. Smile

Objavljeno: Po Jun 13, 2016 1:33 pm
Napisal/-a Aye-Aye
Vsekakor bo tudi po 14 dneh v njem že veliko drobnoživja, zadosti za kompostiranje, kot ga želiš. Me edino zanima, kako boš tako količino kompostiral, boš s čim pokril, kako boš zatesnil? Morda bi bilo uporabnejše kar termo kompostiranje, kjer se tudi semena plevel uničijo.

UF, poznam te plevele in tudi zlatico, pri meni št.1 po zoprnosti, jo je najtežje odstraniti, vse drugo gre lažje, celo slak in pirnica sta mi ljubša. Rolling Eyes

Objavljeno: To Jun 14, 2016 11:28 pm
Napisal/-a juglans
Dihtal sem TAKOLE.

Drugače pa zanimivo kako različne percepcije imamo o "ljubkosti" plevelov. Meni je dejansko najbolj zopren muhvič. Bandit strašansko semeni in bolj kot je vroče, manjši primerki že cvetijo. Dva listka in cvet, ... krat miljavžent, .... je skoraj kot božja neskončnost novih primerkov. Tole zadnje je naslednje leto, ko že pozabiš in te nekega lepega dne pričaka le "mah" travic. Shocked