Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2016

Odgovori
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

figula je napisal/a:
pajo, a ni nobenih šans, da bi kakšna sadika dobila prostor v rastlinjaku?
Ali pa dve, vsaka na eni strani?
(saj vem da se ti čiliji razrastejo v pravo džunglo Smile)

Želja je še 1 rastlinjak. Bom videl kako bom napraskal denar. Priznam, da imam nekje 5 sadik paradižnika v rastlinjaku pa sam ne vem kako so prišle notri. Sem jih pač pustil. Bodo notri dokler bodo na gužvo sploh lahko bile._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Moje skromno mnenje je, da soda ne pomaga, oziroma zaradi močenja morda celo škoduje. Teorija, ki mi je bnila predočena po moje ne pije vode.
Glede strganjapa, lani mi je napadlo dva paradižnika v loncu pod napuščem, počrneli posamezni listi in deli stebla. Liste sem trgal, steblo pustil na miru in se je bolezen ustavila, paradižnika sta jeseni šla v zimski vrt in še nekaj časa rodila. Bolezen se ni širila na neokuženega.

Da bi res videli, ali soda pomaga, bi morali delati teste, pol paradižnikov škropiti, pol ne in bi hitro videli. Samo je treba biti objektiven in ne delati drugih razlik med enimi in drugimi.
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Jaz sem 2 leti nazaj ostrgala iz stebla plesen in potem namazala z sodo.Operacija je uspela in paradižnik je preživel.

Sem pa včeraj z sodinim pripravkom pošpricala vse paradižnike,paprike,jajčevce,bučke in kumare.Porabila sem točno 15 litrov pripravka.
Seveda brez pomoči moža ni šlo._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Zoni je napisal/a:
Končnica "cid" pomenii lahko le to, da ubije. Mogoče bi ji lahko rekli "fungistatik", inhibitor.

Ja, to se slisi smiselno.

Ekola, drugi poskus: https://puyallup.wsu.edu/wp-content/uploads/sites/403/2015/03/baking-soda.pdf

A. Does baking soda kill fungi?

In a word—no. Researchers in the early 1930s discovered that sodium bicarbonate (SBC) solutions created pH conditions hostile to the growth of blue and green citrus molds (Penicillium spp.). The spores of these and many other fungal species germinate best under acidic conditions, and SBC solutions are significantly more alkaline.

Though early researchers thought baking soda was fungicidal (fungi were killed), later studies determined that it is fungistatic (fungi are prevented from growing but are not killed) even when used at high concentrations.

From a practical standpoint, this means that fungal (and bacterial) spores will not germinate as long as the pH of their surrounding environment is sufficiently alkaline. If and when the environment becomes more acidic, spore germination can resume.

Hitri prevod za neljubitelje angleščine:

Ali soda bikarbona ubije glive?

Na kratko - ne. V zgodnjih 30ih so raziskovalci odkrili, da raztopine sode bikarbone ustvarijo pH razmere, ki ovirajo rast modrih in zelenih plesni (iz družine penicillinum). Spore teh in drugih gliv se namreč najlažje aktivirajo v kislih razmerah, raztopina SB pa je bazična.

Čeprav so sprva mislili, da SB deluje fungicidno - torej ubije glive - so kasnejše študije pokazale, da je dejansko fungistatik: glive se ne morejo razvijati, vendar ostanejo žive - tudi pri višjih koncentracijah.

Praktično gledano to pomeni, da se spore gliv (in bakterij) ne bodo aktivirale, dokler bodo prevladovale dovolj bazične razmere. Ko in če pa okolje postane dovolj kislo, se bodo razvijale naprej.
Rade

Odgovor Napisal/-a Rade »

Kakorkoli že, pri meni se je soda bikarbona obnesla kot dobro preventivno sredstvo (kdo ve, mogoče je samo placebo učinek, heheh) in jo priporočam. Vsak pa se na koncu sam odloči, kaj bo uporabljal.

In še včerajšnji utrinek z grede s paradižniki - lepo cvetijo in se razraščajo...

_________________kar zraste pač zraste
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Zelo lepo ti raste, Rade!
Forumaši pripravek iz sode za reševanje paradižnikov pred plesnijo uporabljamo že leta. Z njo sem rešila tudi pridelek paradižnikov 2 leti nazaj, ko je bilo deževje celo poletje in so mnogi morali hitro zaključiti sezono ali pa uporabiti močnejša sredstva. Pa proti črni listni pegavosti tudi učinkovito deluje.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Po mojem je naš namen, da zagotovimo rastlinam dobre rastne pogoje in ne, da pobijamo morebitne škodljivce (ti so škodljivci samo, če so izpolnjeni pravi pogoji zanje). Glivice so vseskozi prisotne v zemlji in tam zagotovo opravljajo pomembno funkcijo, zato je dobro, da jih ne uničimo, ampak jim samo naredimo neprijazno okolje na rastlinah. Tako deluje tudi preslica - ne pobija,...

Jutri bom opravila preventivno špricanje s prslico._________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

brbr je napisal/a:
Po mojem je naš namen, da zagotovimo rastlinam dobre rastne pogoje in ne, da pobijamo morebitne škodljivce (ti so škodljivci samo, če so izpolnjeni pravi pogoji zanje).

In, seveda, pogoj je še to, da jim mi tako rečemo. V naravi škodljivcev pač ni.
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Prišel do dna zakaj imam plesen. Očitno ko sem potrgal vejice - pravilno je moral še isti dan padati dež. Ali pa več dni zaporedoma. Tam kjer sem obtrgal potem nisem z ničemer zasčitil obtrgano mesto nisem pošprical z algami, lahko bi otrgano mesto samo sode dal gor kaj drugega. Skratka povsod tam kjer je vidno, da sem obrtgal se je pojavilo črno. Danes malo bolj gledal in vse razločno videl. Kaj se bo naslednjih dneh dogajalo pa javim._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Odgovori