Fižol

Odgovori
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tegale Švicarja imam tretjo sezono (se mi zdi), a je šele letos pokazal kaj zna. Verjetno mu bolj hladne in zmerno mokre razmere ustrezajo... Res je odličen.

Letos za stročje gojim tudi Sveto trojico, ki je prav tako čudovit fižol za stročje (dolgi, zeleni, ploščati stroki).

Na sploh je letos fižolovo leto. Že nekaj časa pobiram suhe stroke raznih sort . Luščim jih sproti in čimprej zamrznem, da se ne bi razvili hroščki.

Pri luščenju nizkega z njive sem naletela na veliko strokov, ki so jih mravlje (očitno) uporabile za jasli. Na žalost sem nehote povzročila propad lepega števila mravljic Crying or Very sad . Nikoli do letos nisem opazila kaj takega...

_________________naredimo svet lepši
mravlja
Prispevkov: 4260
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Oproščeno. Cool
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Nravlja, hvala za odpustek Wink_________________naredimo svet lepši
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Marijav, kako kaj tvoj Švicar? Meni moj ne da miru - vseskozi nastavlja cvetove in dela stroke, jaz moram pa pobirat Laughing Prav tako še pobiram Kofetarja.

Včeraj sem na njivi nabrala nekaj mladih zelenih strokov fižolov, ki jih imam za zrnje (Črna želva, in rdeči s Kube, ki mu pravimo Fidel). Tudi ta dva, namreč še kar cvetita in nastavljata stroke, ki pa gotovo ne bodo uspeli dozoreti, zato sem jih probala skuhati kot stročje in so se dobro obnesli.

Od preklarjev jih nekaj še zori. Pravi, stari Ribnčan ja pa nedvomno tudi zelo pozna sorta. Kot vsa leta doslej, je začel cveteti šele konec avgusta, bolj začetek septembra in je zdaj poln velikih zelenih strokov, za katere upam, da bodo uspeli dozoreti. Tudi on še nastavlja cvetove in male stroke. Jih moram enkrat probati, če so uporabni za stročje..._________________naredimo svet lepši
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tale Švicar je res od sile. Danes sem ponivno nabrala pol kg strokov - ravno prav za eno solato. Veliko je še malih, cvetov pa tudi.

svicar

Tudi Kofetar je še poln strokov, a so še majhni in jih bom še malo pustila.

Ribnčan ima sicer polno strokov, a so še zelo zeleni in se šele dobro debelijo, tako se bojim, da bo spet težava z dozorevanjem.

Me zanima, kaj bo po napovedani ohladitvi._________________naredimo svet lepši
copatka
Prispevkov: 2358
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Ravno to sem hotela vprašati, brbr. Moji preklarji za zrnje še niso dozoreli, kaj šele, da bi bili godni za pobiranje. Za drug teden nam napovedujejo ob jutrih že minus Rolling Eyes . Kaj naj naredim z njim? Ga poberem in svežega zmrznem, ali zdrži kakšen dan tudi minusa?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Će so stroki že gumijasti ali vsaj mehki pri peclju, jih jaz potrgam, razporedim v gajbice in dozorijo na suhem, kjer ne zmrzuje. Če pa so še trdi, potem pa potrgani splesnijo (moje izkušnje). Eno leto sem take nedozorele spulila s preklami vred in shranila v garaži. Kot se spomnim jih je nekaj dozorelo, večino pa ne. Toej je za take najbolje, da jih potrgaš in izluščiš.

Ker pa po tej ohladitvi napovedujejo ponovno otoplitev, lahko poskusiš z ovijanjem prekl s kopreno. Mogoče pa preživijo kratkotrajni mraz in potem uspejo dozoreti. Če ne, jih lahko izluščiš tudi potem.
Pri nas minusa še ne bo, vsaj mislim, tako kakšnih posebnih ukrepov ne bom izvajala.
Jutri poberem vse, ki so vsaj približno zreli (druge sorte, ne Ribnčana, ki je še zelo zelen), ostale pa pustim._________________naredimo svet lepši
copatka
Prispevkov: 2358
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Hvala lepa, brbr! Mi je tudi ena soseda ravnokar svetovala, da jih raje poberem. Menda fižol ni srečen, če ga dobi mraz Rolling Eyes . Za nadaljnji postopek se bom pa sproti odločala, ko ga bom sortirala._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
copatka
Prispevkov: 2358
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Jao, jao, kakšen Neznalček sem jaz Rolling Eyes .
Zdaj sem pobrala ves fižol in pri priljubljenem cipru ugotavljam, da je še veliko čisto nezrelega.

1. vprašanje: Ali se vam zdi ta na levi strani, ki je vsaj približno podoben sam sebi, že dovolj zrel za sušenje v strokih, ali naj ga raje izluščim in svežega zamrznem?

20201009-145703

2. vprašanje: Ali se fižol lahko suši že izluščen? Ker je lažje določit, kateri je vsaj približno zrel (mogoče tisti na levi) ..._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Meni tudi levi deluje precej svež. Ali ima na otip že kaj mehek vrat?

Če zori v lupini, je to bolj naravno, ostane napet in počasi otrdi. Če pa ga izluščiš, se bo na zraku izsušil in ne bo lepo dozorel. Vsaj po mojih izkušnjah je tako.

Mislim, da tega za seme nikakor ne boš mogla uporabiti. Zato bi ga jaz izluščila in zamrznila ali pasterizirala._________________naredimo svet lepši
Odgovori