Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Figa, smokva - Ficus carica

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Letos prvič upam na prvi rod fig - violeta - potaknjenec od Igyja:

ant

Odgovor Napisal/-a ant »

krnekdo je napisal/a:
Hofer bo imel jutri(ponekod ima že danes) med drugim tudi fige Nazareth, Napolitana in Dama Royal.
Jasno standardno nič označeno, tako da je loterija ob izbiri Laughing

Jaz sem eno vzel, pa nimam pojma katera bi bila, mislim da bi bila še najbolj podobna napolitani.. Listje je trenutno bolj podobno lipi Smile
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Tudi jaz sem vzel sadikico fige iz Hofra.

Tudi jaz nevem kaj je za ena sorta, izgleda pa takole :

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

nekaj odpadlih fig (Istra) istrijanske črnice sem pobrala in raztrančirala. ene hočejo biti puhlaste oz gobaste kot je nekdo napisal, drugim je pogrižena vrnja plast (predvidevam, da mičkana gosenica iz prejšnjega posta). na zadnji sliki je železna kačica (te tukaj ne smrdijo, tudi popolnoma črne ne), a opažam, da se pogostijo kjerkoli najdejo poškodovan plod neglede ali je paprika , figa ali kaj drugega. kljub zelo pogostem dežju na tleh ni veliko odpadlih fig. kakšnega okusa bodo zrele bomo videli. lpvoda

_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
ant

Odgovor Napisal/-a ant »

Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Ko bi prej prebral kak vpis nazaj, ti vprašanja ne bi bilo potrebno zastavit..._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Furman

Odgovor Napisal/-a Furman »

Ali kdo ve kako jih ločiti po listih? Moja iz Hoferja ima samo 5 listov takih kot na sliki papasmrk-ova._________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe?
ant

Odgovor Napisal/-a ant »

@optimist: kje si videl, da je kdo pisal, za katero sorto gre? Jaz samo predvidevam, da je napolitana, ker se mi zdi podobna (sem jih gledal enkrat tudi v Lidlu), zagotovo pa še vedno ne vem.

Morda pa imamo kakšnega poznavalca na forumu, ki jo bo prepoznal.
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Od večih ljudi sem slišal, da jim fige takle čas odvržejo plodove. Nastavijo, in potem vse zmečejo dol.
Mogoče kdo ve kaj bi to bilo? Kakšno pomanjkanje mikrohranil?

LP_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

tukaj v Istri prvi rod, ponavadi odpade oz. sploh ne dozori in ga nobeden ne uživa. figa se jih reši tako, da jih odvrže, saj jih tudi ni veliko. pri določenih figah pa se naredi prvi rod v obliki izredno velikih fig (za celo dlan in še nekaj več). to so prve užitne fige in se jima reče "cvetki". nekajkrat sem jih opazila pri "našem sosedu" in seveda na trgu. mislim, da ni nobene skrbi, če je ta prve, manjše in na pogled že nikakve plodove odvrgla. ko to govorim je moje znanje na osnovi opazovanja fig v njenem avtohtonem naravnem okolju. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Odgovori