Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Jablana - Malus domestica
laksikon je napisal/a: |
kaj naj v tem primeru naredim, ker je tik nad cepljenim mestom? Če bom očistil do živega oz. zdravega lesa in zaščitil s smolo mislim, da bo prevelika rana. Po občutku lahko gre pol debla v premeru. |
Drevesu uštimaj oporo, da ga veter in teža plodov ne prelomita, ter upaj na najboljše. S časom se bo preostali les odebelil.
No lahko spomladi cepiš čez luknjo eno vejo, da bo vse skupaj hitreje
https://www.google.si/search?q=bridge+grafting&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjB7qD2k87YAhXE-KQKHRCIAh0Q_AUICigB&biw=1920&bih=908
sem imel obisk srn v sadovnjaku, so razredčile cvetne brste
Jeseni sem opazil polno aktivnost krtov, no izgleda da si je te rove izkoristil tudi voluhar, ker mi je nekaj jablan napadel, ena so čisto pojedena, skoraj ošiljena spodaj. Edino mi je žal za sorto Berlepsch (čisto mi je poglodal, spodaj je kot ošiljen kolek), katero sem dolgo iskal in komaj dobil, nisem pa imel niti možnost probat, saj je v rodnost komaj prišla pred parimi leti, tako kot tudi zadnje dve pozebi Vzel sem cepiče, upam, da mi bo ratalo obdržat to sorto. Spet se je zgodilo, da se ni dotaknil vmes bobovcev, kar selekcijsko je napadel, nekaj Opalov, Topaza, Fuji Kiku,...
Bobovcev sploh noče pojest, pa jim imam nekaj na M9, brez mreže, tako za foro sem cepil to nepriljubljeno sorto in še vedno so močno ukorinjene sadike.
Jeseni sem opazil polno aktivnost krtov, no izgleda da si je te rove izkoristil tudi voluhar, ker mi je nekaj jablan napadel, ena so čisto pojedena, skoraj ošiljena spodaj. Edino mi je žal za sorto Berlepsch (čisto mi je poglodal, spodaj je kot ošiljen kolek), katero sem dolgo iskal in komaj dobil, nisem pa imel niti možnost probat, saj je v rodnost komaj prišla pred parimi leti, tako kot tudi zadnje dve pozebi Vzel sem cepiče, upam, da mi bo ratalo obdržat to sorto. Spet se je zgodilo, da se ni dotaknil vmes bobovcev, kar selekcijsko je napadel, nekaj Opalov, Topaza, Fuji Kiku,...
Bobovcev sploh noče pojest, pa jim imam nekaj na M9, brez mreže, tako za foro sem cepil to nepriljubljeno sorto in še vedno so močno ukorinjene sadike.
mravlja je napisal/a: |
A da bi izbiral na podlagi sorte? Človek bi si mislil, da bi izbiral po podlagah... Tole sem zasledil prvič - je to splošno znano, obstajajo kaka pravila? Se vnaprej zahvaljujem za odgovor. |
To so moje izkušnje, imam linije M9 jablan, vse različne sorte (po 2-3 sadike iste sorte skupaj), bobovci so še vedno tam in tudi pri preizkusu zelo močno držijo, ni čutiti, da bi bil kakorkoli slabši koreninski sistem. So mi že pred leti močno napadli sadike, je šlo nekaj čez 10 sadik, vse bolj novejše sorte.
Saj hrana gre jeseni iz vej/debla v korenine, potem je že verjetno nekaj na okusu hm.