Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jablana - Malus domestica

Odgovori
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Papasmrk, sva skoraj istočasno... Cool
krnekdo

Odgovor Napisal/-a krnekdo »

laksikon je napisal/a:
kaj naj v tem primeru naredim, ker je tik nad cepljenim mestom? Če bom očistil do živega oz. zdravega lesa in zaščitil s smolo mislim, da bo prevelika rana. Po občutku lahko gre pol debla v premeru.

Drevesu uštimaj oporo, da ga veter in teža plodov ne prelomita, ter upaj na najboljše. S časom se bo preostali les odebelil.

No lahko spomladi cepiš čez luknjo eno vejo, da bo vse skupaj hitreje
https://www.google.si/search?q=bridge+grafting&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjB7qD2k87YAhXE-KQKHRCIAh0Q_AUICigB&biw=1920&bih=908
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

uff super ideja tale "bridge grafting", vsekakor bom tudi to naredil. Hvala
krnekdo

Odgovor Napisal/-a krnekdo »

Nekomu se je fino zdelo lomiti veje in mi je odlomil pol krošnje Evil or Very Mad Pa že tako ali tako je bila ta jablana bolj boga.

laksikon

sem imel obisk srn v sadovnjaku, so razredčile cvetne brste Smile

Jeseni sem opazil polno aktivnost krtov, no izgleda da si je te rove izkoristil tudi voluhar, ker mi je nekaj jablan napadel, ena so čisto pojedena, skoraj ošiljena spodaj. Edino mi je žal za sorto Berlepsch (čisto mi je poglodal, spodaj je kot ošiljen kolek), katero sem dolgo iskal in komaj dobil, nisem pa imel niti možnost probat, saj je v rodnost komaj prišla pred parimi leti, tako kot tudi zadnje dve pozebi Sad Vzel sem cepiče, upam, da mi bo ratalo obdržat to sorto. Spet se je zgodilo, da se ni dotaknil vmes bobovcev, kar selekcijsko je napadel, nekaj Opalov, Topaza, Fuji Kiku,...
Bobovcev sploh noče pojest, pa jim imam nekaj na M9, brez mreže, tako za foro sem cepil to nepriljubljeno sorto in še vedno so močno ukorinjene sadike.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Potem pusto bobovca kot posredovalko in nanj cepi ostale sorte! Morda ga pa okol prneseš..._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

A da bi izbiral na podlagi sorte? Človek bi si mislil, da bi izbiral po podlagah...
Tole sem zasledil prvič - je to splošno znano, obstajajo kaka pravila?

Se vnaprej zahvaljujem za odgovor.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

laksikon je napisal/a:

Bobovcev sploh noče pojest, pa jim imam nekaj na M9, brez mreže, tako za foro sem cepil to nepriljubljeno sorto in še vedno so močno ukorinjene sadike.

O, jaz bi bila pa zelo vesela košare bobovcev, meni so to zelo ljuba jabolka. Embarassed
laksikon

mravlja je napisal/a:
A da bi izbiral na podlagi sorte? Človek bi si mislil, da bi izbiral po podlagah...
Tole sem zasledil prvič - je to splošno znano, obstajajo kaka pravila?

Se vnaprej zahvaljujem za odgovor.

To so moje izkušnje, imam linije M9 jablan, vse različne sorte (po 2-3 sadike iste sorte skupaj), bobovci so še vedno tam in tudi pri preizkusu zelo močno držijo, ni čutiti, da bi bil kakorkoli slabši koreninski sistem. So mi že pred leti močno napadli sadike, je šlo nekaj čez 10 sadik, vse bolj novejše sorte.
Saj hrana gre jeseni iz vej/debla v korenine, potem je že verjetno nekaj na okusu hm.
Davorin

Odgovor Napisal/-a Davorin »

Pred petimi leti smo presadili dva, 3 leta stara Topaza na novo lokacijo. Eden dela solidno ,drugi visok 4m ,pa zelo malo rodi ,ima pa bujno rast. Ali je lahko težava v tem, da je bila na tej lokaciji pred 30 imi leti živo apno.
Kaj naj naredim?_________________lp
Davorin
Odgovori