Stran 7 od 11
Objavljeno: Če Okt 16, 2014 8:48 am
Napisal/-a muha
JR Design je napisal/a: |
Nekje sem prebral, da stoletne čebule ne napada muha. Pa jo! Tako je bila lepa, sedaj ima pa že rjave liste in navrtana stebla. |
Od čebulne muhe ali od polžev? Meni stoletne-potujoče muha ni še nikoli napadla (vsega ostalega od česna do šalotke in pora ne zgreši), polži jo pa seveda veselo objedajo. To, da zunanji listi rjavijo in se počasi sušijo, se mi zdi čisto normalno. Znak za muho so skodrani in propadajoči notranji listi.
Objavljeno: Pe Okt 17, 2014 7:54 am
Napisal/-a JR Design
Res je čebulna muha, ker sem jo želel nekaj pobrati kot mlado čebulico in je bila vsa prevrtana. No, ob rezanju pa sem naletel na rumene črvičke in rjave bube, ki lepo počijo ob stiskanju.
Sedaj jo bom pustil pri miru, spomladi bomo pa videli kaj bo iz tega. Je pa to čebula, ki si mi jo ti poslala in je res super. Hvala _________________Narava je vsemogočna!
Objavljeno: Pe Okt 17, 2014 8:27 am
Napisal/-a muha
O ti šment, a tudi te se je lotila , grrr .
Objavljeno: Pe Okt 17, 2014 11:46 am
Napisal/-a brbr
Tudi moj por, navkjub škropljenju z korenjevim čajem, mlekom, kaže muhast obraz . Zdaj sem ga zalila z rabarbarinim čajem in čakam, kaj bo. Sicer še ni tako hudo kot prejšnja leta, pa vendar... Pretekla leta sem ga takoj, ko sem opazila napad, pobrala in shranila v olju ali zmrzovalniku. Letos ga bom pa pustila v zemlji da vidim, ali tudi pri meni drži vaša trditev, da bo napad preživel in si spomladi opomogel. Kot se spomnim, pri meni vedno propade..._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Pe Okt 17, 2014 4:10 pm
Napisal/-a andreja62
Kako ga shraniš v olju?
Meni je spomladi vso čebulo napadla muha in je k sreči nisem populila. Res je bila drobnejša, vendar si je opomogla._________________Andreja
Objavljeno: Pe Okt 17, 2014 4:41 pm
Napisal/-a brbr
Por (tudi zelenje) na drobno narežem zmešam z malo soli in olja in natlačim v kozarec tako močno, da ni zračnih mehurčkov. Po potrebi vmes še dolijem olja. Z oljem je prekrita tudi površina. Potem kozarec hranim v hladilniku in uporabljam pri kuhanju, ali pa dodajam namazom.
Upam, da bo tudi moj preživel._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Okt 20, 2014 1:55 pm
Napisal/-a andreja62
Hvala za tale nasvet z porom. Meni je veliko boljši okus, če konzerviraš z oljem, kot pa iz skrinje.
LP ANDREJA
Upam, da bo por preživel._________________Andreja
Objavljeno: Če Apr 16, 2015 11:12 am
Napisal/-a brbr
Pravijo, da začne muha letati, ko zacvetijo višnje. Pri nas se je te dni rzacvetela češnja, zato sklepam, da se je napad muhe začel.
Letos sem se odločila, da bom čebulo (pa tudi česen) pridno škropila z mlekom. Zanima me, če je kdo to že počel. Predvsem me zanima, kako pogosto naj bi se škropilo in seveda tudi, kakšen je bil rezultat.
Zanima me tudi, kakšno strategijo boste letos ubrali drugi._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Maj 11, 2015 4:05 pm
Napisal/-a brbr
No, moja zaobljuba, da bom pridno škropila z mlekom je bila kratkega veka (mogoče sem poškropila 2x) in kazen je tu - včeraj izpuljena testna rastlina Majskega srebrnjaka je imela kar nekaj majcenih belorumenih črvičkov.
Tako danes prehajam na plan B - škropljenje z rabarbaro. Zdaj sem pa v dilemi: Pušenjakova v svoji knjigi svetuje škropljenje brozge (24ur namakamo 1kg r.listov v 5litrih vode, nato kuhamo 1/2ure, ohladimo in nerazredčeno škropimo 2x na teden) ali zalivati s čajem po navodilih Valerije. Kaj pravite? Verjetno je bolje narediti milejšo obliko - čaj in pošteno zaliti, kot pa smo škropiti z močnejšim pripravkom..._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Maj 11, 2015 4:09 pm
Napisal/-a voda
meni majski srebrnjak ni skalil, tako ne bo nobenga špricanja. lanskoletna saditev luka in česna se kar drži, a težave se bodo verjetno šele začele. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)