Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Figa, smokva - Ficus carica

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Vinkoz, naša Violeta izgleda, bi hotela biti primorka Cool Wink

Samo da pridemo nazaj na normalno temperaturo, pa začne s serijsko proizvodnjo ....

Prvi in drugi rod pa sta tudi malo premešana, tako da bo bodočnost pokazala, kdaj se bo kakšna figa "sprožila" Wink
Seveda, tiste ta drobcene so sigurno drugi rod; upam, da ne tretji Cool

Fige v loncih imajo pa tako in tako vsako leto zmešan bioritem, sedajle šele nastajajo bunkice, v velikosti violetinega II. roda._________________mfranc
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Mfranc, za komentar na zadnji FOT je identična Rjavemu Matalonu.
Ako gremo primerjati seveda ugotovimo veliko razliko v obliki listov in to je vodilo. N. pr. Zelenka ima popolnoma ovalne liste, ki ne spominjajo na figo. E mfranc , ta enorodka bi bila zate,žal prepozno dozori.Odlikuje jo zelena barva in je vrabci ne opazijo. Laughing
lp. Vinkoz
mfranc

vinkoz je napisal/a:
N. pr. Zelenka ima popolnoma ovalne liste,

A to misliš Zeleni Matalon?

Res atraktivna figa, veliki plodovi, zunaj zelena, notri "krvavo rdeča" Wink , zeloooo okusna!

Jo bom imel, ko bom bil velik Very Happy_________________mfranc
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Jaz tudi, jaz tudi, če bom kdaj velik, do takrat mi bo zadoščala "kobanka".
romeo

Odgovor Napisal/-a romeo »

Kod mene u Istri je upravo završio prvi rod petrovača bijelih. Da li ti Vinko imaš neku sortu koja je poslije petrovača bijelih. Da li petrovače crne rode kasnije?
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

mfranc je napisal/a:
vinkoz je napisal/a:
N. pr. Zelenka ima popolnoma ovalne liste,

A to misliš Zeleni Matalon?

Res atraktivna figa, veliki plodovi, zunaj zelena, notri "krvavo rdeča" Wink , zeloooo okusna!

Jo bom imel, ko bom bil velik Very Happy

Glede listov mislim na Zelenko -enorodko, ne pa na Zeleni matalon, ki je v obliki listov pravo nasprotje.
No, letos ko ni bilo dežja pri prvem rodu je bilo plodov na pretek pri Z. Matalonu, bomo videli kaj bo z drugim rodom.

Pep, praviš ( KO BOM VELIK), sem prišel na zadnje jesensko srečanje z metrom, žal ga nisem uspel uporabiti, čeravno bi te po prepoznavnosti ne zgrešil, saj si bil z nekim Gospodom iz MB. že dvakrat na obisku na Goriškem pri meni.
Romeo:::
Kot ti imenuješ BELO PETROVKO , ima več imen:Škofjotka,Verdona ,Ognifolio, Zucherina.
Katera naj bi bila v nadaljevanju prvega rodu po Črni petrovki moram pregledati FOT dokumentacijo.Vsekakor bi bila kot dvorodka zanimiva Črna Grška, v obalnem pasu imenovana tudi:>KANORA,CIKULINA, SOLZICA,, v Goriških Brdih imenovana kot MAROGELČI, oziroma Madniči.
lp. Vinkoz.
mfranc

Aha, Zelenka, sem malo pogledal, je zelo znana sorta, ki pa jo eni uvrščajo med ogrožene sorte, ki izginjajo ..... Rolling Eyes

Mimogrede sem opazil, da je Matalona cel kup - beli M. pa rumeni M., imaš vse to, Vinko?

Sort fig še pa še; sedaj pa še kot povsod v "kmetijstvu", novih sort da glava peče Cool Wink

LP_________________mfranc
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Ja Vinko, obisk pri tebi mi bo ostal v lepem spominu, prvič pa slišim kako se prav imenuje naša "kobanka"
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Imam vprašanje za Vinka in ostale figoljubce. Violeta mi je letos pomrznila, zdaj pa divja v rasti, ali lahko porežem odvečne poganke in kdaj?
turnogo

Odgovor Napisal/-a turnogo »

pep je napisal/a:
Imam vprašanje za Vinka in ostale figoljubce. Violeta mi je letos pomrznila, zdaj pa divja v rasti, ali lahko porežem odvečne poganke in kdaj?

Če hočeš oblikovati krošnjo predlagam, da odvečne (slabotnejše) poganjke potrgaš ali pa pustiš, da boš imel bolj grmasto obliko. Čudno, da ti je pomrznila glede nato, da je bila ta zima zelo blaga. Jaz imam 14 fig pa ni nobena pomrznila._________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
Odgovori