Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2017

Odgovori
TVD

Odgovor Napisal/-a TVD »

Mene pa zanima, če ima kdo Kashmiri Mirch Chillije. Ti so zelo popularni v Indiji zaradi svoje lepe rdeče barve, zato jih uporabljajo za čili v prahu. Po okusu so manj pekoči, blagi (2000 SHU - Scoville Heat Units). Če bi jih jaz znala pridelovati, bi sigurno izbrala to sorto.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Ko sem bil že pri fotkanju, takole zorijo Maya Red:

Nekaj sem jih sicer že obral. So dozoreli za spoznanje bolj zgodaj kot lansko leto.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

A ne bi ti tega prihranil za novoletno drevesce? novo leto
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Ja, če bi se dalo, z veseljem. Sicer je pa letos malo pretegnjen (je bil v začetku nekaj časa na razvajanju na toplem) in premalo olistan. Ga ne bom mučil z drugo rundo, čeprav je lani ravno ta sorta preživela tja do decembra (v hiši seveda).
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Obstaja kje seznam izvirnih in hibridnih sort čilijev? Zanima me namreč katere sorte naj bi bile pristno delo narave, oziroma so izvirne in katere so posledica dolgotrajnega mešanja cvetov.

Sem iskal povsod, pa nisem imel uspeha.
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Tega odgovora ne boš dobil saj so čilje gojili že 7500 let p.n.š.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

V naravi ni sort, so le izvorne vrste, človek pa je z umetno selekcijo iz te osnovne vrste razvil različice, ki jim reče sorte. Vsekakor to ni osnovna sistematska kategorija.
Če v naravi, kjer so čiliji pač avtohtoni, še rastejo izvorne vrste (če je izvornih vrst čilijev sploh več in ni ena sama), potem imaš odgovor.
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

In odgovor je ...
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Imam sladki čili zvonček, mislim, da mi je sadiko dala Brbr. Plodovi so lepo veliki, ne vem pa, ali bodo postali rdeči, ko bodo zreli. Kako je z barvo pri tem zvončku, ko je zrel?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Bodo rdeči, če misliš Bishop Crown (malo peče), samo pozno dozori.
Odgovori