Stran 62 od 65
Objavljeno: Sr Okt 23, 2013 9:21 am
Napisal/-a brbr
Irenca mislim, da ni vprašanje v prostoru, ampak so bili plodovi okuženi že , ko si jih pobrala. Tudi pri meni jih kar nekaj splesni, zato jih nekaj časa po spravilu redno pregledujem in načete odstranim._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Sr Okt 23, 2013 10:08 am
Napisal/-a bobolino
včeraj sem pobrala še zadnje plodove v rastlinjaku. Pa ne, da bi bilo z večino kaj narobe, le gosenice so se začele mastiti in sem pač preprečila neizogibno. Na pultu mi zori kakih 20 plodov, v gajbicah pa v papir oviti zelenkoti. Moram pregledati, kako je stanje.
redkvica je tudi pasala zraven, in izbor zimskih solat je prekrasen. Vreme pa....Štajerci tako veste. Do Trojan mrtvilo, preko tunelov pa se odpre s soncem obsijana pokrajina. Ob petih popoldne je bilo krepko preko 20 stopinj._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Objavljeno: Sr Okt 23, 2013 10:40 am
Napisal/-a Aye-Aye
Irenca, kot pravi brbr, ni problem kje jih hraniš, temveč v tem da so bili v že okuženi, saj čim je rastlina okužena je hitro tudi plod. Najbolje jih je čim prej predelat in shranit samo tiste iz zdravih rastlin. Tudi pri meni je tako, je pač vreme svoje naredilo.
Objavljeno: Sr Okt 23, 2013 11:13 am
Napisal/-a Ivčk
Tudi pri meni je uspešno dozorela večina zelenkotov, ki sem jih pobrala, ker sem jih namensko imela na toplem. Jasno mi je, da okus ne bo enako dober konec novembra, kot je recimo zdaj, zato ne bom forsirala podaljševanja sezone v nedogled.
Zato smo se jih pa najedli, tudi semena sem še iz njih pobirala, največ pa iz njih naredim omak za sprotno porabo (samo zmeljem vse skupaj v multipraktiku) in nekaj po porcijah za v skrinjo.
Čeprav nerada prisilno zorim nezrele češnjevce, so letošnje sorte kar lepo zorele in bile zelo okusne tudi precej tednov po obiranju. Sploh Chang Li se je iskazal za zelo okusnega, ko na silo dozori. Pa Iva's Red Berry in Sarah's Galapagos tudi.
Od večjih so imeli krasen okus Lithium Sunset, Mexico in Lotos ter Jack White. Toliko iz glave
Seveda je treba shranjevati le zelene plodove, ki so navidez zdravi in brez poškodb, ne škodi niti, če jih prej umijemo in posušimo.
Pa plodove, pobrane iz bolnih rastlin (ponavadi jih poberemo, če želimo shraniti še nekaj semen, ker jih nimamo dovolj) treba držati ločeno od plodov, ki so pobrani iz zdravih rastlin in jih pogosteje preverjati._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Objavljeno: Če Okt 24, 2013 12:10 am
Napisal/-a Irenca
No, jaz sem pa tako nora, da sem z mislimi že v naslednji sezoni
Ravno gledam v zvezku zapisane letošnje sorte in študiram, katere sorte bom drugo leto spet posadila, katere nove bom dodala in kako bi vse to stlačila na njivo. In po kakšnem sistemu bi jih posadila. In ali bi še vedno kakega v lonec ali ne več... Marička pomagaj, meni ni več pomoči
Objavljeno: Če Okt 24, 2013 5:21 am
Napisal/-a muha
Moji pobrani tudi lepo zorijo. Tu in tam sicer kakega pobere a manj kot prejšnja leta. Veliko je gotovo odvisno od tega, da so bile letos rastline nadpovprečno zdrave, nekaj pa je morda tudi pomagalo, da sem pred shranjevanjem vse 10 minut namakala v vodi, v katero sem dodala žlico sode. Zunaj je ostalo še par sadik pod tunelom in pa Longkeeper ob hišni steni, da ulovijo še te zadnje tople dni.
Objavljeno: To Okt 29, 2013 12:13 pm
Napisal/-a živa
Lani sem jih imela do novega leta, češjevec je zdržal do februarja.
Letos pa zelen Malakh. sch. kar zgnije, Osu blue tudi, ostali pa lepo zorijo. Pobrala sem vse zdrave, nič bolne, ker sem jih pred tistim enodnevnim mrazom, torej že mesec nazaj. Rumeni so hvaležni za zorenje, pa Japanese black trif..
Jih naložim v gajbice, pokrijem s papirjem.
Letos je bera majhna, ker sem imela večinoma drobnejše paradižnike.
V plastenjaku pa Maskotka še kar dela: cveti, plodovi rdečijo._________________Lp, Živa
Objavljeno: To Okt 29, 2013 12:47 pm
Napisal/-a bobolino
Zelenkoti v gajbici lepo zorijo, plodove potem prestavim v hladilnik na nulto cono, ker na pultu jim ne paše...vem, da žrtvujem okus, a so vsaj domači. Upam, da bomo sezono še lahko potegnili za kak mesec.
Black Cherry v rastlinjaku še vedno misli, da je poletje, plodovi lepo zorijo, raste, je pri treh metrih, in cveti....lepo ga je opazovati, še lepše trgati plodičke ob jutranjem obhodu.
Tudi Beauty Queen je zgleda podobnih misli, lepo zori, ni pa več tako okusen, medtem ko Black Cherry ni niti malo izgubil na okusu.
še vedno vztrajam pri tem, da bo naslednje leto le 30 sort v rastlinjaku, zunaj pa kaki dve, tri, ki bodo namenjeni za predelavo, stare, preverjene sorte._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Objavljeno: Sr Okt 30, 2013 9:13 am
Napisal/-a MARIJAV
Zelenih paradižnikov k sreči še nisem potrgala in mi zaradi teh prekrasnih toplih in sončnih dni kar na rastlinah lepo zorijo in tudi okus je neverjetno dober. Najbolje mi dela moja sorta Rab srce, takale nabirka pa bo počasi postala le še lep spomin na uspešno sezono:
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Objavljeno: Sr Okt 30, 2013 9:18 am
Napisal/-a muha
Čestitam! Kdor reskira, profitira .
Pri nas gresta stalna oblačnost in pogosta megla preveč na roko boleznim in mi ni žal, da sem ukrepala že pred to zadnjo otoplitvijo. Samo Longkeeperja ob južnem zidu hiše sem pustila do pred par dnevi, a je bila skoraj polovica neprimerna za skladiščenje.