Stran 62 od 86
Objavljeno: Sr Avg 02, 2017 7:26 pm
Napisal/-a figula
Zelenc, potem pa daj raje samo pol žličke prahu - brez omake. Pa najprej testiraj in malo poškropi po kakšnem "manj pomembnem" listu ali poganjku.
(sem šla vmes na kosilo in je Bicikl vskočil )
Objavljeno: Če Avg 03, 2017 10:44 am
Napisal/-a thag
To pa moram definitivno poizkusiti na fizoletih! Upam, da jih ne bo skurlo, sicer bom pa poizkusil na rastlini za katero mi je vseeno.
Sem suhal prvo omako iz mojih chilijev to sezono in sicer iz :
Scorpion yellow
rumeni pelati in cesnjevci ( mix nekaj vrst )
in pa sadez nasi
Limona, limeta, domaca cebula in bazilika
ni slaba no, sem opazil pa, da zdaj, ko se je stisnila je prevec gosta :(
Chilijo na vrtu uspevajo, prejsnji teden se napral prve pol kilce cca
380gr pa je bil samo scorpion yellow iz ene rastline, kar mislim, da ni tako slabo 24 plodov sem nabral_________________http://myminiwondergarden.blogspot.si/
Objavljeno: Če Avg 03, 2017 7:19 pm
Napisal/-a Zelenc
Ja, zadevo imam v senci, bom pa danes naredil zelo blago mešanico in poškropil zadevo. Odkar sem ga stuširal je sicer bolje, ampak to še ni to. Mešanico bom naredil zelo zelo nežno in če bo ok, po potrebi dodajal do neke razumljive mere.
Aja - habanero omako bom uporabil. Mlet čili imam samo Moruge, Butche... kar pa je verjetno res prekruto za zdravljenje.
Objavljeno: To Avg 08, 2017 1:51 pm
Napisal/-a Spiridon
figula je napisal/a: |
Tako je - razmerje gre od pol do 1 in pol žličke čilija (cheyenne) v prahu na 1 liter vode. Lahko se doda še 2 kapljici detergenta, da se lažje oprime. |
Žlička čilija v prahu na liter vode? In je pri tem aktivna učinkovina, ki potamani listne uši?
Objavljeno: To Avg 08, 2017 2:24 pm
Napisal/-a figula
Spiridon, aktivne sestavine so eterična olja in pekočine. Tako kot nekateri uporabljajo čebulo in česen (verjetno aktiven alicin), lahko rejci čilija uporabljajo čili (verjetno kapsaicin).
(ne morem da ne bi dodala nagajivo: če dodaš še opeko v prahu, je pa sploh učinkovito
starejši se bodo spomnili načina, kako odpraviti eno posebno sorto uši
hecam se)
Objavljeno: To Avg 08, 2017 3:16 pm
Napisal/-a metuljc
A v škropivo ne dodate nič maščobnih snovi? Kapsaicin je topen v maščobah, v vodi pa ne. Se motim?
Objavljeno: To Avg 08, 2017 3:20 pm
Napisal/-a pajo
Danes končana prva od 12 omak. Aleluja komaj čakam morje._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: To Avg 08, 2017 5:40 pm
Napisal/-a Zelenc
Eh... Meni nikakor ne uspe pregnati uši iz Habanera. Sem poizkusil z vsemi vašimi nasveti, pa ni in ni uspeha. Verjetno mi ne preostane drugega kot vzeti si čas in ročno odstranjevanje...?
Objavljeno: To Avg 08, 2017 7:25 pm
Napisal/-a muha
Zelenc: lahko, da se zaradi neprimernih pogojev preveč matra in kliče uši nase. A lahko pogledaš med korenine, kaj se dogaja tam? Ko sem imela leta nazaj tako situacijo z mojih hibiskusom, sem pri presajanju spomladi v loncu našla preko 50 ! ogrcev . Pri vprašanju ušivosti je podobno, kor pri kuri/jajcu: so uši zato, ker je rastlina oslabela, ali je oslabela zaradi uši? Ena teorija pravi tudi, da preveč dušika v zemlji in posledično prehitra rast privabljata uši.
Objavljeno: To Avg 08, 2017 11:14 pm
Napisal/-a Zelenc
Lahko probam. Pa je uredu če rastlino enostavno presadim?